?>

Gürcistan Başbakanı, protestoları eleştirdi: Barışçıl değil

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Tiflis'teki gösterilerin barışçıl olmadığını belirterek, eylemcileri şiddet içeren davranışlar sergilemekle suçladı.

Dünya - 2 yıl önce

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Hükümet Binası'nda düzenlediği basın toplantısında ülkedeki gelişmeleri değerlendirdi.

Gürcistan hükümetinin AB'ye katılım müzakerelerini askıya alma kararına karşı devam eden gösterilerde şiddet olayların yaşandığına dikkati çeken Kobakhidze, "Tiflis'teki gösteriler barışçıl değil" dedi.

Eylemcilerin polise ve parlamento binasına defalarca saldırdığını belirten Kobakhidze, ana muhalefetteki "Birleşik Ulusal Hareketi" partisi ve destekçilerinin, Ukrayna'da 2014'te yaşanan "meydan olayları" benzeri bir eylem düzenlemeye çalıştıklarını savunarak, buna izin vermeyeceklerini vurguladı.

Kobakhidze, gösterilerde polis ve parlamento binasına saldıranlar arasında birkaç Rusya ve bir İngiltere vatandaşı bulunduğunu ifade ederek, "Şiddet çetelerini organize eden yabancı 'eğitmenlerle' uğraşıyor olabiliriz ancak gelişmeleri önceden tahmin etmek istemiyorum, bu bir soruşturma meselesidir" dedi.

Ülkenin AB ile entegrasyonunun kendileri için öncelikli olduğuna dikkati çeken Kobakhidze, "Gürcistan’ın 2030 yılına kadar Avrupa Birliği'ne kesin katılımı için her türlü çabayı göstereceğimize söz veriyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, Tiflis'teki olaylar nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığının Gürcistan ile olan stratejik ilişkileri askıya almasına yönelik değerlendirme yapan Kobakhidze, bu kararın geçici olduğunu ileri sürdü.

ABD'de başkan seçilen Donald Trump ile şimdiden bağlantı kurduklarını kaydeden Kobakhidze, "Trump ne derse o olur, dolayısıyla bizim için en önemli şey, Donald Trump ile olan ilişkimizdir" dedi.

Kobakhidze, dün yaptığı açıklamada AB'ye yönelik "Şantaja son verin" çağrısında bulunarak, "(AB) Müzakere açmak istiyorlarsa bunu masaya koysunlar, ben de hemen imzalarım" ifadesini kullanmıştı.

GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Başbakan Kobakhidze'nin, AB katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya alma kararını eleştiren göstericiler, 28 Kasım'da başlattıkları eylemlerini başkent Tiflis'te 4. gününde sürdürdü. Ayrıca, ülkenin farklı şehirlerinde de insanlar hükümetin kararını protesto etmek için sokağa çıkıyor.

Gürcistan basınında yer alan haberlere göre, hükümetin AB ile ilgili kararından sonra Gürcistan'ın ABD, Hollanda, Litvanya, Bulgaristan ve Güney Kore büyükelçileri görevlerinden istifa etti.

Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım'da yaptığı açıklamada, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını ve AB parasıyla şantaj yaptığını belirterek, "Bütün bunları göz önünde bulundurarak, AB ile müzakerelerin başlatılmasını 2028 sonuna kadar gündeme almamaya karar verdik." şeklinde konuşmuştu.

Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB üyesi olması için çalışmalarına devam edeceklerini bildirmişti.

Avrupa Parlamentosu, 26 Ekim’de Gürcistan’da yapılan parlamento seçimlerinin yenilenmesi çağrısında bulunmuş, buna karşılık muhalefet ve AB yanlısı eylemciler sokaklara dökülerek gösteriler düzenlemeye başlamıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

Abdülkerim Bardakcı'dan Galatasaray'a kötü haber: Oyuna devam edemedi!

2024-12-01 19:38 - Spor

Rahmi Koç'un bu sözleri gündem oldu: 5 kuruş bile getirmeyecek...

2024-11-29 12:09 - Gündem

Son Dakika... Çekmeköy'de polis dehşet saçtı… Tartıştığı kişilere ateş açtı: 2 ölü, 2 yaralı!

2024-12-01 21:40 - Asayiş

Okan Buruk'tan çok sert fikstür açıklaması! Kötü niyet arıyorum

2024-11-29 00:09 - Spor

Yusuf Tekin, '2006 yılında doçent oldum' dedi: Bakanlığın web sitesinde farklı çıktı!

2024-11-29 03:08 - Gündem

Kar kapıda...'65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalar grip aşılarını ihmal etmesin' uyarısı

2024-11-25 11:08 - Sağlık

Adliye’de ‘yasak aşk’ skandalı iddiası: Hakim, savcı eşini Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’yla yakaladı

2024-11-28 00:09 - Gündem

Beşiktaş'tan açıklama! Karar verildi! Yönetim ve teknik direktör...

2024-11-29 21:39 - Spor

'Sivaslı Cindy' Tülin Şahin Avrupa Parlamentosunda 'Sağlıklı Yaşam Farkındalığı'

2024-11-29 00:09 - Magazin

CHP'li Meriç yazdı: Kreş komedisi ve AKP'nin tutarsızlığı...

2024-11-29 18:12 - Siyaset

İlgili Haberler

Trump, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne katılacak

20:46 - Dünya

Sosyalist Enternasyonal’den Özel'e destek, Kılıçdaroğlu'na 'kurultay' çağrısı

08:00 - Dünya

Silahlı saldırı sonrası Trump'tan açıklama...

10:16 - Dünya

Macaristan'da Orban'ın 16 yıllık iktidarı sona erdi

06:42 - Dünya

Pezeşkiyan: ABD dayatmacı tutumundan vazgeçerse...

06:36 - Dünya

Günün Manşetleri

Mutlak butlan yönetiminden yeni ihraç kararları...

17:30 - Siyaset

CHP'de olağanüstü kurultay için toplanan imzalar Genel Merkezde...

15:32 - Siyaset

Açlık grevindeki öğretmenlere ters kelepçeli gözaltı!

15:00 - Asayiş

İhraç talebiyle disipline sevk edilen 9 CHP'li milletvekilinin parti üyelikleri silindi

12:00 - Siyaset

CHP'li Seferihisar Belediyesi'ne operasyon: 6 kişi gözaltına alındı

09:46 - Asayiş