?>

Güneydoğu Anadolu'dan 902,7 milyon dolarlık ihracat

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Mayıs ayına ilişkin ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Ekonomi - 22 saat önce

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Mayıs ayına ilişkin ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Mayıs ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplam 902,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, bölgenin ihracat üssü konumundaki Gaziantep 757,0 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bölgedeki diğer illerin mayıs ayı ihracat performansına bakıldığında ise Kahramanmaraş 98,5 milyon dolar, Mardin 69,8 milyon dolar, Şanlıurfa 39,1 milyon dolar, Malatya 23,6 milyon dolar, Diyarbakır 15,8 milyon dolar, Kilis 11,4 milyon dolar ve Adıyaman 4,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ocak-mayıs döneminde Bölgenin toplam ihracatı 4,8 milyar dolar olurken, Gaziantep aynı dönemde 4,1 milyar dolarlık ihracata imza attı. Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Mete Akcan, küresel ve bölgesel makroekonomik dinamiklerin dış ticaret süreçleri üzerindeki dönemsel etkilerini yakından takip ettiklerini belirtti. Yılın ilk beş ayına ait dış ticaret verilerinin mevcut konjonktürel şartlar ve piyasa dengeleri çerçevesinde analiz edildiğini ifade eden Akcan, açıklanan dönemsel rakamların genel ekonomik işleyişin birer göstergesi olduğunu vurguladı. Akcan, iş dünyasının değişen pazar koşullarına uyum sağlama, mevcut üretim kapasitesini koruma ve sürdürülebilir dış ticaret hedefleri doğrultusunda dengeli duruşunu sürdürme kararlılığında olduğunu kaydetti.

Mayıs ayı boyunca gerçekleştirilen faaliyetlere de değinen Akcan, GAİB'in yalnızca ihracat rakamlarına odaklanmadığını, aynı zamanda dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, eğitim ve gençlerin gelişimi alanlarında da çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. “Mayıs ayında üyelerimiz ve paydaşlarımızla birlikte oldukça yoğun ve verimli bir dönem geçirdik. Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında ortağı olduğumuz AI4VET4AI Projesi çerçevesinde düzenlediğimiz AI Day v.2 etkinliğinde yapay zekâ ve mesleki eğitim alanındaki güncel gelişmeleri sektör temsilcileriyle değerlendirdik. İhracat Akademisi bünyesinde gerçekleştirilen Turquality Destek Uzmanı Eğitimi Programı'na katkı sunarken, İstanbul'da düzenlenen Hometex Fuarı'nda üyelerimizi ziyaret ederek sektörümüzün uluslararası pazarlardaki gücünü yerinde gözlemleme fırsatı bulduk.

Aynı dönemde, Ticaret Bakanlığımız tarafından düzenlenen Responsible® Sorumluluk ve Uluslararası Rekabet Zirvesi'nde, tekstilde sürdürülebilirliği ve yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla yürüttüğümüz Tex-Stain Tekstilde Sürdürülebilirlik UR-GE Projemizin İyi Uygulama Ödülü'ne layık görülmesi bizler için büyük bir gurur kaynağı oldu. Bunun yanında birliklerimiz, üniversitelerimiz ve paydaş kurumlarımızın iş birliğiyle hizmet binamızda düzenlediğimiz Gaziantep Genç Beyin, Genç Bakış Proje Pazarı Programı ile gençlerimizin yenilikçi fikirlerini desteklemeye ve geleceğin girişimcilerine katkı sunmaya devam ettik.”

Akcan açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak ihracatta elde ettiğimiz başarıyı yalnızca rakamlarla değil; bilgi, teknoloji, sürdürülebilirlik ve insan kaynağı yatırımlarıyla da güçlendirmeyi hedefliyoruz. İhracatçılarımızın küresel pazarlardaki konumunu daha da ileriye taşıyacak projeler üretmeye, yeni iş birlikleri geliştirmeye ve bölgemizin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz.”

Haftanın Öne Çıkanları

Kılıçdaroğlu: Toplum tepkili diye arınmaktan vaz mı geçelim, arınmadan kurultaya gitmem

2026-06-03 14:20 - Siyaset

Özgür Özel: Bizi partiden ayrılmaya zorlayan bir tutum var!

2026-05-28 14:23 - Siyaset

Kılıçdaroğlu heyetinden bayramlaşmada AKP'ye övgü

2026-05-28 13:06 - Siyaset

Mutlak Butlan için, "Hukuksuz" dedi, Genel Başkan Yardımcısı oldu!

2026-06-02 20:05 - Gündem

Özgür Özel: Salı günü geniş katılımlı bir grup toplantısı yapacağız

2026-05-30 10:33 - Siyaset

223 eski CHP milletvekilinden 'mutlak butlan' itirazı, kurultay çağrısı...

2026-05-31 19:06 - Siyaset

Son ankette Kılıçdaroğlu'yla CHP dibi görüyor!

2026-06-01 12:57 - Siyaset

Kılıçdaroğlu'ndan yeni hamle: Talimatım olmadan grup toplantısı yapılmayacak

2026-05-28 16:21 - Siyaset

Müsavat Dervişoğlu: Atayan da atanan da yok hükmündedir!

2026-06-03 12:08 - Siyaset

Engin Altay: Kemal Bey’e yönelik tepki öngörülenden çok büyük!

2026-05-30 09:53 - Siyaset

İlgili Haberler

Gaziantep ihracatı 4,1 milyar dolara ulaştı

00:00 - Ekonomi

EPDK doğalgaz ve motorin üretim tarifelerini revize etti!

00:07 - Ekonomi

DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi Kerkük temasları olumlu geçti

00:00 - Ekonomi

Yıldırım'dan bankalara çağrı: Reel sektöre destek zamanı

00:23 - Ekonomi

Ünverdi, ihracat rakamlarını değerlendirdi

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kılıçdaroğlu’nun danışmanı görevine geri döndü

20:09 - Gündem

Bahçeli ve Özgür Özel, Koç Holding'in resepsiyonunda bir araya geldi

19:58 - Gündem

Ümit Özdağ: İşçinin ve çiftçinin yanında olmaya devam edeceğiz

19:28 - Siyaset

Kılıçdaroğlu'nun 'butlan' yönetiminin YDK Başkanı belli oldu

15:49 - Siyaset

İtirafçı Muhittin Böcek, bu kez de Ferdi Zeyrek'i hedef aldı!

12:22 - Gündem