?>

GTB'den, çiftçilere bilgilendirme toplantısı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ) iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Yerel - 3 yıl önce

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ) iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Gaziantep’in Şehitkâmil İlçesi Beyreli kırsal mahallesinde gerçekleştirilen ‘Çiftçi Bilgilendirme Toplantısı’nda, “Akıllı Tarım Uygulamaları, Budama, Pestisit ve Gübre Kullanımının Azaltılması, Zararlılara Karşı Biyolojik Tedaviler, Bilinçli Sulama ve Gübreleme, AB Yeşil Mutabakatı ve Tarladan Çatala Stratejisi’ hakkında bilgiler verildi.

GTB ve GİZ iş birliğinde PEP programı çerçevesinde yürütülen “Mesleki Eğitimler ve Tarımsal Gıda Sanayinin Yeşil Dönüşümü ile İstihdamın Desteklenmesi” projesi kapsamında tertip edilen bilgilendirme toplantısı, Şehitkamil İlçesi Beyreli Mahallesi Sosyal Tesisinde çok sayıda çiftçinin katılımıyla yapıldı.

ANTEP FISTIĞI BUDAMA VE ZARARLILARLA MÜCADELE

İki farklı oturum halinde gerçekleştirilen toplantının ilk bölümünde konuşan Ziraat Mühendisi Kurban Nedret, bölgede en fazla üretimi yapılan Zeytin ve Antep fıstığı ağaçlarında budama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi.

Tarımsal üretimde doğru bilinen bazı yanlışların ciddi verim kayıplarına yol açtığına dikkat çeken Ziraat Mühendisi Nedret, bunlardan sıklıkla yapılan hatalardan birisinin ise Antep fıstığı ağaçlarının zamanından önce budanması olduğunu ifade etti.

Sağlıklı bir budama işlemine geçilebilmesi için ağaç yapraklarının önemli bir kısmının dökülmüş olması gerektiğine vurgu yapan Nedret, “Uyku döneminden önce yapılacak bir budama yarardan çok zarar getirecektir. Zamanından önce yapılan budamalar Antep fıstığı ağacının kendini korumak için salgıladığı sakızın dışarı akmasına sebebiyet verecektir. Bu durum ağacın güç kaybına uğramasına dolayısıyla da verimden düşmesine neden olacaktır” dedi.

Fıstık ağaçlarında görülen göz kurduyla mücadelede alınacak tedbirlerle ilgili de bilgiler veren Nedret, ağacın çiçek açmasına ve yeni sürgün vermesine engel olan bu zararlıyla mücadelede en etkin yöntemin budama artıklarının bulunduğu yerde yakılarak imha edilmesi olduğunu söyledi.

TARLADAN SOFRAYA STRATEJİSİ

‘Eğitimli Çiftçi Bilinçli Tarım’ mottosuyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının ikinci oturumunda konuşan Doç. Dr. Süleyman Mete ise AB Yeşil Mutabakatı ve Tarladan Çatala Stratejisi hakkında bilgi paylaşımlarında bulundu.

Avrupa Yeşil Mutabakatının ne olduğu, unsurları ve temel hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Mete, mutabakatın Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak amacıyla oluşturduğu yasal bir düzenleme olduğunu dile getirdi.

Avrupa Yeşil Mutabakatının çiftçilere üretimde değişim ve dönüşüm açısından önemli sorumluluklar getirdiğine işaret eden Doç. Dr. Mete, toplantıda Karbon Ayak izi, Su Ayak İzi ve Tarladan Sofraya Stratejisi hakkında da sunum gerçekleştirdi.

Bilgilendirme toplantısı çiftçilerden gelen soruların yanıtlanması ile sona erdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te intihar eden uzman çavuşun veda mektubu 

2023-12-19 10:20 - Gündem

Sanatçılardan Yusuf Tekin bildirisi

2023-12-20 09:43 - Gündem

AKP'li vekili Atatürk Barajı'nı AKP'nin yaptığını iddia etti!

2023-12-18 20:40 - Siyaset

Özgür Özel'den Tuzla Piyade Okulu tepkisi

2023-12-19 13:20 - Gündem

Savcının odasından fotoğraf paylaşan avukattan açıklama

2023-12-14 10:49 - Gündem

AKP'li Usta: 2002'den önce Türkiye'de traktör yoktu!

2023-12-17 19:20 - Siyaset

Turgut Altınok: 2019'da Akşener'den bana teklif geldi!

2023-12-19 12:02 - Siyaset

Mehmet Ali Erbil'den flaş Acun Ilıcalı iddiası...

2023-12-18 12:57 - Magazin

Hasan Bitmez'in son konuşması gündem oldu!

2023-12-14 18:54 - Gündem

Yatakta canlı yayın açan çift, aylık kazançlarını açıkladı!

2023-12-15 07:33 - Asayiş

İlgili Haberler

Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali başladı

00:40 - Yerel

Şahinbey'de bozuk ürün satan dönerci kapatıldı

00:38 - Yerel

Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı tamamlandı

00:36 - Yerel

Şehitkamil Belediyesi bilim dünyasını Gaziantep’te buluşturdu

00:00 - Yerel

Şahinbey'den Akkent Mahallesi’ne 3 yeni park

00:00 - Yerel

Günün Manşetleri

Hakim ve savcı atamalarında yeni dönem

06:18 - Gündem

Motorin fiyatlarına bir zam daha: 100 TL'yi aştı!

06:14 - Ekonomi

CHP Kurultay Davası ertelendi

16:54 - Gündem

Nasuh Mahruki hakkında tahliye kararı!

16:36 - Gündem

Kurtlar Vadisi Pusu dizisine FETÖ soruşturması

14:19 - Asayiş