?>

GSO Başkanı Ünverdi'den kur farkı çağrısı...

GSO Başkanı Adnan Ünverdi, firmaların kur farkından dolayı daha fazla vergi ödememesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Yerel - 5 yıl önce

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi,2021 yılının son çeyreğinde döviz kurunda yaşanan hızlı yükselişlerin şirketlerin mali tablolarına kur geliri olarak yansıyacağını belirterek, bu sebeple firmaların mağduriyet yaşamaması ve kur farkından dolayı daha fazla vergi ödememesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Gaziantep’in ihracat odaklı üretim yapan bir kent olduğunu ve ticaretini ağırlıklı olarak döviz cinsinden yaptığını belirten Başkan Ünverdi, Gaziantep’te faaliyet gösteren sanayicilerin tüm ihracatçı firmalar gibi döviz üzerinden hammadde alımı yaptığını ve üretmiş olduğu ürünleri yurt dışına döviz değeri üzerinden ihraç ettiğini kaydederek, 2021 yılının son çeyreğinde ülkemiz piyasalarında döviz kurunda yaşanan hareketliliğin şirketlerin mali tablolarına fiktifkur geliri olarak yansıyacağının altını çizdi.

Adnan Ünverdi, Vergi Usul Kanunun 280. Maddesinde, “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tespit olunur” ifadelerine atıfta bulunarak, “İlgili madde uyarınca şirketlerimiz yıl sonunda halihazırda muhasebe kayıtlarında bulunan dövize yönelik yeniden değerleme yapmak zorundadır. En son değerleme yapılan 30.09.2021 tarihinde dolar kuru 8,84 TL iken bugün itibariyle ortalama yüzde 60 oranında artış göstererek 14 TL üzerine çıkmıştır. Bu durumda şirketlerimiz özellikle döviz cinsinden yurtdışı kaynaklı alacakları da dahil olmak üzere, ortaya çıkan kur farkı üzerinden yüzde 25 oranında kurumlar vergisi ödemek durumunda kalacaklar” diye konuştu.

Başkan Ünverdi, firmaların yaşayacağı mağduriyetin önüne geçilmesi içinse, 31 Aralık 2021 tarihinde dikkate alınacak olan döviz kurunun belirlenmesinde 30.09.2021 tarihindeki kurun esas alınmasının sağlanması ve önümüzdeki dönemlerde aynı sorunun tekrar yaşanmaması adına oluşan kur farkının vergiden istisna tutulması gerektiği konusunda görüşlerini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Arabadaki 'Atatürk' yazısına ceza: 'Pavyon yazısı gibi...'

2021-12-14 11:28 - Gündem

Sosyal medyaya Youtuber operasyonu...

2021-12-12 12:59 - Gündem

Kuzey Irak'ta 3 şehit oldu! 7 askerimiz yaralı...

2021-12-09 17:33 - Gündem

Aslıhan Malbora: Beni parmakla gösteriyorlar...

2021-12-11 21:30 - Magazin

Varank: Aya sert iniş çalışmalarımızı hızlandırdık!

2021-12-09 13:26 - Gündem

Gasilhane imamı ağaca asılı bulundu!

2021-12-12 20:59 - Asayiş

Simülasyonun yükselen değeri HKÜ’de tartışıldı...

2021-12-10 14:48 - Eğitim

Diyanet, TL'den vazgeçti, bağış için dolar istiyor!

2021-12-14 09:54 - Gündem

Lise öğrencisinin sözleri yürekleri burktu...

2021-12-10 19:09 - Gündem

Sedat Peker'in eşinden paylaşım!

2021-12-11 19:53 - Gündem

İlgili Haberler

GASMEK Olimpiyatları'nda Yaz Okulu Finali

00:00 - Yerel

Beykent Sosyal Kompleksi’nde çalışmalar devam ediyor

00:00 - Yerel

“Üreticiden Tüketiciye Tarla Fiyatına” projesi ilgi görüyor

00:26 - Yerel

Gaziantepliler meteor yağmurunu Agro Park’ta izledi

00:00 - Yerel

Şahinbey'in çiftçilere fide desteği sürüyor

00:00 - Yerel

Günün Manşetleri

Erdoğan, 3 milletvekili ve 7 belediye başkanına daha AKP rozeti taktı!

22:50 - Siyaset

Yeni Yol Grubu’nun imdadına CHP yetişti!

20:44 - Siyaset

Ümit Dikbayır'dan AKP'ye geçeceği iddialarına yanıt

14:24 - Siyaset

'Taciz' iddiasıyla darp edilen CHP'li milletvekili Ahmet Baran Yazgan'a kesin ihraç istemi

11:11 - Gündem

Meriç’ten iktidara 62 bin liralık soru

00:59 - Siyaset