?>

GAÜN Hastanesi’nde bağımlılıkla mücadele semineri

GAÜN Hastanesi’nde Bağımlılıkla Mücadele konulu eğitim semineri düzenlendi.

Sağlık - 4 yıl önce

 

GAÜN Hastanesi’nde Bağımlılıkla Mücadele konulu eğitim semineri düzenlendi.

GAÜN Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu tarafından hastane oditoryumunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, “Bir maddeye, kişi veya kişilere bağımlılık her zaman can yakıcıdır. Özgürlüğünüzü bir madde ya da kişinin eline teslim etmektir. Her türlü bağımlılık bir süre sonra psikolojik problemleri beraberinde getirir. Bu durum da kişinin hayatına istediği gibi devam edememesine neden olmaktadır. Öncelikle tuzağı anlamanız gerekiyor. Tuzağı anlarsanız bağımlılıktan kurtulmak kolay olur. Önemli olan bırakmak değil tekrar başlamamaktadır. Bu sözler Allen John Carr adlı İngiliz yazara aittir. Rus yazar Grigory Petrov ise her çeşit bağımlılık ruhsal köleliliği getirir diyor. Köleliği reddetmelisiniz. Sigaranın dumanını yel alır, parasını el alır, belası sana kalır diye çok güzel bir atasözümüz de var. Elimize ne kalıyor bunu hatırlamamız, unutmamamız gerekiyor. Üniversitemiz bünyesinde daha önce Tütünle Mücadele Komisyonu olarak görev yapan, değerli çalışmalarda bulunan ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Aynı komisyon üyelerinin sayıları daha da arttı. Komisyonumuz, Yükseköğretim Kurulu(YÖK) Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı çerçevesinde Rektörlüğümüze bağlı olarak kuruldu. Bu komisyon hızlı bir şekilde çalışmalarına başladı. Bugün bu seminerlerinin ilkini düzenliyoruz. Ben bu seminerde emeği geçen tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Herkesi bu konuda birer elçi olarak görüyorum. Başarılı, yararlı bir seminer diliyorum” dedi.

GAÜN Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Aysun Baransel Isır ise konuşmasında, “ Bağımlılık ülkemizde ve dünyamızda ciddi bir sorun haline geldi. Madde kullanımı ve madde bağımlılığı yaşı düşerken bunun karşısında maddeye bağlı suç işleme oranı gittikçe arttı. Çağımızın en ciddi ve en kapsamlı sorunlarından olan; bireysel ve toplumsal bir sorun oluşturan bağımlılık sorunu dünyada etkisini göstermektedir. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Toplumun her kesimini etkilemektedir. Davranışsal, sosyolojik, biyolojik ve genetik faktörlere bağlıdır. Hiçbir neden bağımlılığı tek başına açıklamaya yeterli değildir. Bugün geldiğimiz noktada, dikkatimizi ve farkındalığımızı bağımlılık sosyolojisinin ne kadar görünür olduğundan ziyade yaygınlığının ve olumsuz etkilerinin temellerini oluşturan nedenlere çevirmemiz gerekmektedir. Bağımlılığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Her bağımlılık türünün tedavisi de ayrı yapılmalıdır. Bağımlılığın artması ile birlikte bağımlılık çeşitleri de artmaktadır. Bağımlılık, çok farklı terminolojilerde, çok farklı başlıklarda konuşuluyor. Biz, bağımlılıkla mücadele ve farkındalık oluşturma eylem planları içerisinde akran eğitimlerini,  seminerlerini düzenledik. Bu seminerler ve farkındalık eğitimleri eylem planı çerçevesinde devam edecektir. Bugün birincisini,  yarın ikincisini düzenleyeceğimiz eğitimler, seminerler devam edecektir. Nedenini bilmediğimiz konular hakkında çözüm üretemeyiz. Önce farkındalığımızı artırıp çözüm açısından neler yapabiliriz bunu konuşacağız. Seminerimize katkı ve katılım sunan herkese çok teşekkür ediyor, verimli bir toplantı diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Prof.Dr. Ayşe Balat, Prof. Dr. Aysun Baransel Isır, Doç. Dr. Şengül Şahin, Doç. Dr. Nurgül Özdemir, Doç. Dr. Neriman Aydın, Doç. Dr. Haluk Şen, Doç. Dr. Erhan Tunç, Doç. Dr. Bahadır Demir, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Şahan, Öğr. Gör. Simge Akbaş’ın düzenleme kurulunda yer aldığı eğitim seminerinde teknoloji, kumar, kokain, tütün, alkol, alışveriş, yeme bağımlılığı gibi birçok bağımlılık çeşidi hakkında konuşuldu. GAÜN Psikiyatri Anabilim Dalı’nda görev yapan araştırma görevlilerinin katkılarıyla düzenlenen seminere komisyon üyelerinin yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Ahlat'taki saraya bakan konutları yapılacak!

2022-05-16 10:18 - Gündem

Hizbullahçıların tamamı serbest bırakıldı!

2022-05-17 10:32 - Gündem

Sedat Peker, SADAT'ın gölge adamını ifşa etti!

2022-05-14 12:27 - Gündem

Sedat Peker'den Deniz Gezmiş paylaşımı

2022-05-16 19:45 - Gündem

AKUT kurucusu Nasuh Mahruki AKUT'tan atıldı!

2022-05-14 18:10 - Gündem

Ortaylı bu kez 'Suriyelileri göndermek lazım' dedi

2022-05-13 10:54 - Gündem

Zafer Partisi, Memleket Partisi'ni geçti!

2022-05-14 10:18 - Siyaset

Nebati: İzledim ama gözlerimdeki ışıltıyı göremedim!

2022-05-15 07:56 - Gündem

Melis Sezen: Ruhumuz nasıl isterse öyle...

2022-05-13 21:06 - Gündem

Hindistan’dan buğday ithal ettik!

2022-05-12 08:42 - Tarım

İlgili Haberler

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde başarılı kemik iliği nakli

00:00 - Sağlık

Mevsim geçişiyle çocuklarda hastalıklar artıyor

00:23 - Sağlık

Doç. Dr. Ömer Evirgen Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde

00:00 - Sağlık

Sessiz tehlike: Baş ağrısı ve ışık halkalarına dikkat!

00:00 - Sağlık

Dr. Bekfilavioğlu: Sık kullanılan mide ilaçlarına dikkat!

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ali Mahir Başarır: Siyaset kurumu bir darbeyle karşı karşıya...

15:47 - Siyaset

Bursa Büyükşehir Belediyesi AKP'ye geçti!

15:24 - Gündem

CHP'li Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki gözaltına alındı!

10:40 - Asayiş

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol gözaltına alındı

09:53 - Asayiş

Ünlülere uyuşturucu operasyonunda yeni dalga: 14 gözaltı...

09:09 - Asayiş