?>

GAÜN’de “Dünya Astım Günü” toplantısı düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Çocuk Hastanesi’nde “Dünya Astım Günü” dolayısıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Sağlık - 12 ay önce

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Çocuk Hastanesi’nde  “Dünya Astım Günü” dolayısıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

GAÜN Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısı GAÜN Çocuk Hastanesi seminer salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda astımla ilgili bilgiler veren Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Keskin, “ Dünya Astım Günü olması dolayısıyla bugün astımı konuşmak, bu konuya farkındalık kazandırmak için bir araya geldik. Astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan kronik bir akciğer hastalığıdır. Astım tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir” dedi.

Prof. Dr. Özlem Keskin sözlerine, “Astımda tanı ve tedavi çok önemli. Tanıyı koyalım ki tedaviyi sağlayabilelim. Astım bakıldığında nadir görülen bir hastalık değil. Dünyada astım tanısı alan 335 milyon kişi söz konusu. Ülkemizde ise bu sayı 4 milyon. Ülkemizde her 12-13 erişkinden birinde, 7-8 çocuktan birinde astım tanısı söz konusu. Astımı görme sıklığı ise yıllar içerisinde giderek artıyor. Her yıl astıma bağlı olarak 455 bin ölüm yaşanıyor. Aslında astıma bağlı ölümler önlenebilir ölümlerdir. Bu ölümlerin tanının ve tedavinin yetersiz olduğu düşük- orta gelirli ülkelerde meydana geldiğini görüyoruz. Astım farkındalık günlerini bu nedenle çok önemsemekteyiz. Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği astımla ilgili tedavi rehberleri geliştiriyor. Bugünü kutlarken de her sene bir slogan üretiyor. Bu senenin sloganı ‘Astımda Eğitim Güçlendirir.’ Astımda eğitim çok önemli. Astım hastalarımızı eğitirsek düzenli, uzun süreli koruyucu tedaviye uyumun arttığını görmekteyiz. Böylelikle hastalığı kontrol altına alabiliyoruz. Durum böyle olunca ölüm riskini de azaltmış oluyoruz şeklinde devam etti.

Toplantıda, Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu; Astım tedavisindeki zorluklar, Uzman Dr. Gaye İnal; Astımda eylem planı, Uzman Dr. Mahmut Cesur ise; Astımda inhaler ilaç kullanım eğitimi hakkında bilgiler verdi.

Astımla ilgili bilgilendirici konuşmaların yapıldığı toplantıda sunumların ardından katılımcıların soruları yanıtlandı.

Toplantıya çok sayıda sağlık personeli ve astım tanısı alan çok sayıda hasta katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Şehitkamil'de 591 milyon liralık ihale kime gitti?

2024-05-05 07:01 - Gündem

4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Farkındalık Günü

2024-05-04 10:21 - Sağlık

Kalkan: Büyükşehir 2 milyonluk ne danışacak?

2024-05-04 08:30 - Gündem

Diyanet'in 'özel yemek' listesi ortaya çıktı

2024-05-06 10:35 - Gündem

Ali Erbaş'ın bir makam aracı da Suudi Arabistan’dan çıktı

2024-05-03 11:56 - Gündem

İsmailağa Cemaati: Camiamız devlet tarafından akredite yapılmış bir yapıdır

2024-05-03 09:14 - Gündem

Başkan Yılmaz ifşa etti: Her ay 2,5 milyon TL zarar var!

2024-05-02 13:20 - Gündem

Gazeteci Barış Terkoğlu'na hapis cezası

2024-05-03 00:20 - Gündem

Tuğrul Türkeş'ten Osman Kavala tepkisi

2024-05-03 21:35 - Gündem

Sigaraya bir zam daha geldi!

2024-05-06 18:30 - Ekonomi

İlgili Haberler

Optisyenlerden sahte güneş gözlüğü uyarısı

00:00 - Sağlık

Anneden oğluna ikinci hayat...

00:10 - Sağlık

Çocuklarda sindirim sistemi cerrahisinde uzman yaklaşım

00:47 - Sağlık

Doğum kontrolünde yeni dönem: Erkekler için özel iğne üretimi

00:00 - Sağlık

Her gün farklı bir aktivite yapmak, bilişsel sağlığı güçlendirebilir

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

AKP'li eski meclis üyesi okulu bastı: 14 yaşındaki çocuğu darbetti!

19:09 - Gündem

1 Mayıs'ta Taksim'e yine yasak! Polis müdahalesi, gözaltılar ve avukatlara darp iddiası...

18:39 - Gündem

İstanbul Valiliği 1 Mayıs eylemlerinde gözaltı sayısını açıkladı

18:08 - Gündem

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Ekrem Bey seçimi yüzde 70’le alır

12:38 - Siyaset

Taksim'e çıkan yollar kapatıldı, polis izin kağıdı talep ediyor! 

09:39 - Gündem