?>

GASKİ, kent genelinde atık suyun yüzde 95’ini arıtıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı GASKİ, daha temiz bir çevre hedefiyle son 10 yılda yaptığı yatırımlarla kentin genelinde atık suyun yüzde 95’ini arıtır duruma geldi.

Yerel - 1 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı GASKİ, daha temiz bir çevre hedefiyle son 10 yılda yaptığı yatırımlarla kentin genelinde atık suyun yüzde 95’ini arıtır duruma geldi.

Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte su yönetimine öncelik veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), şehrin dört bir yanında kurduğu arıtma tesisleriyle geleceğe daha temiz bir kent bırakmayı amaçlıyor.

GAZİANTEP, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE YER ALIYOR

Yüzde 95 arıtma oranına ulaşan Gaziantep, Türkiye ortalaması olan yüzde 77’nin üzerine çıkarak önemli bir başarıya imza attı. Beykent ve Kuzeyşehir’de inşası devam eden arıtma tesislerinin tamamlanmasıyla birlikte bu oran yüzde 99’a yükselecek.

Kent genelinde 8 büyük arıtma tesisi bulunan GASKİ, yeni yerleşim alanlarının açılmasıyla birlikte hizmete alınan paket arıtma tesisleri ve terfi merkezleriyle çalışmalarını sürdürüyor. GASKİ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Katı Atıkların Kontrolü, Hava Kalitesinin Korunması ve Su Kirliliği Kontrolü yönetmeliklerinde belirtilen tüm standartları sağlıyor. Tesisten çıkan suyun kalitesi, Bakanlığın Sürekli Atık Su İzleme Sistemi (SAİS) üzerinden anlık olarak takip ediliyor.

MERKEZ İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ SAYESİNDE SACIR DERESİ TEMİZ AKIYOR

Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak projelendirilen ve 120 dönümlük alana kurulan Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, modern yapısıyla dikkat çekiyor.

Bu tesis, şehirdeki atıksuları toplayarak arıtıyor ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun şekilde azot ve fosfor giderimlerini gerçekleştiriyor. Arıtılan su, Oğuzeli’nde bulunan Sacır Deresi’ne temiz şekilde deşarj ediliyor.

Tesis, günlük ortalama 330 bin metreküp atıksuyu, Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği standartlarına uygun biçimde arıtıyor. Ayrıca tesisten çıkan günlük 170 ton biokatı bertaraf ediliyor. Tesisin bakım ve kapasite artırımı çalışmaları da devam ediyor.

TÜRKİYE’NİN EN GELİŞMİŞ TESİSLERİNDEN BİRİ: NİZİP İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ

Türkiye’nin en gelişmiş ve çevreci tesislerinden biri olan Nizip İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, ilçenin 2050 yılına kadar olan atıksu arıtma ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirilen tesis, hem evsel hem de endüstriyel atıksuları arıtma kapasitesiyle öne çıkıyor. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik sistemlerin entegre şekilde kullanıldığı tesis, modern tekniklerle çalışıyor.

Nizip ilçesinden gelen atıksuda bulunan katı maddeler ile biyolojik olarak parçalanabilen organik maddeler, azot ve fosfor etkin bir şekilde arıtılıyor. Günlük 30 bin 500 metreküp evsel ve 7 bin metreküp endüstriyel olmak üzere toplam 37 bin 500 metreküp atıksuyu arıtma kapasitesine sahip tesis, 36 dönümlük alanda hizmet veriyor ve 2050 yılına kadar 210 bin eşdeğer nüfusa hizmet edecek şekilde planlandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Güler'in 'Şehit' açıklamasına tepki yağdı!

2025-04-24 13:01 - Gündem

Doğu Perinçek: Öcalan Önder’e 'ABD-İsrail sizi öldürür' demiş!

2025-04-25 11:45 - Siyaset

İmamoğlu suç duyurusunda bulundu: Yeter artık!

2025-04-24 13:51 - Siyaset

Özgür Özel, barikatları yıkarak yürüme talimatı verdi!

2025-04-23 17:29 - Gündem

'Sarı altın' olarak biliniyor, 50 TL'den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

2025-04-27 00:00 - Tarım

Hasadı sona eriyor: Kent genelinde 1 milyon 200 bin ton rekolte elde edildi....

2025-04-26 00:00 - Tarım

Özgür Özel: Herkesi 23 Nisan'dan 19 Mayıs'a kadar bu şanlı bayrağı asmaya davet ediyorum

2025-04-22 14:33 - Siyaset

Cem Küçük'ten canlı yayında itiraf gibi sözler: Savcının gönderdiği yazılarda var bu...

2025-04-27 02:09 - Gündem

Aslıhan Yeltekin Ören kimdir? İhlas Medya Grubu başkanı Aslıhan Yeltekin Ören kaç yaşında, nereli?

2025-04-26 00:09 - Biyoğrafi

Son Dakika... Öcalan İmralı'da gazetecilerle görüşmek istemiş!

2025-04-24 10:38 - Gündem

İlgili Haberler

Gaziantep’te Yeşil Okullar Projesi'nde büyük başarı

00:00 - Yerel

AK Parti Gaziantep, Turdu bebek için seferber oldu!

00:00 - Yerel

Şahinbey ekipleri LGS için seferber oldu

00:00 - Yerel

Yılmaz, Beykent'te “Vatandaş Soruyor, Başkan Cevaplıyor” programına katıldı

00:00 - Yerel

Yılmaz'dan milli maça davet

00:00 - Yerel

Günün Manşetleri

Özşen Madencilik’ işçilerinin ve ailelerinin üzerine ateş açıldı!

20:00 - Gündem

Bizim çoçuklar Dünya Kupası'na mağlubiyetle başladı!

11:00 - Spor

Muharrem İnce'den çağrı: Genel Başkanı üyeler seçsin

08:33 - Siyaset

Kılıçdaroğlu, üç büyükşehir il başkanını görevden alacak!

08:22 - Siyaset

Hüseyin Baş: Vatandaş, siyasetçilerden dertlerine derman olacak çözümler bekliyor

08:08 - Siyaset