?>

GAİB, Kasım ayı ihracat verilerini paylaştı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Kasım ayı ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Ekonomi - 4 ay önce

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Kasım ayı ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Kasım ayında bölgeden yapılan toplam ihracat geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %2,0 azalarak 998,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Gaziantep kasım ayında, %2,9 azalışla 837,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek listenin başındaki yerini korudu. Gaziantep aynı zamanda Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan 6. il olmayı sürdürdü.

Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, küresel piyasalarda ihracatçıların iş yapma zorluklarının devam ettiğini hatırlatarak, “Bölgemiz ihracatçıları tüm zorluklara rağmen üretimde ve pazarlamada güçlü bir direnç sergiliyor. Sürdürülebilir büyüme için ihracatçılarımızı destekleyen yapısal adımları hızlandırmamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte rekabet gücümüzü artırmak için dijitalleşme, sürdürülebilir üretim ve yeni pazarlara açılmaya odaklanmamız gerekiyor. Finansmana erişimin kolaylaştırılması, lojistik maliyetlerinin düşürülmesi ve ihracatçımıza destekleyici politikaların sürdürülmesi bu dönemde kritik önem taşıyor’’ dedi.

Ocak–Kasım döneminde toplam 10,9 milyar dolar ihracata ulaşan GAİB üyelerinin bağlı bulunduğu şehirlerin Kasım ayı ihracat performansları ise şöyle:

Kahramanmaraş 102,5 milyon dolar, Mardin 70,9 milyon dolar, Şanlıurfa 34,6 milyon dolar, Malatya 25,3 milyon dolar, Diyarbakır 19,5 milyon dolar, Adıyaman 9,0 milyon dolar ve Kilis 8,6 milyon dolar.

Bölge ihracatında öne çıkan pazarlar Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, İran, Libya ve Cibuti olurken, başlıca ihraç ürünleri arasında makine halıları, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, kumaşlar, iplikler, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, ağaç ve orman ürünleri, diğer gıda müstahzarları ile tufte halılar yer aldı.

Birlik faaliyetlerine de değinen Başkan Kileci “Kasım ayında Birliklerimiz ihracatçılarımızın uluslararası pazarlardaki görünürlüğünü artırmaya yönelik çalışmalarına hızla devam etti. Hububat Birliğimiz, Batı Afrika’ya açılan kapı niteliğindeki Gana, Benin ve Togo’ya yönelik Sektörel Alım Heyeti programını başarıyla gerçekleştirdi. Program kapsamında bölge firmalarıyla ikili iş görüşmeleri yapılarak Afrika pazarında yeni ticaret bağlantıları kuruldu.

Bu kapsamı desteklemek amacıyla Türkiye-Afrika İhracatçılar Platformu (TURCAF) iş birliğinde Afrika’ya Gıda ve Hijyen Ürünlerinde İhracat Fırsatları Semineri düzenleyerek ihracatçılarımıza hem bölgeye ilişkin güncel pazar bilgileri hem de ihracat stratejileri aktardık.

Kasım ayında ayrıca Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) iş birliğiyle Reel Sektör Şirketleri İçin Kur Riski Yönetimi ve Korunma Paneli gerçekleştirdik. Panelde finansal risklerin yönetimine yönelik güncel uygulamalar, şirketlerin kur dalgalanmalarına karşı kullanabilecekleri koruma yöntemleri ve finansal okuryazarlığı güçlendiren içerikler katılımcılarla paylaşıldı.

Halı Birliğimiz ise Orta Doğu pazarındaki etkinliğini artırmak adına Suudi Arabistan (Cidde) Halı Sektörel Ticaret Heyeti düzenledi. Bölgenin önde gelen alıcılarıyla yapılan görüşmeler sayesinde makine halısı sektörümüzde yeni iş birliklerinin temelleri atıldı.

Bölge ihracatını daha ileriye taşımak için dün olduğu gibi bugün de birlikte çalışmaya, birlikte üretmeye devam edeceğiz’’ dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kayyum Gürsel Tekin ilçe başkanını disipline sevk etti!

2025-11-28 15:07 - Siyaset

İBB davasında önce duruşma tarihi verildi, sonra iptal edildi!

2025-11-27 12:05 - Gündem

CHP'li belediye başkanı yoğun bakıma alındı!

2025-12-02 17:07 - Gündem

İhraç edilen teğmenlerden bir kişi hakkında ihraç kararı kaldırıldı

2025-12-01 16:12 - Gündem

AKP'li Tayyar'dan yeni açıklama: Son kez ifade edip bu faslı kapatacağım...

2025-12-01 16:20 - Gündem

Habur rezaletini hatırlattı! Cizre'de Kürt bayraklı korumalara sevgi gösterileri...

2025-11-30 16:33 - Gündem

Dev derbide kazanan çıkmadı: 1-1

2025-12-01 22:22 - Spor

Hepsi tek tek zamlanacak! İşte 2026’da geçerli olacak yeni ücretler...

2025-11-27 08:49 - Ekonomi

Mansur Yavaş'tan Gökçek ailesine suç duyurusu

2025-11-27 15:38 - Gündem

Erdoğan: Yargı mensuplarının sükûneti, zafiyet olarak algılanmamalı

2025-12-02 17:35 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye ile Suriye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli adım...

00:30 - Ekonomi

Motorine 7 TL 80 kuruş, benzine 60 kuruş zam!

06:37 - Ekonomi

Motorine dev zam: Fiyatlar 90 TL'ye yaklaşacak!

11:42 - Ekonomi

Elektrik ve doğalgaza yüzde 25 zam!

21:58 - Ekonomi

Ünverdi: Tüm destek mekanizmaları ve kolaylaştırıcı adımlar devreye alınmalı

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mansur Yavaş hakkında bir soruşturma izni daha...

12:58 - Gündem

Kılıçdaroğlu, Doğu Perinçek ile bir araya geldi

12:55 - Siyaset

CHP'li Ataşehir Belediye Başkan Onursal Adıgüzel gözaltına alındı

09:01 - Asayiş

Gülistan Doku dosyasında başhekim gözaltına alındı!

08:51 - Asayiş

Doruk Madencilik işçilerinin Ankara yürüyüşü sürüyor...

08:41 - Gündem