?>

'Edebiyat Dünyası'ndan İsrail'e karşı boykot çağrısı: Binlerce yazar ve yayıncı katıl

Sally Rooney, Arundhati Roy ve Rachel Kushner, “Filistinlilere yönelik ezici baskının suç ortağı olan ya da sessiz gözlemcileri olarak kalan” İsrail kültür kurumlarını boykot etme sözü veren bir mektubu imzalayan binden fazla yazar ve yayıncılık yapan kişiler arasında yer alı

Dünya - 1 yıl önce

Mektubu imzalayanlar, “ayrımcı politikalar ve uygulamalar” ya da “İsrail'in işgalini, apartheid'ını ya da soykırımını aklama ve meşrulaştırma” dahil olmak üzere “Filistinlilerin haklarını ihlal etmede suç ortağı olan” İsrailli yayıncılar, festivaller, edebiyat ajansları ve yayınlarla çalışmayacaklarını söylüyorlar.

“Filistin halkının uluslararası hukukta yer alan devredilemez haklarını” hiçbir zaman alenen tanımamış olan kurumlar da boykot edilecektir.

Kampanya, Filistin'in dört bir yanındaki şehirlerde halka açık ücretsiz etkinliklerle her yıl bir festival düzenleyen Filistin Edebiyat Festivali (PalFest) ve kampanya grupları Soykırıma Karşı Kitaplar, Özgür Filistin için Kitap İşçileri, Filistin için Yayıncılar, Gazze Savaşına Karşı Yazarlar ve Fosilsiz Kitaplar tarafından organize edildi.

İsrail'in, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Gazze'de “en az 43,362” Filistinliyi öldürdüğü ve bunun “75 yıllık yerinden edilme, etnik temizlik ve apartheid”ın ardından geldiği söylenerek başlayan açıklamada, “Bizler, yazarlar, yayıncılar, edebiyat festivali çalışanları ve diğer kitap emekçileri olarak, 21. yüzyılın en derin ahlaki, siyasi ve kültürel kriziyle karşı karşıya olduğumuz şu günlerde bu mektubu yayınlıyoruz” denildi. 

Kültürün, “bu adaletsizliklerin normalleştirilmesinde ayrılmaz bir rol oynadığı” belirtiliyor. 

Mektupta, endüstri çalışanlarının “oynaması gereken bir rol” olduğu kaydedilerek, “Çoğu zaman doğrudan devletle birlikte çalışan İsrailli kültür kurumları, on yıllardır milyonlarca Filistinlinin mülksüzleştirilmesi ve baskı altına alınmasını gizleme, gizleme ve sanatla aklama konusunda çok önemli bir rol oynamıştır” ifadeleri yer aldı.

“Apartheid ve yerinden edilme ile ilişkilerini sorgulamadan İsrail kurumları ile vicdanen ilişki kuramayız” denilen mektupta, ‘sayısız yazarın’ Güney Afrika'daki apartheid'a karşı aynı pozisyonu aldığı belirtiliyor.

Normal People ve son olarak Intermezzo'nun yazarı Rooney, uzun süredir Filistinlilerin haklarının açık sözlü bir savunucusu ve 2021 yılında üçüncü romanı Beautiful World, Where Are You'nun İbranice çeviri haklarını İsrailli bir yayıncıya satmayı reddetti.

Roy ve Kushner aynı zamanda İsrail'i şiddetle eleştiren isimler. Bu ayın başlarında PEN Pinter ödülünü kabul eden Roy, konuşmasında Gazze'den bahsetmiş ve ödül parasını Filistinli Çocuklara Yardım Fonu'na bağışlayacağını söylemişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Alaattin Çakıcı, Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti

2024-10-24 20:09 - Gündem

Simay Barlas kim, kaç yaşında, nereli? Simay Barlas hangi dizilerde oynadı?

2024-10-28 00:38 - Biyoğrafi

Nostaljinin doğuşu... - Aslıhan Dağıstanlı Aysev

2024-10-27 00:38 - Röportajlar

İrfan Can Kahveci'nin temsilcisinden flaş sözleşme cevabı!

2024-10-25 00:39 - Spor

Fransa’da evcil hayvan besleyenlere devlet yardımı - Süleyman Tosunoğlu

2024-10-27 00:39 - Röportajlar

Disney'in 'Beyaz Atlı Prens' filmi için Chris Hemsworth düşünülüyor...

2024-10-24 00:09 - Magazin

Zafer Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Pamuk'a silahlı saldırı

2024-10-28 11:28 - Asayiş

İrfan Can Kahveci'nin röportajına sevimli engel!

2024-10-28 03:09 - Spor

Muhabir Emre Kaplan'a yumruk atmıştı: Beşiktaş'tan Sezgin Gülnar'a destek!

2024-10-29 19:38 - Spor

Deliha filminin konusu ne? Deliha filminin oyuncuları kim?

2024-10-29 00:38 - Magazin

İlgili Haberler

Trump'ın konuşmasının ardından dolar endeksi düştü

00:27 - Dünya

Trump'ın evine girmeye çalışan bir kişi öldürüldü!

18:18 - Dünya

ABD'li büyükelçinin sözlerine dünyadan tepki yağdı

11:23 - Dünya

SDG lideri Mazlum Abdi Halep'ten çekileceklerini açıkladı

08:24 - Dünya

İran'daki gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 538’e yükseldi

21:30 - Dünya

Günün Manşetleri

CHP'li Emir ve AKP'li Usta arasında 'diploma' tartışması

18:07 - Siyaset

CHP’li Meriç’ten E-Nabız tepkisi: Sağlıkta dijital güven sarsılıyor!

14:25 - Siyaset

Tepki çeken görüntülere ilişkin soruşturma başlatıldı!

12:25 - Gündem

Balıkesir'de F-16 kaza kırıma uğradı: 1 pilot şehit oldu!

07:26 - Asayiş

Saray'ın danışmanından Özgür Özel'e: Eline diline hakim ol, sonra öcüler yer seni!

06:17 - Siyaset