?>

Düzbağ'ın suyu şehir merkezine akmaya başladı

Gaziantep'in içme suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak; Türkiye'nin içme suyu alanında Melen’den sonra en büyük yatırımı olan "Düzbağ İçme Suyu Projesi”nin suyu şehir merkezine akmaya başladı.

Yerel - 7 yıl önce

Gaziantep'in içme suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak; Türkiye'nin içme suyu alanında Melen’den sonra en büyük yatırımı olan "Düzbağ İçme Suyu Projesi”nin suyu şehir merkezine akmaya başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, içme suyu ihtiyacının yüzde 73'ünü 52 kilometre uzaklıktaki Kahramanmaraş'taki Kartalkaya Barajı'ndan, yüzde 21'ini 42 kilometre uzaklıktaki Mizmilli kuyularından ve yüzde 6'sını şehir merkezindeki kuyulardan karşılayan Gaziantep'i yüksek elektrik maliyetlerinden kurtaracak projeyle su teminine başladıklarını söyledi.

Sönmezler, “Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Helete (Düzbağ) Mahallesi'nden doğan Göksu Çayı'nın suyunu Gaziantep'e akıtabilmek için 135 kilometre mesafeden, 2.6 metre çapında borulardan oluşan isale hattı, isale hattının şehre doğal eğimle su temini sağlayabilmesi için 3 bin 600 metre uzunluğunda 5.6 metre çapında tünel açtık. Bu bağlamda Gaziantep’in can suyu olacak Düzbağ’ın suyunu 2 Ağustos Cuma günü kente verdik. 100 bin tonluk içmesuyu depomuza gelen suyla şehrin geneline günlük 129 bin 600 metreküp içme suyu temin ettik” dedi.

Gaziantep'in 2023 yılında ulaşılması beklenen nüfusa şimdiden ulaştığını anlatan Sönmezler, ““Göksu havzasından regülatör sistemiyle 599 bin 539 adet aboneyi kaliteli ve uygun maliyetli suyla buluşturduk. Mevcut sistemin, tamamen terfiye dayalı, yüksek enerji maliyeti olan, arıza durumunda şehrin susuz kalmasına yol açabilecek bir yapısı vardı. Bu sorunları ortadan kaldırabilmek için Düzbağ en önemli çözümdü. Düzbağ'daki barajın yapımı uzun yıllar alabileceği için süreci hızlandırmak, kente suyu daha hızlı verebilmek için regülatöre dönüştürdük. Şu anda şebeke suyumuz sert ve kireç oranı yüksek. Bu suyun gelmesiyle Gaziantep'in suyunun kalitesi ve miktarı da arttı. 2050 yılına kadar Gaziantep'in içme suyuyla ilgili sorunu olmayacak. Dünya’da artık su, sürdürülebilir kentleşmede daha ön plana çıktı. Sağlıklı suya erişim şimdi çok daha önemli. Gaziantep, su fakiri bir şehir olduğu için gelecek projeksiyonlarında suyla ilgili problem yaşamamak için bu proje son derece önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

"Pazarlık yapıyormuşum gibi çek" dedirten görüntü

2019-08-13 23:16 - Gündem

Mansur Yavaş’tan ‘Anıtkabir’ talimatı

2019-08-16 22:02 - Gündem

Atatürk düşmanından yeni paylaşım

2019-08-13 17:24 - Gündem

Başkanların 3 aylık tasarruf mucizesi

2019-08-14 09:03 - Gündem

CHP'den savcılara Demet Akalın çağrısı

2019-08-15 21:47 - Gündem

Metiner: AK Parti artık ömrünü tamamladı

2019-08-15 09:11 - Siyaset

İnce'den Türk İş Başkanına istifa çağrısı

2019-08-14 22:43 - Gündem

13 yaşındaki Meryem her yerde aranıyor

2019-08-17 18:15 - Asayiş

Murat Kazanasmaz İBB'den kovuldu!

2019-08-16 16:20 - Gündem

Gaziantep'te dehşet anları! Evi kurşun yağmuruna tuttu

2019-08-15 20:28 - Asayiş

İlgili Haberler

Ak Parti Gaziantep’ten geleneksel iftar buluşması

00:00 - Yerel

Şahinbey'de, İstiklal Marşımızı Güzel Okuma yarışması

00:00 - Yerel

Fatma Şahin'den Kadir Gecesi mesajı

00:00 - Yerel

Yılmaz, TÜGVA üyeleriyle sahur programında bir araya geldi

00:00 - Yerel

Bora Zor: Dezenformasyonun ilacı doğru haberi artırmaktır

10:21 - Yerel

Günün Manşetleri

Dilek İmamoğlu: Bir tiyatro sahnesi oynanıyor gibi...

14:01 - Gündem

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı!

13:56 - Gündem

Yusuf Tekin, Özgür Özel'i hedef aldı: Anlama özürlü herhalde...

19:07 - Gündem

Hüseyin Baş: Milletimizin gönül ittifakına ihtiyacı var...

17:48 - Siyaset

16. gün: Trump, İran'la anlaşmaya kapıyı kapattı!

11:53 - Dünya