Down sendromluların fazlası var eksiği yok

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Sümeyra Çelik, erken teşhis ve aile desteğinin, down sendromlu çocuğun toplumla bütünleşebilmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Sağlık - 5 yıl önce

Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Sümeyra Çelik, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada down sendromunun bir hastalık değil, genetik farklılık olduğuna dikkat çekerek, erken teşhis ve aile desteğinin, down sendromlu çocuğun toplumla bütünleşebilmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Down sendromunun genetik düzensizlik sonucu, kişinin 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması ile ortaya çıkan genetik bir farklılık olduğunu söyleyen Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Sümeyra Çelik, bu durumun vücutta yapısal, fonksiyonel değişikliklere ve aynı zamanda algılama, öğrenme problemine neden olduğunu ifade etti.

Uzman Psikolog Çelik, şu açıklamalarda bulundu: “Down Sendromu, bireyin vücudunda normalde olması gereken 46 kromozom yerine 47 kromozom bulunması ile oluşan bir genetik farklılıktır. Down sendromlu olan kişilerde bazı fiziksel ve zihinsel farklılıklar vardır. Dış görünüş olarak genellikle birbirlerine benzerler. Çekik ve küçük gözler, basık burun, kalın ense, kısa parmaklar, yuvarlak yüz yapısı gibi fiziksel özelliklerin birkaçı ya da hepsi görülebilir. Zihinsel gelişimleri de genellikle yaşıtlarından daha yavaştır.  Down sendromlu bireylerde çoğunlukla zeka ve gelişim geriliği görülmektedir. Bu nedenle çok basit gibi görünen birçok şeyi öğrenmeleri çok zaman alabilir, özel eğitim ve birebir ilgi ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Down sendromlu çocukların birbirine benzeyen birçok yönü olduğu gibi birbirinden farklı yönleri de oldukça fazladır. Tıpkı diğer çocuklar gibi down sendromlu çocukların da gelişimi, kapasitesi, yeteneği ve kişiliği farklılık gösterir. Önemli olan bunların farkında olmak ve çocuğun yapabileceklerini maksimuma çıkararak gereken desteği vermektir. “

DOWN SENDROMUNUN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Down sendromunun ömür boyu sürdüğünü ve herhangi bir tıbbi müdahale ile tedavisinin mümkün olmadığını belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikoloğu Sümeyra Çelik, “Tedavi sadece mevcut durumun kötüye gitmesini önlemek amacıyla yapılabilir. Ailenin bu durumu kabullenmesi, başka çocuklarla kıyaslamaması ve tedavi ekibi ile iş birliği içinde olması mevcut durumu kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.  Down sendromlu çocuklarda çok sık enfeksiyon, göz ve kulak rahatsızlıkları görülür, bu rahatsızlıklara yönelik tedavi ya da kas kullanımını kısıtlayıcı durumlar varsa bunları iyileştirici tedaviler uygulanabilir. Yani eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavisi ile çocuğun hayat kalitesi yükseltilebilir. Bunun dışında çok erken dönemlerden itibaren özel eğitim, dil ve konuşma terapisi, fizyoterapi ile kas gelişimini destekleme ve ailenin psikosoyal destek alması çocuğun gelişimi açısından önemlidir. Ayrıca down sendromlu çocukların metabolizmaları diğer çocuklardan daha yavaş çalıştığı için kilo almaya daha uygun bir yapıları vardır. Bu nedenle doğumdan itibaren bu çocuklara yönelik dengeli ve yeterli beslenme programı oluşturulmalıdır. “diye konuştu.Uzman Psikolog Sümeyra Çelik, down sendromlu çocukları eksik değil farklı olarak görmenin, onları toplumdan ve akranlarından soyutlamadan yapabileceklerine odaklanarak büyütmenin hem aile hem de çocuk açısından önemli ve gerekli olduğunu vurguladı.

Edtiör: Turgut Bozgeyik 

Haftanın Öne Çıkanları

Suriyeli kadınlar ikinci eş oldu…

2019-03-16 10:17 - Gündem

Seçkin Koleji'nde 'Dünya Pi Günü' etkinliği

2019-03-18 08:32 - Eğitim

Ekrem İmamoğlu camide Yasin okudu!

2019-03-17 21:21 - Siyaset

Yarışmayı kazanan çifte Başak Traktör hediye edildi

2019-03-18 08:23 - Yerel

Oğuzeli için dikkat çeken anket sonucu

2019-03-20 12:21 - Siyaset

SANKO Okulları öğrencisi mansiyon ödülü kazandı

2019-03-21 12:08 - Kültür & Sanat

Simya Koleji öğrencileri, SANKO'da

2019-03-15 18:04 - Sağlık

Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü!

2019-03-18 08:01 - Gündem

Ressam Sema Barlas sergi açacak

2019-03-18 08:28 - Kültür & Sanat

Psikolog Sümeyra Çelik Anka’da

2019-03-18 22:10 - Sağlık

İlgili Haberler

4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Farkındalık Günü

10:21 - Sağlık

CHP’li Meriç sağlıktaki kaosa dikkat çekti

07:18 - Sağlık

Hilal Çelik’in mucize hikâyesi

17:59 - Sağlık

GAÜN Çocuk Hastanesi’nde Farkındalık Haftası

11:31 - Sağlık

Obezite merkezinde ömür boyu ücretsiz hizmet!

11:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep FK, Hatayspor'la 1-1 berabere kalarak fırsat tepti

21:03 - Spor

Galatasaray, Sivasspor'u 6 golle geçerek rekor kırdı

20:58 - Spor

SGK Başkanına 3 ayrı maaş ve 3 ayrı makam aracı

17:41 - Gündem

Yandaş medyaya 29 milyon lira akmış!

08:33 - Gündem

Şehitkamil'de 591 milyon liralık ihale kime gitti?

07:01 - Gündem