?>

Diyanet'ten 'ekonomi' fetvası!

Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu, “Ticarette kâr haddi var mı” sorusu üzerine verdiği fetvayı paylaştı. Paylaşımda, “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır” hadisine işaret edilmesi dikkat çekti.

Gündem - 4 yıl önce

Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu, “Ticarette kâr haddi var mı” sorusu üzerine verdiği fetvayı paylaştı. Paylaşımda, “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır” hadisine işaret edilmesi dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu, telefonla ya da internet üzerinden sorulan soruları yanıtlayarak fetva veriyor. Bazı konularda seçilen sorular ve fetvalar ise internet sitesinde konu başlıklarına göre sürekli şekilde yayımlanıyor. Bu fetvalar, ülke gündeminde yer tutan bir konuyla ilgiliyse kimi zaman da kurulun sosyal medya hesaplarında paylaşılıyor. Yüksek fiyat artışlarının tartışıldığı süreçte kurulun sosyal medya hesabından 20 Temmuz’da paylaşılan bir fetva ise dikkat çekti. 

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre “Ticarette kâr haddi var mı?” sorusu üzerine verilen fetvada, “İslam dininin, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymadığı, bunu piyasa şartlarına bıraktığı” belirtildi. Ancak fetvada yer verilen bir hadis dikkat çekti. İlgili kısım ve hadis şöyle:

“Konuyla ilgili olarak Allah resulü, fiyatlar artmaya başladığında kendisinden bu duruma müdahale etmesi istendiğinde şöyle buyurmuştur, ‘Şüphe yok ki fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden herhangi birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde, Rabbime kavuşmak istemem.’”

"YETKİSİ VAR"

Öte yandan fetvada, piyasada suistimaller olduğu, karaborsacıların devreye girerek halkı mağdur ettikleri, özellikle halkın zaruri ihtiyaçları sayılabilecek mallarda aşırı fiyat artışları yaşandığı durumlarda, kamu otoritesinin fiyatlara müdahale etme yetkisinin olduğu vurgulandı. 

Haftanın Öne Çıkanları

Sinem Ünsal kimdir, oynadığı diziler neler?

2022-07-24 07:27 - Magazin

Traktör Kuyruk Mili İle Çalışan Su Pompası Fiyatları

2022-07-25 19:42 - Teknoloji

Kılıçdaroğlu'ndan ailelere çağrı: Orada olacağız!

2022-07-21 14:00 - Siyaset

Sedat Peker'den Levent Göktaş'a çok sert cevap

2022-07-25 00:04 - Gündem

Levent Göktaş: Ben yanarsam siz de yanarsınız!

2022-07-24 23:22 - Gündem

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48. yıldönümü

2022-07-20 09:53 - Gündem

Erdoğan'dan 17 özelleştirme kararı daha...

2022-07-21 13:11 - Gündem

Altaylı: Limak kaçıyorsa, gerisini varın siz düşünün

2022-07-21 17:59 - Gündem

Lozan Barış Antlaşması 99 yaşında...

2022-07-24 07:47 - Gündem

Sedat Peker’in ne zaman konuşacağını açıkladı!

2022-07-20 15:33 - Gündem

İlgili Haberler

TBMM Adalet Komisyonu’nda çerçeve yasa tartışmalarla başladı

21:26 - Gündem

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında 'Mekke Savunma Anlaşması' imzalandı

16:01 - Gündem

Akın Gürlek'ten 'internet gazeteciliği' için yasa sinyali

14:56 - Gündem

Özgür Özel: Özensiz, kötü hazırlanmış bir teklif...

18:17 - Gündem

Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara için tahliye kararı

18:16 - Gündem

Günün Manşetleri

YENİ Parti'ye 9 günde 138 bin kişi 300 milyon bağış yaptı

20:18 - Siyaset

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek tutuklandı!

20:14 - Asayiş

İstifa sayısı 232'yi buldu, 28 ilde CHP'li başkan kalmadı!

14:58 - Siyaset

Akın Gürlek'ten 'internet gazeteciliği' için yasa sinyali

14:56 - Gündem

Kuşadası Belediyesi'ne üçüncü dalga operasyon

10:11 - Asayiş