?>

Diyanet'ten 'ekonomi' fetvası!

Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu, “Ticarette kâr haddi var mı” sorusu üzerine verdiği fetvayı paylaştı. Paylaşımda, “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır” hadisine işaret edilmesi dikkat çekti.

Gündem - 4 yıl önce

Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu, “Ticarette kâr haddi var mı” sorusu üzerine verdiği fetvayı paylaştı. Paylaşımda, “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır” hadisine işaret edilmesi dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu, telefonla ya da internet üzerinden sorulan soruları yanıtlayarak fetva veriyor. Bazı konularda seçilen sorular ve fetvalar ise internet sitesinde konu başlıklarına göre sürekli şekilde yayımlanıyor. Bu fetvalar, ülke gündeminde yer tutan bir konuyla ilgiliyse kimi zaman da kurulun sosyal medya hesaplarında paylaşılıyor. Yüksek fiyat artışlarının tartışıldığı süreçte kurulun sosyal medya hesabından 20 Temmuz’da paylaşılan bir fetva ise dikkat çekti. 

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre “Ticarette kâr haddi var mı?” sorusu üzerine verilen fetvada, “İslam dininin, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymadığı, bunu piyasa şartlarına bıraktığı” belirtildi. Ancak fetvada yer verilen bir hadis dikkat çekti. İlgili kısım ve hadis şöyle:

“Konuyla ilgili olarak Allah resulü, fiyatlar artmaya başladığında kendisinden bu duruma müdahale etmesi istendiğinde şöyle buyurmuştur, ‘Şüphe yok ki fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden herhangi birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde, Rabbime kavuşmak istemem.’”

"YETKİSİ VAR"

Öte yandan fetvada, piyasada suistimaller olduğu, karaborsacıların devreye girerek halkı mağdur ettikleri, özellikle halkın zaruri ihtiyaçları sayılabilecek mallarda aşırı fiyat artışları yaşandığı durumlarda, kamu otoritesinin fiyatlara müdahale etme yetkisinin olduğu vurgulandı. 

Haftanın Öne Çıkanları

Sinem Ünsal kimdir, oynadığı diziler neler?

2022-07-24 07:27 - Magazin

Traktör Kuyruk Mili İle Çalışan Su Pompası Fiyatları

2022-07-25 19:42 - Teknoloji

Kılıçdaroğlu'ndan ailelere çağrı: Orada olacağız!

2022-07-21 14:00 - Siyaset

Sedat Peker'den Levent Göktaş'a çok sert cevap

2022-07-25 00:04 - Gündem

Levent Göktaş: Ben yanarsam siz de yanarsınız!

2022-07-24 23:22 - Gündem

Erdoğan'dan 17 özelleştirme kararı daha...

2022-07-21 13:11 - Gündem

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48. yıldönümü

2022-07-20 09:53 - Gündem

Altaylı: Limak kaçıyorsa, gerisini varın siz düşünün

2022-07-21 17:59 - Gündem

Lozan Barış Antlaşması 99 yaşında...

2022-07-24 07:47 - Gündem

Sedat Peker’in ne zaman konuşacağını açıkladı!

2022-07-20 15:33 - Gündem

İlgili Haberler

İmamoğlu'ndan mahkemede 'Akın Gürlek' göndermesi

13:48 - Gündem

İstanbul Boğazı'na yaklaşan Türk petrol gemisi vuruldu!

13:32 - Gündem

Irak'taki Türk askeri tahliye edildi!

13:23 - Gündem

Akın Gürlek'ten Özgür Özel'e hem suç duyurusu hem tazminat davası!

08:36 - Gündem

İBB ‘itirafçısı’ Murat Kapki’nin dilekçesi ortaya çıktı!

07:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım gözaltına alındı!

08:20 - Asayiş

MHP'li Feti Yıldız'dan 'dezenformasyon yasası' açıklaması

07:57 - Siyaset

A Milli Takım finale yükseldi, eşleşmeler belli oldu...

07:50 - Spor

Hüseyin Baş: Mezhep kavgası İslam dünyasının içerisindeki en büyük fitne!

00:30 - Siyaset

Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler hakkında karar verildi

17:00 - Asayiş