?>

Deprem sonrası baş dönmesinde artış

Gaziantep’te bile çok sayıda kişi baş dönmesi şikayeti ile (Deprem oluyor endişesi ile beraber) hastanelere başvuruyor.

Sağlık - 6 yıl önce

Başvurularda yapılan muayene ve yapılan testlerde, deprem sonrası oluşan korku ile beraberpsikojenikvertigo olarak bilinen baş dönmesi hastalığı tespit edildi

Elazığ Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra Gaziantep’te bile çok sayıda kişi baş dönmesi şikayeti ile (Deprem oluyor endişesi ile beraber) hastanelere başvuruyor.

Merkezi Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan depreminin hissedildiği bölgede insanların psikolojisi bozuldu. Çok sayıda kişi, hastanelere baş dönmesi şikayeti ile “Deprem oluyor gibi” endişesi ile hastanelere müracaat etti. Özel Hatem Hastanesi Nöroloji ve Nörofizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Yiğiter  “Elazığ depremini Gaziantep’te de hissettik. Elazığ’da daha fazladır ama burada bile ‘başım dönüyor, deprem oluyor gibi’ korkusu ile gelen hastalar oluyor. Gelen hastalara ayrıntılı hikayesi, sistemik ,nörolojik muayenesi ve psikiyatrik muayenenin ardından psikojenikvertigo da denen ‘’fobikposturalvertigo’’ tanısı koyuyoruz. Depremden sonra bu tür hasta sayısı artma gösterdi’ dedi.

Depremin ardından gündeme gelen ve halk dilinde baş dönmesi olarak da bilinen vertigo hastalığı ile ilgili de bilgi veren Doç. Dr. Yiğiter, psikojenikvertigo da denen ‘’fobikposturalvertigo’’, çoğunluklapanik bozukluk ve agorofobisi (dışarıya çıkma, toplum arasına karışma korkusu )olanlarda sıklıkla rastladığımız bir durum olmasına rağmen, korkulu bir hadise (deprem gibi) yaşandığı durumlarda da oluşan bir hastalık” şeklinde konuştu.

Doç.Dr. YiğiterVertigo çeşitleri hakkında ise, “Santral vertigo beyincik ve onun bağlantıları ile ilgili hastalıklar sonucu oluşan baş dönmesi çeşididir. Çoğunlukla dengesizlik ve diğer nörolojik bulgular ile beraber olur. Periferikvertigo, çoğunlukla vestibuler organ dediğimiz kulak arkası denge merkezi ve onu etkileyen yapılar sonucu oluşan baş dönmesidir. Çok şiddetli baş dönmesi ile beraber aşırı bulantı ve kusmayla birlikte etkili oluyor. Hastanın ayrıntılı hikayesini alıyoruz, fizik ve nörolojik muayene ile beraber, pozisyonelvepostural testler yapmak gerekiyor.Bu şekilde tanısını koyuyor ve ayırıcı tanısını yapıyoruz ifadelerine yer verdi.

Nöroloji ve Nörofizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Yiğiter tedavi yöntemleri ile ilgili ise, “Nedene göre tedavi uyguluyoruz. Santral vertigoda beyinciğin damar tıkanıklığı, kanama varsa, ona yönelik göre tedavi uygulanıyor. Bulantı kusmaya yönelik tedavi, vitamin eksikliği, migren tarzı durum varsa ona yönelik tedavi uygulanır. Periferikvertigoda da bazı ilaçlarla beraber KBB ile beraberpozisyonel manevralar yapmak gerekiyor. Aynı şekilde psikojenikvertigoda da psikiyatrik muayene ve tedavisi gerekir. Bu durumdaPsikiyatri Uzmanı, Psikolog ile iletişim halinde tedavi düzenlenmesi gerekir’ şeklinde konuştu.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Kiğılı: Bundan daha büyük kriz görmedik

2020-01-30 17:19 - Ekonomi

Kızılay Başkanı oğlunu hangi göreve getirmiş?

2020-01-30 14:47 - Gündem

Gaziantep'e 2 şehit ateşi birden düştü!

2020-02-03 17:20 - Asayiş

Maraş ve Hatay için korkutan deprem uyarısı!

2020-01-29 09:25 - Gündem

Berna Laçin'den reklam anlaşması açıklaması

2020-01-30 13:56 - Gündem

MMT Amerikan Hastanesi'nde kutlama

2020-02-02 14:09 - Yerel

Mimarlar Odası’na genç aday

2020-02-03 13:38 - Yerel

Gaziantep’te barışmaya gittiği eşini vurdu!

2020-01-30 20:41 - Asayiş

Bebeklere hayat kurtaran müdahale

2020-01-28 21:16 - Sağlık

700 bin kişi Türkiye’ye ilerliyor!..

2020-01-30 18:46 - Dünya

İlgili Haberler

Ağrısız Tüp Midesi ameliyatıyla 6 ayda 50 kilo verdi

00:00 - Sağlık

Medical Point, TMS cihazıyla tedavilerde öncü rol üstleniyor

00:00 - Sağlık

İmmün Yetmezliği: Erken tanı ve doğru takip hayat kurtarıyor

00:00 - Sağlık

Erkeklerde sperm kalitesi sandığınız kadar ‘Kalıtsal’ değil

00:00 - Sağlık

Dikkat: Ferahlık sandığınız tehlike olabilir!

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Maden işçileri açlık grevi kararı aldı!

17:40 - Gündem

TMSF, el konulan TELE 1'i açık artırmayla satışa çıkardı!

17:32 - Gündem

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'ye soruşturma izni talebi

13:59 - Gündem

AKP'li Metiner'in ABD vize talebi 'Türkiye’ye dönmez' diye reddedildi

13:47 - Gündem

Uşak Belediyesi'ne ikinci dalga operasyon: 25 gözaltı

08:52 - Asayiş