Deprem Master Planı için önemli imza...

“Gaziantep İli Deprem Master Planı” çalışmalarına ilişkin protokol imza töreni gerçekleştirildi.

Yerel - 3 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından temeli oluşturulan “Deprem Master Planı” Gaziantep Modeli’yle geliştirilerek şehirde meydana gelecek olası bir deprem durumunda; haberleşme, ulaşım, barınma, yardım dağıtımı gibi zaruri ihtiyaçların yol haritası belirlenecek, afetin beraberinde getireceği yangın gibi olası tehlikelerin önüne geçilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) iş birliğinde “Gaziantep İli Deprem Master Planı” çalışmalarına ilişkin protokol imza töreni gerçekleştirildi. Törene, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Mehmet Gündüz, Elektrik Mühendisler Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, Gaziantep İnşaatlar Mühendisi Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Jeofizik Mühendisler Odası İl Temsilcisi Burhan Can Polat, Jeoloji Mühendisler Odası İl Temsilcisi Mehmet Tevfik Uygur, Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Aykut Kocalar ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Fatma Aslı Tezel katıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlanılan “Deprem Master Planı” projesi, Gaziantep Valiliğince görevlendirilecek kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan personeller ve sahada yer alacak mühendisler aracılığıyla geliştirilecek. Projenin öncelikli amacı; deprem öncesi kısa ve uzun vadeli tedbirleri belirlemek olacak, meslek odalarının katkılarıyla da öncelik verilmesi gereken çalışmalar detaylandırılarak son halini kazanacak.

ŞAHİN: DEPREM DEĞİL, ÇÜRÜK BİNALAR ÖLDÜRÜYOR

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep Modeli’nin yeniden başka bir projeyle somutlaştırılması için bir arada bulunuyoruz. Gaziantep Modeli, birlikte iş yapma modeli olarak Türkiye’ye örnek. Yaklaşık 6 yıldan beri İnşaat Mühendisleri Odası ile konuştuğumuz bir ‘Deprem’ başlığı var. Şimdi de Deprem Master Planı ile ilgili nelerin yapılacağına dair bir çalışma yürütüyoruz. Ardından TÜBİTAK’a gittik. Orada yapılmasını planladığımız çalışmanın çok daha büyük bir altyapı ile oluşturulduğunu gördük. Orada gördüğümüz teoriyi şehrimizde hızlı bir şekilde pratiğe geçirmek için harekete geçtik. TEKNOFEST, bize büyük bir fırsat verdi. TÜBİTAK başkanımız buraya geldiğinde ilk imzamızı attık. Gaziantep Büyükşehir olarak projenin getireceği bilançonun ağırlığına bakmadan bu işin içinde olacağımızı söyledik. Her şeyden önce Deprem Master Planı ile önümüzü görmemiz gerekiyor. Bundan daha da önemlisi ilgili başkanlarımız gönüllü bir şekilde ‘biz de bu işin içindeyiz’ dediler.  Olağanüstü bir kıymetli bir şey. En önemli gücün yetişmiş insan gücü olduğuna yine şahitlik ettik. Bizi yetiştiren bu memlekete biz hizmet borçluyuz. Yarın deprem olduğunda insanımıza en ufak bir şey olursa bunun sorumluluğu hepimizin üzerinde. Bizim bu bilinçle çalışmalarımızı yürütmemiz gerekiyor. Deprem bizim ülkemizin gerçeği. İslahiye- Nurdağı hattındaki deprem merkezinde nelerin olacağını bilemiyoruz. Dolayısıyla okullar başta olmak üzere bütün çocuklarımızı korumak adına ailelerimize ne yapmaları gerektiği hakkında bilinç aşılamamız gerekiyor. 2000 yılından önce deprem yönetmeliklerine göre yapılan binalarda sorun var. Kamu binalarının durumu hakkında toplanacak bilginin koordinasyonunu da valimiz yapacak. İşin özü deprem öldürmüyor, çürük binalar öldürüyor. Biz, yüksek teknolojiyle ‘Akıllı Şehir’ hedefimiz var. Bu yüzden bu mesele bizim açımızdan çok önemli, meseleyi sahiplenmemiz lazım” diye konuştu.

GÜL: 2021, AFET RİSKİNI AZALTMA YILI

“2021 yılı İçişleri Bakanlığı’mız tarafından afet risklerini azaltma yılı olarak ilan edildi” diyen Gaziantep Valisi Davut Gül, şunları söyledi: “2 gün önce Bakan Süleyman Soylu, bütün il valilerine bu talimatı verdi. Türkiye’de çalışma başladı. Gaziantep’in farkı biz bunu Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde meslek odalarımızla birlikte çok daha önceden çalışmaya başlamıştık. Dolayısıyla bu protokol, çalışmalarımıza denk gelmiş oldu. Bu protokolde çok büyük emek var, Gaziantep Modeli var. Her kesin çözümün bir parçası olduğu bir yöntem var. Bu anlamda da emeği geçen Büyükşehir Belediyesi’ne emeği geçecek diğer iş birlikçi kuruluşlarımıza da şimdiden teşekkür ediyorum. Afetlerin türleri çok geniş bu yüzden güçlü ve dayanıklı binalar şehre kazandırmamız gerekiyor.”

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Sani Konukoğlu dualarla anılacak...

2021-01-15 17:39 - Yerel

Sarıgül'ün aracı için yakalama kararı çıktı!

2021-01-20 09:56 - Gündem

Kupada çeyrek final eşleşmeleri belli oldu

2021-01-15 16:39 - Spor

Özdağ'a silahlı evinin önünde saldırı!

2021-01-15 15:45 - Asayiş

Özhaseki'den CHP'li belediyelere ağır sözler!

2021-01-18 16:24 - Gündem

İşsiz genç intihar girişiminde bulundu!

2021-01-15 19:58 - Gündem

'Milli Piyango yerli Las Vegas oldu!..'

2021-01-16 16:58 - Gündem

Dr. Rabia Sohbet’i 25 Aralık Özel Ödülü

2021-01-14 19:33 - Yerel

Kutup araştırmaları HKÜ’de masaya yatırıldı

2021-01-17 11:36 - Eğitim

Kılıçdaroğlu: 1 milyon kişi sesini çıkarsa

2021-01-19 12:23 - Siyaset

İlgili Haberler

'Her Kart Gaziantep Kart' ödül kazandı

16:01 - Yerel

Şahinbey Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı

15:59 - Yerel

Kamil Şerbetçi, vefatının 26. yıl dönümünde anılıyor

11:42 - Yerel

Konut sorununa Mercedes modeli!

11:34 - Yerel

Gaziantep'i yine sel vurdu, birçok fabrikayı su bastı!

18:33 - Yerel

Günün Manşetleri

Ece Üner'den Taksim tepkisi: Şizofren oldum bu ülkede!

14:24 - Gündem

CHP'li Öztürkmen mülakat skandalını belgeledi!

13:17 - Gündem

CHP'li Meriç, mali müşavirlerin yoğun iş yükünü sordu

13:03 - Gündem

KYK yurdu yemeklerinden vida, kıl ve salyangoz çıktı!

10:40 - Gündem

Açlık sınırı, asgari ücreti geçti!

10:31 - Ekonomi