Çocuklarda yürüme bozukluğu beyin felci olabilir

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitason Uzmanı Dr. Tuğba Kalli, vücut hareketleri üzerinde kısıtlayıcı etkilere sahip olan SerebralPalsi hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Sağlık - 6 yıl önce

 

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitason Uzmanı Dr. Tuğba Kalli, vücut hareketleri üzerinde kısıtlayıcı etkilere sahip olan SerebralPalsi hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Kalli, bir çeşit beyin felci olarak da bilinen hastalığın son dönemlerde sıklıkla gündeme geldiğini ve toplumun çok bilmediği bir hastalık olduğunu söyledi.

SerebralPalsinin genel olarak ağır motor fonksiyonlarının kaybı şeklinde ortaya çıkabildiğini dile getiren Tuğba Kalli, “Hastalığın ağır görüldüğü çocuklarda başını tutma, oturma, emekleme, yürüme ve konuşmada gecikme gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerin görülmesi durumunda ailelerin dikkatli olması gerekir“ dedi.

Bazı durumlarda ise SerebralPalsi hastalığının daha hafif belirtilerle görülebildiğini hatırlatan Kalli,  Bu hastalık rastlandığı çocuklarda yürümenin gecikmesi, yazı yazmada yavaşlık, el becerisinde azalma, el kaslarında ince beceri bozukluğu ve sportif faaliyetlerde belirgin kayıp gibi belirtiler görülür. Ailelerinin bu gibi hafif belirtileri bazen düşünemediğini ve bu nedenle tanı ve tedavinin gecikmemesi için ilgili bir doktora başvurmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

SerebralPalsi’den kurtulmak ve nörolojik açıdan kötüleşme göstermemek için uzun yıllar boyunca ailenin ve doktorun birlikte  özverili ve düzenli bir tedavi için de çalışması gerektiğini aktaran Kalli, “SerebralPalsi tedavisinde kas gücünü arttırmak, kasılma problemlerini çözmek ve vücut fonksiyonlarını olması gerekene uygun olarak geliştirmek ve arttırmak amaçlanmaktadır. Kas güçsüzlüğü ve kasılmaya bağlı olarak başarılamayan bazı hareketlerin gerçekleştirilebilmesi amacıyla zaman zaman yardımcı medikal cihazlardan faydalanılabilir bu nedenle Serebralpalsi tedavisi multi-disiplinel bir yaklaşım şeklinde yürütülmelidir. Bu süreçte doktor ve aile uyumu, ailenin özenli ve düzenli bir şekilde süreci takibi çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“Tedavi için en önemli unsur fizik tedavi“

Serebralpalsi tedavisinde en önemli unsurun fizik tedavi olduğunu anımsatan Kalli, “Fizik tedavinin bu hastalığın atlatılmasında oldukça büyük ve önemli bir rolü vardır. Çünkü bu rahatsızlık maalesef ki  ilaçla tedavisi olmayan bir rahatsızlık. Bu nedenle vücut fonksiyonlarının düzeltilmesinde ve iyileştirilmesinde fizik tedavi olmazsa olmaz bir rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan bazı durumlarda fizik tedavinin de yetersiz kalabileceğini belirten Uzmanı Dr. Tuğba Kalli, bazen kasılmanın yeteri kadar azaltılamayacağını ve kasılmanın vücut fonksiyonlarını ciddi derecede bozabileceğini bu durumda da botoks olarak bilinen botinyum toksin enjeksiyon uygulamalarından yada ortopedik olarak gevşetme ameliyatlarından yardım alınabileceğini ifade etti.

Kalli son olarak ailelerin SerebralPalsi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak veya çocuklarında bazı sıkıntıların olduğu yönünde şüphe duyulması durumunda mutlak suretle bir  fizik tedavi uzmanına başvurmanın hayati önem taşıdığını aktardı.

Haftanın Öne Çıkanları

İYİ Parti’nin Milletvekili aday adayları sahaya indi

2018-04-25 18:57 - Siyaset

Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'ne yolsuzluk soruşturması!

2018-04-19 17:56 - Sağlık

23 Nisan kutlu olsun...

2018-04-23 07:40 - Gündem

Gaziantep'e Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kuruluyor

2018-04-21 08:33 - Gündem

Mahsum Altunkaya  güven tazeledi

2018-04-25 19:26 - Yerel

Gaziantep'te 7 kilo eroin ile 4 kilo Ateş-Buz yakalandı

2018-04-25 10:21 - Asayiş

Gaziantep'te infaz koruma memuru sınav sonuçları açıklandı

2018-04-19 18:51 - Yerel

Suudi Arabistan’da darbe yapıldı iddiası

2018-04-22 00:25 - Dünya

Atatürk'ün çocuk sevgisi

2018-04-23 07:57 - Gündem

Yeşilvadi'ye köprülü kavşak

2018-04-26 15:03 - Yerel

İlgili Haberler

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde uluslararası sempozyum

09:50 - Sağlık

GAÜN’de “Dünya Astım Günü” toplantısı düzenlendi

09:25 - Sağlık

Nöroloji Uzmanı Dr. Alnıaçık ANKA’da

08:53 - Sağlık

Sağlık Sen'den, Gaziantep Şehir Hastanesi açıklaması

13:20 - Sağlık

4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Farkındalık Günü

10:21 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bahçeli'nin "Omurgasız, tetikçi, kimliksiz" dediği Selvi'den yanıt

11:39 - Gündem

CHP'li Ali Öztunç: 90 şirket 1 bakan oğluna bağlı!

11:12 - Gündem

İsmail Saymaz: Tetikçiyi taşıyan çakarlı Audi kimin?

10:54 - Gündem

CHP'li Meriç, tarım işçilerinin sorunlarını TBMM'ye taşıdı

10:22 - Siyaset

Ayşe Ateş'ten iddianame tepkisi: İçi boş kağıt parçası!

21:25 - Gündem