?>

Çin'de askeri kriz: Ulusal Halk Kongresi üyeliğinden çıkarıldılar

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) mensubu 2 generalin, yasama meclisi olan Ulusal Halk Kongresi üyeliğinden çıkarıldığı bildirildi.

Dünya - 1 yıl önce

Çin Ulusal Halk Kongresi Merkez Komitesinin dün tamamlanan yasama oturumunun ardından yapılan açıklamada, eski Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral You Haytao ile eski Güney Cephe Donanma Komutanı Koramiral Li Pıngçıng'ın meclis üyeliklerine son verildiği belirtildi.

You ve Li'nin üyelikten çıkarılmasına "kanunları ve disiplini ciddi ihlal" şüphesi gerekçe gösterildi. "Kanunları ve disiplini ciddi ihlal" ifadesi, Çin'de devlet görevlileri hakkında yürütülen soruşturmalarda yolsuzluk suçlamasına işaret ediyor.

Kara Kuvvetleri'nde komutan yardımcılığı görevine 2016'da getirilen 66 yaşındaki You, daha önce o zamanki adı Nancing Askeri Bölgesi olan Doğu Cephesi Komutanlığında komutan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Güney Cephe Donanma Komutanlığına selefi Cu Şinçun'un görevden alınmasının ardından getirilen 61 yaşındaki Li de daha önce Kuzey Deniz Filosu Kurmay Başkan Yardımcısı, Deniz Kuvvetleri Donatım Araştırma Enstitüsü Direktörü ve Doğu Deniz Filosu Kurmay Başkanı görevlerinde bulunmuştu.

Çin Ulusal Halk Kongresi Merkez Komitesi, 2023 yılı sonlarında yaptığı yasama oturumunda da 9 generalin meclis üyeliklerine son vermişti. Roket Kuvvetlerinden 5, Merkezi Askeri Komisyon Donanım Geliştirme Dairesinden 2, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetlerinden ise birer general üyelikten çıkarılmıştı.

Çin'de silahlı kuvvetleri hedef alan yolsuzluk soruşturmaları kapsamında son iki yılda aralarında iki eski savunma bakanının da olduğu çok sayıda üst düzey asker ordudan ve partiden ihraç edilmiş, meclis üyeliğinden azledilmişti.

ÇHKO'nun stratejik caydırıcılık bakımından kritik nükleer silah ve uzun menzilli füzelerinden sorumlu Roket Kuvvetleri ile askeri donatım ve modernizasyonundan sorumlu Donanım Geliştirme Dairesine yönelik yolsuzluk soruşturmaları yürütülmüştü.

Soruşturmaların ardından daha önce söz konusu birimlerin komutanlıklarını yapan önceki iki Savunma Bakanı Vey Fınghı ve Li Şangfu ordudan ve partiden ihraç edilirken, rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlarından yargılanacakları bildirilmişti.

En son 28 Kasım'da, Çin silahlı kuvvetlerinin en üst yönetim organı Merkezi Askeri Komisyon (MAK) üyesi Amiral Miao Hua hakkında soruşturma başlatıldığı, Komisyon'un Siyasi Çalışma Dairesi Direktörü olan Miao'nun, "disiplini ciddi ihlal" şüphesiyle soruşturulduğu belirtilmişti.

Öte yandan bir süredir ortadan kaybolan ve kamuya açık etkinliklere katılmayan Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Dıng Cıping'in de eylülde Ulusal Halk Kongresi üyeliğinden azledildiği duyurulmuştu.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ideoloji ve siyasi eğitiminden sorumlu siyasi komiserlik görevine 24 Aralık'ta Hava Kuvvetleri Komutanlığından bir general atanmış, daha önce bu görevi yürüten Orgeneral Çin Şutong ise yeni göreve atanmamıştı. Atama törenine katılmayan ve görev devir teslimi yapmayan eski siyasi komiserin nerede olduğu bilinmiyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Şehitkamil'den emeklileler yılbaşı ikramiyesi müjdesi

2024-12-22 08:59 - Yerel

Sosyal medya hesabından paylaştı: Kerem Aktürkoğlu nişanlandı

2024-12-26 00:09 - Spor

Atalanta'dan Serie A'da üst üste 11. galibiyet!

2024-12-23 00:38 - Spor

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan yanıtladı: AKP’ye katılacaklar mı?

2024-12-24 00:08 - Siyaset

Billur Kalkavan'ın kardeşi Rıza Kalkavan, sahte alkol nedeniyle hayatını kaybetti

2024-12-26 00:39 - Magazin

Jose Mourinho'dan flaş açıklama: 'Kariyerimde ilk kez burada görüyorum'

2024-12-21 00:08 - Spor

AKP'den peş peşe açıklama... Deniz Yücel 'dış politika' ile yanıt verdi!

2024-12-23 02:38 - Siyaset

Oytun Erbaş'ın 'asgari ücret' yorumu pes dedirtti: 'Fakir hayat en sağlıklı hayat

2024-12-25 10:38 - Gündem

TRT, afişi tepkilere neden olan Gassal dizisini duyurdu

2024-12-20 17:10 - Gündem

Hüseyin Baş: Suriye’de Türkiye kaybetti, Erdoğan'ın şahsi beklentileri ve çıkarları kazandı

2024-12-19 17:51 - Siyaset

İlgili Haberler

Silahlı saldırı sonrası Trump'tan açıklama...

10:16 - Dünya

Macaristan'da Orban'ın 16 yıllık iktidarı sona erdi

06:42 - Dünya

Pezeşkiyan: ABD dayatmacı tutumundan vazgeçerse...

06:36 - Dünya

Trump: İran Hürmüz sözünü tutmadı, abluka yakında başlayacak!

17:49 - Dünya

İran ile ABD arasındaki müzakereler sonuçsuz kaldı!

10:57 - Dünya

Günün Manşetleri

500 kişi gözaltındayken, Erdoğan 1 Mayıs'ı kutladı

17:56 - Gündem

1 Mayıs'ta yurttaşlara biber gazlı, TOMA'lı müdahale ve gözaltı...

16:15 - Gündem

İstanbul'da '1 Mayıs' ablukası: Metro, vapur ve çok sayıda yol kapatıldı!

10:05 - Gündem

İBB davasında itirafçı Adem Soytekin dahil 15 kişi için tahliye kararı!

17:09 - Gündem

Ataşehir Belediyesi'nde başkanvekili CHP'li Murat Güneş seçildi

14:05 - Gündem