?>

CHP’li Öztürkmen: Kooperatifleşme teşvik edilmeli

CHP Gaziantep Milletvekili Avukat Hasan Öztürkmen, Antep fıstığı ile kırmızı biber, kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı yağı ve şekerpancarı üreticilerinin yaşadıkları sorunların tespit edilerek yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

Siyaset - 2 yıl önce

CHP Gaziantep Milletvekili Avukat Hasan Öztürkmen, Antep fıstığı ile kırmızı biber, kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı yağı ve şekerpancarı üreticilerinin yaşadıkları sorunların tespit edilerek yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

CHP’li Öztürkmen ve milletvekillerince TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, sadece birkaç ayda mazottaki fiyat artışının yüzde 100’leri bularak ilaç ve gübredeki fiyatların katlanarak arttığı ve elektriğe, akaryakıta, gübreye, işçi ücretlerine her gün gelen zamlar nedeniyle maliyetlerin dahi karşılanamadığı belirtilerek, “Yıllardır sürdürülen yanlış tarım politikaları sebebiyle kendi kaderine terk edilen Antep fıstığı, kırmızı biber, kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı yağı ve şekerpancarı üreticileri mağdur durumdadır.” denildi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi, antep fıstığı ile kırmızı biber, kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı yağı ve şekerpancarı üreticilerinin yaşadıkları sorunların tespit edilerek yasal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını içeriyor.

Araştırma önergesinin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

Güneydoğu Birlik neden kapatıldı?

“Gaziantep’te başta Antep Fıstığı Üreticileri olmak üzere tarım ürünlerine destek vermek amacıyla 1940 yılında kurulan ve bir nevi üreticinin can damarı olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, AKP iktidarı döneminde ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek 2009 yılında fiilen; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle de 1 Şubat 2022 tarihinde resmen kapatılmıştır.

Bir dönem Türkiye’nin en büyük kooperatifi olan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri, faaliyette bulunduğu süre zarfında başta Antep Fıstığı üreticileri olmak üzere, kırmızı biber, kuru üzüm, zeytin ve zeytinyağı yağı üreticilerinin ürünlerinin değerlendirilmesine destek olarak, bir nevi üreticinin kötü gün dostu olmuştur.”

Kooperatifleşme süreci teşvik edilmeli

“Üretimin bilinçli bir şekilde yapılabilmesi ve üreticiler arasında dayanışma içinde birliğin sağlanarak, aracı ve tüccarlara karşı ortak hareket edebilmeleri amacıyla aynı Güneydoğubirlikte olduğu gibi kooperatifleşme sürecinin teşvik edilmesi yönünde yoğun bir beklenti ve talep oluşmuş durumdadır. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığının sorumluluk alması ve ivedilikle çalışma başlatması büyük önem taşımaktadır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Milyonluk soruyu bildi, hem ağladı, hem ağlattı...

2023-09-11 07:46 - Gündem

Yeşim Salkım'dan Halil Konakcı'ya: Hadi önünüzden yiyin!

2023-09-14 12:29 - Gündem

Gaziantep'e şehit ateşi düştü!

2023-09-14 20:16 - Asayiş

Camiden 'Filenin Sultanları kafirdir' anonsu yapıldı!

2023-09-16 10:08 - Gündem

İmamoğlu, kendini taklit eden videoyu paylaştı: Onu da çözeceğiz!

2023-09-13 11:44 - Gündem

Reza Zarrab ve Halkbank’a teröre destek davası açıldı!

2023-09-17 10:43 - Dünya

Örsan Kunter Öymen adaylığını mı açıklayacak?

2023-09-14 10:29 - Siyaset

Fatih Altaylı: Bulsalar seni beni götürecekler, Allah'tan sakalım var!

2023-09-12 12:10 - Gündem

Diyanet'ten geçim sıkıntısı çekenlere ‘dua’ çözümü

2023-09-12 12:18 - Gündem

İmamoğlu'ndan metro merdivenlerine sabotaj açıklaması

2023-09-11 15:03 - Gündem

İlgili Haberler

İmamoğlu'ndan teşekkür mesajı! Mahkemede Cumhurbaşkanı sloganları atılmıştı

21:39 - Siyaset

CHP’li Meriç: Gaziantep halkına tek tırnaklı et yediren zihniyetten hesap soracağız!

10:34 - Siyaset

CHP mitinglerinin dokuzuncusu Avcılar’da düzenlenecek

19:38 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Anıtkabir'e ziyaret

13:39 - Siyaset

Bakan Tunç duyurdu: HSK daire başkanları belli oldu

12:39 - Siyaset

Günün Manşetleri

Ferdi Zeyrek’in kendi hesabından veda mesajı paylaşıldı: ’Elveda iki gözümüz’

21:09 - Gündem

Kirazın tanesi 10 lira: Ekonomi politikaları 'meyvesini' veriyor!

16:08 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Anıtkabir'e ziyaret

13:39 - Siyaset

Filistin Eylem Komitesi'nden İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto

13:09 - Gündem

Bakan Tunç duyurdu: HSK daire başkanları belli oldu

12:39 - Siyaset