?>

CHP'li Meriç: Olası bir depreme ne kadar hazırlıklıyız?

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nın TMMOB'nin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Olası bir depreme ne kadar hazırlıklıyız?" diye sordu.

Siyaset - 2 yıl önce

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nın TMMOB'nin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Olası bir depreme ne kadar hazırlıklıyız?" diye sordu.

İmar barışı ile daha da sağlıksız hale gelen, yıkılmak için depreme dahi ihtiyaç duymayan yapı stoklarının tamamıyla tespit edilmesi ve aciliyet arz eden bölgelerin dönüşüme tabi tutulması gerektiğinin altını çizen Meriç, şöyle konuştu:

"Türkiye’de en fazla konuşulan konulardan biri deprem ama uluslararası nitelikte ve kalitede deprem araştırmaları yok denecek kadar az. Zira bu konuda uluslararası araştırma, yatırım, herhangi bir devlet desteği yok.        

İmar barışı ile daha da sağlıksız hale gelen, yıkılmak için depreme dahi ihtiyaç duymayan yapı stoklarının tamamıyla tespit edilmesi ve aciliyet arz eden bölgelerin dönüşüme tabi tutulması gerekli. Oy ve rant uğruna yeni imar ve barışları asla gündeme getirilmemelidir. 

İnsan merkezli, ilgili meslek odaları, yerel yönetimler ve halkın katılımı ile stratejiler gerçekleştirilmeli. Mevcut yapı stokunun iyileştirilmeli, onarılması ve güçlendirilmeli, yeni yapılacak olan yapılar, bilimin, tekniğin ve mühendisliğin ortaya koyduğu ilkelere göre üretilmeli.Yeni yapılan ve yapılacak yapıların yeterli ölçüde mühendislik hizmeti alması ve denetlenmesi zorunlu olmalı.

Yerel yönetimlerin jeolojik-jeoteknik etüt birimleri kurmalı, Jeoloji mühendisleri yapı denetim sistemi içinde yer almalı. Ruhsatlarda mühendis ,mimarların imzası ve ruhsat projeleri odaların denetimine bağlı olmalı.

Mevcut Yapı Denetim Yasasının öngördüğü, ticari yanı ağır basan yapı denetim şirketi modeli yerine; uzmanlık niteliği olan yapı denetçilerinin etkinliğine dayalı, meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmeli.

Mevcut yasa iptal edilerek yeni bir yasa çıkarılmalı;  3194 sayılı İmar Yasası ve bağlı ikincil mevzuat söz konusu model esas alınarak yeniden düzenlenmeli.

Denetçi belgeleri ve takibi ile yapı denetimi mekanizmasında yer alan meslektaşların sicillerinin tutulması ve meslek içi eğitimler TMMOB`ye bağlı Odalarca yapılmalı

"Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2011-2023" TMMOB`nin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmeli        

Sağlıklı ve güvenli yapılar üretebilmesi için hazırlanacak imar planlarında yer seçimleri doğru yapılmalı (jeolojik yönden sakıncalı alanların belirlenmesi heyelan, fay, sıvılaşma vb.) jeolojik koşullar ortaya konmalı, yapının oturduğu zeminlerin parsel bazında jeolojik-jeoteknik özellikleri belirlenmeli ve buna uygun projeler üretilmeli."

Haftanın Öne Çıkanları

Sigaraya 10 TL birden zam geldi: 55 liraya çıktı!

2023-08-02 14:32 - Ekonomi

CHP’nin yeni İl Başkanı Karaca Bozgeyik oldu

2023-08-01 15:38 - Siyaset

CHP'li Umut Yılmaz'dan Fatma Şahin'e suç duyurusu

2023-08-01 15:22 - Siyaset

Vegan fenomen 'açlıktan' hayatını kaybetti!

2023-08-01 10:19 - Dünya

Gaziantep'te toplu taşıma ve taksi ücretlerine büyük zam!

2023-08-04 20:39 - Ekonomi

Suriyelilerin gasp ettiği kardeşini kurtarırken bıçaklandı!

2023-08-07 09:54 - Asayiş

Emniyette büyük operasyon! 52 ilin emniyet müdürü değişti...

2023-08-02 11:58 - Gündem

Özgür Demirtaş'ın Buket Aydın'a yanıtı gündem oldu

2023-08-07 14:27 - Gündem

Süleyman Özışık hayatını kaybetti!

2023-08-05 11:41 - Gündem

"Çıkar telefonunu" ile ünlenen AKP'li dayı isyan etti!

2023-08-01 22:28 - Gündem

İlgili Haberler

Özgür Özel: Baş edemedikleri için baş eğdirmeye çalışıyorlar!

23:13 - Siyaset

Ali Mahir Başarır'dan Kılıçdaroğlu'na: Bu kadar mı önemli bu koltuk

23:07 - Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep’te 102. yaşını kutladı

08:30 - Siyaset

Kayyum Gürsel Tekin Özgür Özel'i karşılayacak mı?

11:09 - Siyaset

'İstesem 30 bin kişiyle gelirdim' diyen kayyum Gürsel Tekin'e, CHP'li Suat Özçağdaş'tan yanıt: 'Kuru sıkı tabanca gibi sürekli atmak...'

11:00 - Siyaset

Günün Manşetleri

Suavi, Zeydan Karalar için Özgürlük Yürüyüşü'ne katıldı

20:32 - Gündem

YSK'dan, flaş CHP Olağanüstü İstanbul Kongresi kararı...

17:30 - Gündem

Suat Özçağdaş: 70 yaşındaki amcanın suratına biber gazı sıkan AK polis, senin peşindeyim!

17:05 - Gündem

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Manifest'e yurt dışına çıkış yasağı talep edildi

16:41 - Gündem

CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında bulunan siyah tişörtlüler kim?

15:48 - Gündem