?>

Büyükşehir'den çevreci yatırım

Avrupa Birliği tarafından fonlanan, “Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi” projesinin inşaat çalışmalarına başladı.

Yerel - 6 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile ortak yürüttüğü Avrupa Birliği tarafından fonlanan, “Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi” projesinin inşaat çalışmalarına başladı. Tesisin tamamlanmasıyla beraber büyükşehir yılda 100 bin ton atık işleyecek, 16 bin 785 ton geri dönüştürülebilir atığı piyasaya kazandırırken, 9 bin 300 ton sera gazı salınımını engelleyerek, “Sıfır Atık Yönetimi” kapsamında öngörülen 2023 hedeflerine 2020 yılı sonunda ulaşılmış olacak.  

Büyükşehir Belediyesi, gelecek nesillere yaşanabilir temiz bir çevre bırakmak için yaptığı çalışmalara yenisini ekledi. Büyükşehir ve UNDP’nin işbirliğinde, Avrupa Birliği’nce kaynak sağlanan Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi için çalışmalar başladı. 10 milyon Amerikan Doları değerindeki dev yatırım, Şahinbey ilçesinde bulunan Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda inşa edilecek, 10 ay sonunda hizmete başlayacak. Tesiste kullanılacak araç ve ekipmanlar, UNDP tarafından sağlanacak.

Tesis, geri dönüştürülebilir ve biyobozunur atığın çevreye en faydalı şekilde bertarafını sağlarken; Gaziantep Merkez Düzenli Depolama Sahası'nda depolanması gereken atık miktarını önemli ölçüde azaltarak depo sahasının ömrünü ilk aşamada %10'a kadar arttıracak. Atığın kapalı ortamda işlenmesi sayesinde depo sahasındaki metan gazı salınımının azaltılarak 8 bin 900 ton doğrudan, temiz enerji üretimi ile fosil yakıtlara alternatif oluşturulması yoluyla da dolaylı 400 ton olmak üzere yılda toplam 9300 ton karbondioksit eşderi sera gazı salınımı engellenecek.

Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi, yılsonunda hizmete girdiğinde ilk aşamada toplam atık işleme kapasitesi yılda 100 bin ton olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan fizibilite çalışmasına göre ilk fazda yılda; enerji ve gübre üretimi 22 bin ton olacak. Ayıktan türetilmiş yakıt kapasitesi 23 bin 116 ton olarak hesaplanırken, 16 bin 785 ton geri dönüştürülebilir atığın piyasaya kazandırılması beklenmekte. İşlemler sonucunda oluşturulacak biyogazın mevcut ko-jeneratör ünitelerine aktarılması ile üretilecek ve şebekeye aktarılacak olan enerji miktarı yine ilk aşamada 4 bin 100 megawatt/saat olacak. Bu veriler doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi, “Sıfır Atık Yönetimi”nde öngörülen 2023 hedeflerine 2020 yılı sonunda ulaşılmış olacak.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

2 çocuk babası esnaf kendini ağaca astı!

2020-02-19 17:47 - Asayiş

İşte Gaziantep'teki Suriyeli sayısı

2020-02-22 11:05 - Yaşam

Hülya Koçyiğit'in o sözlerine tepki yağdı!

2020-02-21 10:59 - Gündem

Mustafa Yücedağ, son yolculuğuna uğurlandı

2020-02-19 20:01 - Gündem

Gaziantep'te pompalı tüfekle vurulan genç öldü

2020-02-25 16:31 - Asayiş

5 çocuk babası işsizlik sonucu intihar etti!

2020-02-25 17:17 - Asayiş

En Sevilen Diziler ve Oyuncular

2020-02-21 08:02 - Magazin

Gaziantep'te 3 bin adet Ecstasy hap ele geçirildi

2020-02-22 11:56 - Asayiş

Gaziantepli Er Mecit Demir şehit düştü!

2020-02-22 17:05 - Asayiş

Diyanet, imamlara lüks otelde servet harcadı!

2020-02-24 11:58 - Gündem

İlgili Haberler

CHP’li Meriç’ten kırmızı biber üreticisi için soru önergesi

00:54 - Yerel

GASMEK, istihdama katkı sunmaya devam ediyor

00:00 - Yerel

Şehitkamil'de Sanat Akademisi başvuruları başladı

00:00 - Yerel

Türk Eğitim-Sen Gaziantep: Düşük promosyon tekliflerini kabul etmiyoruz!

00:17 - Yerel

Şahinbey'den çiftçilere gitar ve bağlama kursu

00:00 - Yerel

Günün Manşetleri

Muhittin Böcek'in şoförleri gözaltına alındı!

13:47 - Asayiş

Akın Gürlek'in tapu kayıtlarına bakan bir kişi daha gözaltına alındı

13:28 - Asayiş

Fikret Orman, Hande Erçel, Hakan Sabancı dahil 7 isim hakkında gözaltı kararı!

07:49 - Asayiş

CHP'li Murat Emir iddialara yanıt verdi, malvarlığını açıkladı...

07:46 - Siyaset

İBB ‘itirafçısı’ Murat Kapki’nin dilekçesi ortaya çıktı!

07:43 - Gündem