?>

BM'ye tehdit mektubu: İsrail'e dokunana yaptırım uygularız

ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch ve Temsilciler Meclisi üyesi Brian Mast, İsrail'e karşı özel soruşturma yetkisi oluşturması halinde Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ni (UNHRC) yaptırımla tehdit etti.

Dünya - 1 yıl önce

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Risch ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Mast, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e gönderdikleri mektupta, UNHRC'nin İsrail'e "çok yoğun ve orantısız" bir şekilde odaklandığını iddia etti.

BM içinde "İsrail karşıtı eğilim" olduğunu öne süren Risch ve Mast, ABD'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilgili tutuklama kararından dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) karşı açıkladığı yaptırımlara dikkati çekti.

Risch ve Mast, İsrail'e yönelik soruşturma mekanizması kurulmasını destekleyen herhangi bir UNHRC üyesi devlet veya BM kuruluşunun benzer yaptırımlarla karşılaşacağı tehdidinde bulundu.

Kongre üyeleri, BM Genel Sekreteri Guterres'i söz konusu mekanizmanın kurulmasına karşı "her türlü önlemi almaya ve bunu reddetmeye" çağırdı.

UCM, Kasım 2024'te, Gazze Şeridi'nde İsrail'in işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Netanyahu ile ilgili tutuklama kararından dolayı UCM'ye yaptırım öngören başkanlık kararnamesi imzalamıştı.

ABD Hazine Bakanlığı 14 Şubat'ta, Trump'ın bu kararı doğrultusunda UCM Başsavcısı Kerim Han'ı yaptırım listesine eklemişti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda 50 bin 357 Filistinli hayatını kaybetti, 114 bin 400'ü ise yaralandı.

Haftanın Öne Çıkanları

AKP'li Melih Gökçek ve Mücahit Birinci'ye tepki yağdı!

2025-03-25 13:43 - Gündem

Erdoğan, Gürcistan’daki çatışmayı 'Saraçhane' diye paylaştı

2025-03-26 19:39 - Gündem

Son dakika... Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut hayatını kaybetti

2025-03-28 11:38 - Gündem

İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı!

2025-03-28 07:39 - Gündem

Erdoğan: Sayın Özel'e bir kez daha kendini toparlamasını tavsiye ediyorum

2025-03-28 22:00 - Siyaset

Ali Mahir Başarır: CHP'nin seçim arabası kaçırıldı!

2025-03-27 20:36 - Gündem

CHP'nin 'boykot' kararı Fatih Portakal'ı üzdü: Özgür Özel'e böyle seslendi!

2025-03-26 11:38 - Gündem

Son Dakika... CHP'li iki vekil de İBB soruşturmasına dahil edildi!

2025-03-26 19:08 - Gündem

Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu'nun köyünde imza kampanyasını başlattı

2025-03-30 09:09 - Siyaset

Deniz Yücel'den Ömer Çelik'e sert yanıt: 'Yıllarca tarikat ve cemaatlerin vesayetinde

2025-03-30 21:39 - Gündem

İlgili Haberler

Silahlı saldırı sonrası Trump'tan açıklama...

10:16 - Dünya

Macaristan'da Orban'ın 16 yıllık iktidarı sona erdi

06:42 - Dünya

Pezeşkiyan: ABD dayatmacı tutumundan vazgeçerse...

06:36 - Dünya

Trump: İran Hürmüz sözünü tutmadı, abluka yakında başlayacak!

17:49 - Dünya

İran ile ABD arasındaki müzakereler sonuçsuz kaldı!

10:57 - Dünya

Günün Manşetleri

500 kişi gözaltındayken, Erdoğan 1 Mayıs'ı kutladı

17:56 - Gündem

1 Mayıs'ta yurttaşlara biber gazlı, TOMA'lı müdahale ve gözaltı...

16:15 - Gündem

İstanbul'da '1 Mayıs' ablukası: Metro, vapur ve çok sayıda yol kapatıldı!

10:05 - Gündem

İBB davasında itirafçı Adem Soytekin dahil 15 kişi için tahliye kararı!

17:09 - Gündem

Ataşehir Belediyesi'nde başkanvekili CHP'li Murat Güneş seçildi

14:05 - Gündem