?>

Biden'dan ateşkes yorumu: Hiç olmadığı kadar yakınız

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de olası ateşkes anlaşması için Hiç olmadığı kadar yakınız dedi.

Gündem - 2 yıl önce

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen etkinlik öncesi basın mensuplarının Gazze'de ateşkes süreciyle ilgili sorusunu yanıtladı.

Biden, salona girişinde, Orta Doğu'daki ateşkes çabalarını yakından takip ettiğini ve bu sebeple toplantıya geç kaldığını söyledi.

Doha'daki ateşkes müzakerelerinin gelecek hafta devam edecek olmasıyla ilgili ümitli olduğunu ima eden Biden, "(Gazze'de ateşkese) Hiç olmadığı kadar yakınız. 3 gün öncesine göre çok çok yakınız. Uğursuzluk getirmek istemem, şu an henüz orada değiliz ama yakınız" değerlendirmesini yaptı.

ABD, Mısır ve Katar, Doha'daki ateşkes müzakereleriyle ilgili ortak bir açıklama yapmış ve görüşmelerin gelecek hafta Kahire'de devam etmesi kararı alındığını duyurmuştu.

Açıklamada, "Son 48 saat içerisinde hükümetlerimizin üst düzey yetkilileri, Gazze'de ateşkesin sağlanmasının yanı sıra esirler ve tutukluların serbest bırakılması konusunda yoğun müzakereler yürütmüştür. Bu müzakereler, ciddi ve yapıcı biçimde olumlu bir ortamda yapılmıştır" ifadeleri yer almıştı.

ABD'nin bugün Katar ve Mısır'ın desteğiyle taraflar arasındaki anlaşma konusunda "boşlukların azaltılmasını amaçlayan bir öneri sunduğu" belirtilen açıklamada, bu önerinin ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mart tarihinde açıkladığı öneri ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararıyla uyumlu olduğu kaydedilmişti.

"Geçen haftalarda uzlaşıya varılan konular üzerine inşa edildiği" bilgisine yer verilen önerinin, "boşlukları tamamlayarak anlaşmanın hızlıca uygulanmasını sağlayacağı" vurgulanmıştı.

Anlaşmanın uygulanması konusundaki detayların ilerleyen günlerde görüşüleceği bildirilerek, teknik ekiplerin esirler ve tutuklular dahil, anlaşmanın insani boyutunu kapsamlı bir biçimde ele alacağı ifade edildi.

"GAZZE'DE ATEŞKES İÇİN DOHA'DA YAPILAN MÜZAKERELERDE BIDEN’İN ÖNERİLERİNDE UZLAŞILAN KONULAR YOK"

Hamaslı üst düzey yetkililer, Al Jazeera televizyon kanalına, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin sonucuna ilişkin açıklama yaptı.

Yetkililer, "Doha'da yapılan toplantıların sonuçları hakkında bize ulaşanlar, 2 Temmuz'da üzerinde mutabakata varılan hususlara uyulmasını içermiyor" ifadelerini kullandı.

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da açıkladığı öneride uzlaşılan konuların, Doha'daki müzakerelerden çıkan sonuçta bulunmadığını kaydetti.

Filistinli kaynaklardan alınan bilgiye göre, Doha'daki görüşmeden çıkan sonuçta Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'na ilişkin maddeler bulunmuyor.

Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri de ABD'nin "hayali bir olumlu atmosfer" oluşturmaya çalıştığını ifade ederek, Gazze'deki saldırıları durdurma yönünde bir niyetinin olmadığını ve zaman kazanmaya çalıştığını kaydetti.

İsrail ile Hamas arasında, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takasının yapılması için yürütülen müzakereler dün Doha'da başlamıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

Manchester City - Manchester United maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

2024-08-10 11:39 - Spor

Sosyal medyanın gündeminde: AKP trolü Furkan Bölükbaşı’nın arama geçmişi ortaya çıktı

2024-08-13 19:38 - Gündem

Sokak röportajında Instagram yasağına tepki gösteren kadın tutuklandı!

2024-08-12 18:39 - Gündem

İpek Özağan kimdir? Sandık Kokusu dizisinin yeni ismi İpek Özağan kaç yaşında, nereli?

2024-08-16 00:39 - Gündem

İmamoğlu'ndan 'kredi' tepkisi: Partizanlığın dibi...

2024-08-10 21:19 - Siyaset

Erdoğan'ın o sözleri yargıya taşınıyor: 'Cibiliyeti bozuk', 'Ev zencileri'...

2024-08-11 13:09 - Siyaset

İyi parti'den istifa ederek Akp'ye geçen Ahmet Ersagun Yücel kimdir?

2024-08-14 17:08 - Siyaset

Armağan Çağlayan'dan Kemal Kılıçdaroğlu'a: CHP Kurultayı'nda yeniden aday olacak mısınız ?

2024-08-11 23:09 - Siyaset

Son dakika... Hamza Dağ açıkladı: 15 belediye başkanı ve 2 milletvekili AKP'ye geçiyor

2024-08-13 13:38 - Siyaset

Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin'in konuşması gündem oldu!

2024-08-15 22:18 - Gündem

İlgili Haberler

Özgür Özel: Biz iddialarımızın arkasındayız...

09:26 - Gündem

Erdoğan'dan İsrail'e tepki: Bedelini ödeyeceğinden hiç şüphem yok

09:22 - Gündem

Türkiye yine 'özgür olmayan ülke' kategorisinde...

00:11 - Gündem

170 akademisyenden Mehmet Türkmen için destek bildirisi

02:00 - Gündem

Danıştay, MEB’den “Ramazan Genelgesi” için savunma istedi

17:55 - Gündem

Günün Manşetleri

Danıştay, MEB’den “Ramazan Genelgesi” için savunma istedi

17:55 - Gündem

Ümit Özdağ: Türk Silahlı Kuvvetleri tarikat ve cemaatlerin ya da iktidarın değil, Türk milletinin ordusu olacak!

16:41 - Siyaset

170 akademisyenden Mehmet Türkmen için destek bildirisi

02:00 - Gündem

Türkiye yine 'özgür olmayan ülke' kategorisinde...

00:11 - Gündem

CHP Sözcüsü Emre'den Bakan Gürlek'e yanıt

13:39 - Siyaset