?>

Beypazarı maden suyu İsviçre’de yasaklandı!

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı marka sodalarda aşırı bor tespit edildiğini belirterek ürünün tüketiminin sağlık riski oluşturduğu belirtilerek satıştan çekildi.

Dünya - 2 yıl önce

İsviçre’de Beypazarı marka maden suyunun satışının sağlık riski oluşturarak satışı geri çekilmişti. Türkiye Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER) olaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’nin mineral içeriği yüksek maden suları coğrafyamızda ve tüm dünyada gönül rahatlığıyla beğenilerek tüketilmektedir” denildi.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı marka sodalarda aşırı bor tespit edildiğini belirterek ürünün tüketiminin sağlık riski oluşturduğu belirtilerek satıştan çekildi.

Türkiye Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER) sosyal medyada bir soda markası hakkında atılan iddialar sonrası yazılı açıklama yapıldı. Açıklmada, “Sosyal medya platformları ve bazı haber kaynaklarında, İsviçre Federal Gıda Güvenliği Ofisi’nin üyelerimizden Beypazarı Maden Suyu hakkında yayınladığı karara ilişkin haberler yapılmaktadır. Türkiye Madensuyu Üreticileri Derneği (MASUDER) olarak bu duruma dair aşağıdaki açıklamayı, değerli kamuoyu ile paylaşma gereği doğmuştur. Ülkemiz 2004 yılından itibaren doğal maden suyu ile ilgili mevzuatlarını Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirmiştir. Bu sayede sektörümüz tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yıllardır ihracat yapmaktadır. Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre ‘de ise mevzuatlar Avrupa Birliği’nden farklıdır ve uygulanan mevzuatta bor minerali limiti çok daha düşüktür. Dolayısıyla yaşanan bu durum Avrupa Birliği ülkeleri ve İsviçre mevzuatlarının farklılığından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde faaliyet gösteren maden suyu üreticileri, Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirilmiş Türkiye Cumhuriyeti mevzuatlarına göre üretim yapmaktadır. Ülkemiz, sahip olduğu yer altı doğal maden suyu kaynakları açısından Avrupa’daki emsallerine göre çok daha zengin mineral içeriğiyle farklılaşmaktadır. Türkiye’nin mineral içeriği yüksek maden suları coğrafyamızda ve tüm dünyada gönül rahatlığıyla beğenilerek tüketilmektedir” denildi.

Beypazarı Soda'dan "bor" iddialarına ilişkin açıklama

Maden suyunun değerlerinin AB mineralli su kriterleri ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygun olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"AB üyesi olmayan İsviçre'de yaşanan bu durum AB ve İsviçre mevzuatının farklılığından kaynaklanmaktadır. Doğal maden suyumuz, Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde olup, üretim sıklığı ile orantılı olarak düzenli şekilde denetlenip analiz edilmektedir.

Yer altında doğal olarak oluşan maden suyumuz tam 68 yıldır aynı kaynaktan, el değmeden şişelenmekte ve bütün ülkelere aynı içerikte ürün gönderilmektedir. Bu süreçte markamıza destek olan bilinçli ve değerli tüketicilerimiz ile basın mensuplarımızın ilgisine teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz."

Şirket açıklamasında, tartışmalara konu olan İsviçre kaynaklı analiz sonucuna da yer verildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Umut Yılmaz: Hedefimiz pırıl pırıl bir Şehitkamil

2024-04-17 06:22 - Yerel

Başkan Yılmaz'dan çocuklara özel davet

2024-04-18 11:51 - Yerel

Yılmaz Erdoğan'dan, Cansu Taşkın'a dava

2024-04-16 10:41 - Magazin

Yiğit Bulut 'not alın' diyerek Ekrem İmamoğlu'nu hedef aldı

2024-04-13 19:11 - Gündem

CHP’li Başkan, AKP’den kalan rekor borcu dev panoya astı

2024-04-13 17:47 - Gündem

AKP’de bir kez daha ıstakoz vakası

2024-04-17 07:33 - Gündem

Merkez Bankası'ndan tarihi zarar!

2024-04-15 10:15 - Ekonomi

Antalya'da teleferik kabini düştü: 1 ölü 7 yaralı

2024-04-12 21:04 - Asayiş

Gaziantep’te şiddetli yağış can aldı!.

2024-04-11 20:03 - Asayiş

CHP'li başkan personel maaşını cebinden ödedi!

2024-04-14 07:34 - Gündem

İlgili Haberler

İran: 40 Amerikan askerini öldürdük!

09:14 - Dünya

Trump: Onlara henüz sert bir darbe indirmedik bile...

19:23 - Dünya

Trump: Tüm hedeflerimize ulaşana kadar operasyonlar sürecek!

06:34 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan ulusa sesleniş konuşması

19:03 - Dünya

Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad öldürüldü iddiası!

13:59 - Dünya

Günün Manşetleri

İmamoğlu'nun kayınbiraderi Ali Kaya'nın ikinci uyuşturucu testi sonucu da negatif çıktı

19:11 - Gündem

Hüseyin Baş: Bizi Orta Doğu girdabından Atatürk çizgisi kurtarır!

13:15 - Siyaset

CHP'li Meriç'ten şeker pancarı üreticilerinin kota krizine tepki

13:00 - Yerel

İran: 40 Amerikan askerini öldürdük!

09:14 - Dünya

Tutuklanan Tanju Özcan görevden uzaklaştırıldı!

06:26 - Gündem