?>

Başdanışman Uçum'dan Kurtulmuş'a 'üçüncü madde' yanıtı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un anayasanın 3'üncü maddesini hedef alan sözleri için metodoloji yanlışı dedi. Buna karşın Uçum, değişitirilmesi teklif dahi edilemez madde

Siyaset - 1 yıl önce

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez ilk 4 maddesinden 3'üncü maddeyi hedef aldı. Kurtulmuş, 'Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü' tabirinin değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir" dedi. 

Kurtulmuş'un sözlerine tepki yağarken Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum'dan bir yanıt geldi.

Mehmet Uçum, X hesabı üzerinden Kurtulmuş'un adını anmadan verdiği "Bir Pazar görüşü" başlıklı yanıtında, Anayasanın, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” hükmünün madde kenar başlığında da yer aldığı üzere devletin bütünlüğüne ilişkin olduğunu belirtip "Bir ulusun/milletin ülkesiyle ve devletiyle birlikte varlığını koruması ancak egemen devletin, bütünlüğünü korumasına bağlıdır. Buradaki yaklaşımın ileri sürüldüğü gibi milleti baskılamakla hiç bir ilgisi yoktur. Sistemsel normları geçmişin pratik sorunları üzerinden değerlendirmek temel bir metodoloji yanlışıdır" dedi. 

Mehmet Uçum, mevcut düzenlemedeki “Türkiye Cumhuriyeti, devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” anlayışını öne çıkarmanın doğru yaklaşım olacağını belirtip "Ayrıca küresel emperyalizmin ve uzantısı neo liberal siyasetlerin genelde milli devletlere özelde ise Türkiye’ye karşı geliştirdikleri hasmane tavırlara da etkili bir karşı çıkış olur" yorumunda bulundu. 

"İLK DÖRT MADDE KAPSAMINA ALINSIN"

Başdanışman Uçum, bununla birlikte kendi değişiklik önerisini paylaşarak "Tam da bununla bağlı olarak Anayasanın 6. Maddesinin ilk fıkrası olan “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir” hükmünün de ilk dört madde kapsamına alınması konuşulmalıdır" ifadelerini kullandı. 

Uçum bu önerisini de "Buna göre yeni anayasada “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir” hükmünün ilk dört madde kapsamına alınması içeride milli egemenliğe ortak olmaya çalışan gayri meşru yapılara ve odaklara, dışarıda ise milli egemenlikleri sınırlamaya hatta tasfiyeye çalışan küresel emperyalizmin neo liberal siyasetlerine bir meydan okuma ve kararlılık tavrı olur" diyerek savundu.

Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'dan sürpriz Victor Osimhen açıklaması: 'Neler olacağını ocak ayında göreceğiz'

2024-10-08 07:08 - Spor

Halk Kürsüsü Kurucu Başkanı Ramazan Sevinç'ten söyleşi

2024-10-09 00:27 - Kültür & Sanat

Katil Semih Çelik'in annesi ilk kez konuştu

2024-10-08 09:38 - Gündem

Babası, Semih Çelik'i ve olay günü yaşananları anlattı: Ayşenur burada, sakın eve gelme

2024-10-07 10:09 - Gündem

MasterChef'te 6 Ekim'de kim elendi? MasterChef Türkiye'de kim elendi?

2024-10-06 23:38 - Magazin

İsmi anılıyordu: Sedat Peker’den ‘Köfteci Yusuf’ açıklaması

2024-10-11 03:38 - Gündem

Sıla bebeğe acı veda... Gözyaşları sel oldu: Tabut küçük, acı büyük

2024-10-08 14:38 - Gündem

Kadını öldürdü, intihar etti!

2024-10-13 11:39 - Asayiş

Tarkan'dan Gebze'de yaşanan hayvan katliamına tepki

2024-10-12 09:08 - Magazin

YARIN günlerden Cumhuriyet Kitap! 10 Ekim 2024 / Sayı 1808!

2024-10-09 00:08 - Gündem

İlgili Haberler

Meriç: Emekliye geçim, çocuğa yemek yok!

00:48 - Siyaset

Meriç ve Acar, İmamoğlu ve Karalar'ı ziyaret etti

08:25 - Siyaset

Erdoğan: İdeolojisine bakmadan 86 milyonu kucaklıyoruz!

21:01 - Siyaset

Özgür Özel: Meclis nezle olursa, Türkiye kanser olur!

17:25 - Siyaset

CHP'nin yeni Gölge Kabine'si belli oldu!

17:19 - Siyaset

Günün Manşetleri

Habertürk Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır, istifa ettiğini açıkladı

16:33 - Gündem

Gülşah Durbay ile Özgür Özel hakkında iftirada bulunan gazeteci kalp krizi geçirdi

08:52 - Gündem

Ertuğrul Özkök: Korkuyorum, alınıp götürülme endişem var

08:48 - Gündem

Gain Medya'ya operasyon: TMSF Kayyum olarak atandı!

08:43 - Asayiş

Meriç ve Acar, İmamoğlu ve Karalar'ı ziyaret etti

08:25 - Siyaset