?>

Avrupa Konseyi: Osman Kavala derhal serbest bırakılsın!

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Gezi direnişi davasında müebbet hapse çarptırılan iş insanı Osman Kavala’nın dosyasını yeniden ele alarak Türk makamlarına “derhal serbest bırakma” çağrısında bulundu.

Gündem - 3 yıl önce

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Gezi direnişi davasında müebbet hapse çarptırılan iş insanı Osman Kavala’nın dosyasını yeniden ele alarak Türk makamlarına “derhal serbest bırakma” çağrısında bulundu. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bu hafta Strasbourg’da yapılan toplantılarında, hakkındaki AİHM kararı uygulanmayan ve Gezi Davası’nda müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala’nın dosyası ele alındı. Tele1'de yer alan habere göre, Komite’nin dün yayınladığı kararda şunlar kaydedildi:

“TÜRKİYE YÜKÜMLÜLÜĞÜNE RAĞMEN HALA SERBEST BIRAKMADI”

“Milletvekilleri, Türkiye’nin madde 46/1 gereğince Mahkeme kararlarına uyma konusundaki koşulsuz yükümlülüğünü vurgulayarak, Büyük Daire’nin Kavala kararında (madde 46/1) açık ve kesin hükümlerine karşın bundan derin üzüntü duydular. Başvuran, hâlâ serbest bırakılmamıştır.

“DERHAL SERBEST BIRAKILSIN”

Bu bağlamda milletvekilleri, yargı da dahil olmak üzere yetkili makamların ortak sorumluluğunun bulunduğunu vurgulayarak, yetkili Türk makamlarını, başvurana yönelik cezai suçlamaların tüm olumsuz sonuçlarını, derhal serbest bırakılmasını sağlayarak ortadan kaldırmaya çağırdılar.

Milletvekilleri, Bakanlar Kurulu Başkanı ile Türkiye Dışişleri Bakanı arasında yakın zamanda yapılan üst düzey görüşmeleri memnuniyetle karşılamışlar ve en kısa sürede yeniden bir araya gelmeleri için teşvik etmişlerdir. Milletvekilleri, tüm üye devletlere, Genel Sekreter ve ilgili Avrupa Konseyi organları ve gözlemci devletlere, bu konuyu gündeme getirmeleri için Türkiye ile üst düzey temaslarını yoğunlaştırma çağrısında bulundular.

Milletvekilleri, Bakanlar Komitesi Başkanı’nı, bu davanın uygun olarak gözetimini sağlamak üzere daha fazla önlem almayı göz önünde bulundurmaya teşvik etti.

Milletvekilleri, Bakanlar Komitesi Başkanı’nı, başvuranın tutukluluğunun devamı halinde Komite’nin atabileceği adımlara ilişkin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı ile görüşmeye teşvik ettiler.

“13 EKİME’E KADAR BİLGİ VERİLSİN”

Milletvekilleri, Türk makamlarını, gösterge niteliğindeki ortalama süreler de dahil olmak üzere, beklemede olan yerel süreçler hakkında ilk fırsatta ve her halükarda en geç 13 Ekim’e kadar bilgi vermeye çağırdılar.

“TÜRK YARGISI BAĞIMSIZLIK VE TARAFSIZLIĞINI SAĞLAMAK İÇİN ÖNLEM ALSIN”

Genel tedbirlerle ilgili olarak Milletvekilleri, özellikle Avrupa Konseyi’nin yapısal bağımsızlığıyla ilgili olarak, Avrupa Konseyi standartlarından esinlenerek, başta Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısal bağımsızlığı olmak üzere, Türk yargısının tam bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamak için yasal ve diğer önlemleri almaya çağırdılar.”

Haftanın Öne Çıkanları

Sedat Peker'e tehdit videosu çeken Cenk Çelik öldürüldü!

2022-09-17 19:49 - Gündem

Sedat Peker listesi dolaşıma sokuldu!

2022-09-19 23:08 - Gündem

Atatürk’ün Vahdettin sözleri Meclis tutanaklarında!

2022-09-19 19:59 - Gündem

Sedat Peker'den Cenk Çelik cinayeti ile ilgili açıklama

2022-09-17 21:36 - Gündem

Sedat Peker'in basın danışmanı Emre Olur tutuklandı!

2022-09-21 18:37 - Gündem

Prof. Akarsu, asistanlara baskı yapmadığı için istifa ettirildi!

2022-09-17 17:48 - Gündem

LGBTİ karşıtı eylemde gökkuşağı çıkması gündem oldu!

2022-09-18 18:21 - Gündem

Tuğçe Kazaz, LGBTİ'lara savaş ilan etti!

2022-09-18 22:34 - Gündem

İşte Emre Olur'un ifadesi...

2022-09-21 17:15 - Gündem

Sedat Peker, 'Cenk Çelik'i koruyun' diye dilekçe vermiş!

2022-09-19 22:40 - Gündem

İlgili Haberler

'6 yaşındaki kız çocuğu evlenebilir' diyen Nureddin Yıldız okullarda ders verecek!

00:38 - Gündem

Saray'da sürpriz görüşme: Erdoğan, YSK Başkanı Ahmet Yener'i kabul etti

08:13 - Gündem

Spiker Ela Rümeysa Cebeci tutuklandı!

21:05 - Gündem

DİSK, İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş başlatıyor...

15:21 - Gündem

AKP'li Tayyar: Kimse dokunulmaz değildir. Herkes öğrenecek!

08:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Cem Garipoğlu'nun kuzeni Kasım Garipoğlu ve Burak Ateş'e yakalama kararı

09:00 - Asayiş

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: Aleyna Tilki, Danla Bilic ve İrem Sak gözaltında

09:00 - Asayiş

'6 yaşındaki kız çocuğu evlenebilir' diyen Nureddin Yıldız okullarda ders verecek!

00:38 - Gündem

Spiker Ela Rümeysa Cebeci tutuklandı!

21:05 - Gündem

AKP'li Tayyar: Kimse dokunulmaz değildir. Herkes öğrenecek!

08:18 - Gündem