?>

Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye çağrı: Ekrem İmamoğlu ve diğer tutuklu belediye başkanları serbest bırakılsın

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, bugün düzenlediği acil oturumda kabul ettiği bildiriyle Türkiye’ye, muhalefet partilerinden seçilmiş belediye başkanlarına yönelik yargı süreçlerine ve tutuklamalara son verilmesi çağrısında bulundu.

Dünya - 10 ay önce

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, bugün düzenlediği acil oturumda kabul ettiği bildiriyle Türkiye’ye, muhalefet partilerinden seçilmiş belediye başkanlarına yönelik yargı süreçlerine ve tutuklamalara son verilmesi çağrısında bulundu.

Anka'nın haberine göre bildiride, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun aralarında bulunduğu tutuklu belediye başkanlarının serbest bırakılması talep edildi. Ayrıca, savunma haklarının güvence altına alınması ve makul şüpheye dayalı açık deliller olmaksızın uzun süreli tutukluluk uygulamalarından kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Kongre, Türkiye’de muhalif belediye başkanlarının görevden alınması, tutuklanması ve yerlerine kayyum atanması uygulamalarının hız kazandığına dikkat çekerek, bunun Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aykırı olduğunu belirtti.

Ekrem İmamoğlu’nun 2019’dan bu yana yargı baskısı altında olduğuna işaret eden bildiri, 23 Mart’ta gerçekleşen tutuklamayı demokrasiye yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi. 2016’dan bu yana yaklaşık 150 belediye başkanının görevden alındığı hatırlatılarak, milyonlarca vatandaşın demokratik temsilden mahrum bırakıldığı ifade edildi.

Ayrıca, belediye başkanlarının tutuklandığı veya görevden alındığı bölgelerde gösteri yasaklarının yaygınlaştırıldığı belirtilerek, ifade ve toplanma özgürlüğünün ciddi şekilde kısıtlandığına dikkat çekildi.

Kongre, yerel yönetimlerin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün korunmasında temel aktörler olduğunun altını çizdi. Siyasi görüş farkı gözetilmeksizin yerel yöneticilerin baskı ve misilleme korkusu olmadan görevlerini sürdürebilmeleri gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Türkiye ile yapıcı siyasi diyalog sürecinin devam edeceği belirtilirken, yerel demokrasinin durumunu incelemek üzere Kongre liderliği ve raportörlerin katılacağı bir ziyaretin planlandığı duyuruldu. Bu kapsamda tutuklu belediye başkanlarıyla, özellikle Ekrem İmamoğlu ile yüz yüze görüşmeler planlandığı bildirildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri'de yurttaşlar kar yağışına aldırış etmeden İmamoğlu için yürüdü

2025-03-22 00:09 - Gündem

Erdoğan, Gürcistan’daki çatışmayı 'Saraçhane' diye paylaştı

2025-03-26 19:39 - Gündem

AKP'li Melih Gökçek ve Mücahit Birinci'ye tepki yağdı!

2025-03-25 13:43 - Gündem

CHP'de Lütfi Savaş dahil 3 isimden olağanüstü kurultay kararının iptali başvurusu

2025-03-25 13:00 - Siyaset

ROK: Ekrem İmamoğlu en az 6-7 sene hapiste kalacak!

2025-03-21 11:04 - Gündem

İğrençlikte 'birinci'... AKP'li Mücahit Birinci'den çirkin gönderme!

2025-03-24 22:09 - Gündem

Ali Mahir Başarır: CHP'nin seçim arabası kaçırıldı!

2025-03-27 20:36 - Gündem

CHP'nin 'boykot' kararı Fatih Portakal'ı üzdü: Özgür Özel'e böyle seslendi!

2025-03-26 11:38 - Gündem

Sanatçılar İmamoğlu'na destek için Saraçhane'de

2025-03-22 19:01 - Gündem

AKP’li Birinci’den skandal paylaşımlar: ‘Bir emrinize bakarız’

2025-03-21 04:05 - Gündem

İlgili Haberler

SDG lideri Mazlum Abdi Halep'ten çekileceklerini açıkladı

08:24 - Dünya

İran'daki gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 538’e yükseldi

21:30 - Dünya

Trump, kendini ''Venezuela Başkanı'' olarak paylaştı!

08:07 - Dünya

Maduro: Kendimi bir savaş esiri olarak görüyorum...

21:27 - Dünya

ABD'nin kaçırdığı Maduro zırhlı araçlarla mahkemeye sevk edildi

17:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Aziz İhsan Aktaş davasında ikinci gün

14:23 - Gündem

Aziz İhsan Aktaş duruşmaya koruma ordusuyla geldi!

11:35 - Gündem

Gazeteci Sedef Kabaş adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

08:36 - Gündem

AKP'li Çerçioğlu’ndan ‘Erdoğan mitingi’ baskısı iddiası...

21:09 - Gündem

Derya Çayırgan’dan iddialara yanıt: Sadece şahsımı hedef alan bir saldırı değil…

21:04 - Gündem