?>

Arınç: YSK'nın seçimi erteleme yetkisi bal gibi var!

'Seçimler ertelenmeli' çıkışıyla gündem olan Bülent Arınç, bu kez YSK’nin seçimi erteleme yetkisi olduğunu savundu, "79. Madde bunu anlatıyor" dedi.

Siyaset - 3 yıl önce

'Seçimler ertelenmeli' çıkışıyla gündem olan Bülent Arınç, bu kez YSK’nin seçimi erteleme yetkisi olduğunu savundu, "79. Madde bunu anlatıyor" dedi.

AKP'nin kurucularından eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Seçim ertelenmeli" çıkışının ardından yeni açıklamalarda bulundu.  

Seçimle ilgili '3 seçeneğin masada olduğunu' belirten Arınç, bu seçeneklerin dışında Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) da devreye girebileceğini savunarak "YSK’nın seçimi erteleme yetkisi bal gibi var. 79. Madde bunu anlatıyor" ifadelerini kullandı. 

Bülent Arınç, Ankara Masası Gündem Özel yayınında Gazeteci Gürkan Zengin'in konuğu oldu.

'KONUŞMUŞSAM NAMERDİM'

Siyasetin gündemi haline gelen açıklamaları hiçbir siyasiyle görüşmeden yaptığını savunan Arınç "Ben kendim durumdan vazife çıkartırım. Kimseye de bakmam. Ben başka siyasetçilere benzemem. Bu tweeti atmadan önce hiçbir siyasetçiyle başta Cumhurbaşkanı, AK Parti veya bir başka partiyle bir kelime konuşmuşsam namerdim. Ben kimsenin çantasının içinde değilim. Bu benim kendi görüşümdür" dedi.

Arınç, seçim için 3 seçenek öngördüğü belirterek "Birincisi seçimlerin ertelenmesi, ikincisi seçimlerin kasımda yapılması, üçüncüsü de tüm siyasi partilerin anlaşabileceği bir tarihte yapılması" ifadelerini kullandı.

'UZLAŞMAK EN GÜZELİ'

Eğer anlaşma olmazsa partilerin pişman olabileceğini iddia eden Arınç "Kaos çıkar, birisi yapmayacaksın diyebilir, öbürü yapacaksın diyebilir. Esas seçimi yapmakla görevli olan kurum bu bana yetişmez diyebilir, çık işin içinden. Mecelle’nin kaidesi… Sulh hükümlerin en güzelidir. Burada sulh nedir uzlaşmak" diye konuştu.

'ANAYASA DIŞINDA BU İŞ OLMAZ'

Seçimlerin ertelenmesi seçeneğinin Anayasa değişikliğine bağlı olduğunu belirten Arınç "Partiler anlaşıp seçimlerin daha yakın bir tarihte yapılmasında mutabık kalırlarsa, bunun da şartları oluşmuşsa seçim yapılabilir. 78’inci maddeye göre seçimlerin öne arkaya alınabilmesi savaş haline bağlı, ama biz bu savaş halinden beter bir şart görüyoruz. Seçimlerin yapılamaz olduğunu düşünüyorsak, seçimlerin eylülde yapılacağını düşünüyorsak, eylül diyeceğiz, Meclis kararıyla. Anayasa dışında bu iş olmaz" diye konuştu.

'BAL GİBİ YETKİLİ, HERKES AÇSIN OKUSUN'

Arınç "YSK’nın seçimleri erteleme yetkisi var mı?" sorusuna ise "YSK’nın böyle bir yetkisi bal gibi var. 79. Maddede bunu anlatıyor. Madde ‘seçimler yargı organlarının genel yönetimi ve denetimi altında yapılır. Seçimlerin başlamasından bitimine seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapma, yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları şikayet itirazları inceleme, kesin karara bağlama TBMM’ye bağlama…” başından sonuna kadar Yüksek Seçim Kurulu, uzun bir madde. Herkes açsın okusun. Bal gibi yetkili" yanıtını verdi.

'ÇOK YANLIŞ DÜŞÜNMÜYORSUN'

Gürkan Zengin "Son birkaç yıldır sergilenen tavırlar, uygulamalar yargı ve medya üzerine, bir sivil vesayet varmış gibi geliyor, yanlış mı düşünüyorum?" sorusuna da Arınç “Çok yanlış düşünmüyorsun. Bu sizin düşünceniz benim de kısmen düşüncem." diye karşılık verdi. 

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye 'Tek Yürek' oldu...

2023-02-16 00:40 - Gündem

Gaziantep Polat Sitesi müteahhidi İstanbul'da yakalandı!

2023-02-11 14:22 - Yerel

Bahçeli’ye memleketinde büyük tepki!

2023-02-17 20:33 - Siyaset

Gaziantep'te evlere doğalgaz ne zaman verilecek?

2023-02-11 08:04 - Yerel

Ünsal Ban tahliye edildi!

2023-02-13 16:15 - Gündem

Cengiz Holding'e yatırım desteği

2023-02-16 15:31 - Gündem

Türkiye yastayken, AKP'lilerin kahkahalarına tepki yağdı!

2023-02-13 18:50 - Gündem

İmamoğlu: Depremde ölmek, kaderimiz asla olmaz, olamaz!

2023-02-13 15:53 - Gündem

Fuat Oktay, 10 bin TL yardımın kimlere verileceğini açıkladı

2023-02-17 20:04 - Gündem

Fatma Şahin'den depremzedeye: Her şerde bir hayır vardır!

2023-02-11 13:33 - Yerel

İlgili Haberler

CHP'nin 76’ncı mitingi Edirne’de yapıldı...

15:02 - Siyaset

Özgür Özel'den Edirne mitingine davet: İktidar yürüyüşümüzü büyütüyoruz...

18:38 - Siyaset

CHP'li Tanal'dan AKP'li Özlem Zengin'e: Bu ülkenin Bakanı Belçika vatandaşı olamaz!

19:34 - Siyaset

CHP'li Meriç: Felaket, “destan” söylemiyle örtülemez!

00:35 - Siyaset

Bünyamin Bozgeyik: 2026 bütçesi Türkiye Yüzyılı vizyonunun güçlü bir yansımasıdır

00:31 - Siyaset

Günün Manşetleri

Tutuklanan Ela Rümeysa Cebeci yeniden adliyeye getirildi!

17:51 - Gündem

Balıkesir’de İHA boş bir araziye düştü!

15:28 - Gündem

Sadettin Saran 'Adli kontrol' kararıyla serbest bırakıldı

20:56 - Asayiş

CHP'li Tanal'dan AKP'li Özlem Zengin'e: Bu ülkenin Bakanı Belçika vatandaşı olamaz!

19:34 - Siyaset

Tutuklu Başkan Murat Çalık'a biyopsi yapıldı, boynundan kitle alındı!

19:30 - Gündem