?>

Araştırma: Samanyolu Galaksisi'ndeki kara deliğin ilk fotoğrafı doğru olmayabilir

Yeni bir çalışma, galaksimizin kalbindeki süper kütleli kara deliğin ünlü ilk fotoğrafının doğru olmayabileceğini iddia etti.

Dünya - 1 yıl önce

Event Horizon Telescope (EHT) işbirliği olarak adlandırılan uluslararası bir ekibin yıllar süren yoğun çalışmalarının ardından ilk olarak 2022 yılında yayınlanan resim, Samanyolu galaksisinin kalbinde yer alan girdap halindeki kütleye dair çarpıcı bir fikir veriyordu.

Görüntü, yuvarlak turuncu bir şekle ve ortasında karanlık bir deliğe sahip çörek şeklinde bir halkayı göstermesiyle ünlüdür. Merkezdeki karanlık bölge kara deliğin kendisi, turuncu ise etrafındaki güçlü çekim kuvvetleri tarafından yoğun sıcaklıklara kadar ısıtılan gazı gösteriyor.

Ancak yeni bir çalışma bu şeklin yanlış olduğunu gösteriyor. Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi (NAOJ) tarafından yürütülen yeni araştırmaya göre, aslında kara deliğin etrafında biriken materyal diski daha uzun olabilir.

Çalışma, orijinal görüntüyü oluşturmak için kullanılan verileri toplamak ve doğrulamak amacıyla yapılan çok sayıda araştırmanın aksine hareket ediyor.

Ancak araştırmacılar süreçteki hataların verilerin yanlış analiz edilmesine yol açmış olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar bu iddiayı, görüntünün oluşturulmasında kullanılan ve ilk olarak 2017 yılında toplanan verileri inceledikten sonra ortaya attılar.

NAOJ'dan Miyoshi Makoto, “Görüntümüz doğu-batı yönünde hafifçe uzamış ve doğu yarısı batı yarısından daha parlak. Bu görünümün, kara deliği çevreleyen yığılma diskinin ışık hızının yaklaşık yüzde 60'ı kadar bir hızla döndüğü anlamına geldiğini düşünüyoruz. O halde neden halka benzeri bir görüntü ortaya çıktı? Hiçbir teleskop astronomik bir görüntüyü mükemmel bir şekilde yakalayamaz. Halka görüntüsünün EHT'nin görüntüleme analizi sırasındaki hatalardan kaynaklandığını ve bir kısmının gerçek astronomik yapıdan ziyade bir artefakt olduğunu varsayıyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Mayıs 2022'de gökbilimciler, dünya çapında bir radyo gözlemevi ağı olan Olay Ufku Teleskobu'nu (Event Horizon Telescope) kullanarak Sagittarius A*'nın ufuk çizgisi etrafındaki yığılma diskinin kara delik olduğunu doğrulayan ilk görüntüsünü yayınladılar.

Bu, 2019 yılındaki Messier 87 süper kütleli kara deliğinden sonra bir kara deliğin teyit edilen ikinci görüntüsüdür.

Kara deliğin kendisi görülmüyor, sadece hareketleri kara delikten etkilenen yakındaki nesneler görülüyor.

Gözlenen radyo ve kızılötesi enerji, kara deliğin içine düşerken milyonlarca dereceye kadar ısınan gaz ve tozdan kaynaklanmaktadır.

Haftanın Öne Çıkanları

Ölümden dönen Reha Muhtar aylar sonra ilk kez görüntülendi: 'Her şey elimden alındı'

2024-10-22 15:08 - Gündem

Alaattin Çakıcı, Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti

2024-10-24 20:09 - Gündem

Hakan Fidan’ın ‘Türkçe Olimpiyatları'ndaki görüntüleri gündem oldu

2024-10-22 01:39 - Gündem

Simay Barlas kim, kaç yaşında, nereli? Simay Barlas hangi dizilerde oynadı?

2024-10-28 00:38 - Biyoğrafi

Müsavat Dervişioğlu, Bahçeli'ye kürsüden ip fırlattı!

2024-10-23 10:59 - Siyaset

İrfan Can Kahveci'nin temsilcisinden flaş sözleşme cevabı!

2024-10-25 00:39 - Spor

Nostaljinin doğuşu... - Aslıhan Dağıstanlı Aysev

2024-10-27 00:38 - Röportajlar

Ağırlaştırılmış müebbet nedir? Ağırlaştırılmış müebbet ne demek?

2024-10-23 10:09 - Gündem

Fransa’da evcil hayvan besleyenlere devlet yardımı - Süleyman Tosunoğlu

2024-10-27 00:39 - Röportajlar

Disney'in 'Beyaz Atlı Prens' filmi için Chris Hemsworth düşünülüyor...

2024-10-24 00:09 - Magazin

İlgili Haberler

SDG lideri Mazlum Abdi Halep'ten çekileceklerini açıkladı

08:24 - Dünya

İran'daki gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 538’e yükseldi

21:30 - Dünya

Trump, kendini ''Venezuela Başkanı'' olarak paylaştı!

08:07 - Dünya

Maduro: Kendimi bir savaş esiri olarak görüyorum...

21:27 - Dünya

ABD'nin kaçırdığı Maduro zırhlı araçlarla mahkemeye sevk edildi

17:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Son Dakika: Fatih Ürek hayatını kaybetti...

21:28 - Gündem

Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonunda Mika Raun gözaltına alındı

21:26 - Asayiş

Aziz İhsan Aktaş davasında dördüncü gün sona erdi!

11:11 - Gündem

Gaziantep'te feci kaza: 2 ölü, 11 yaralı var!

11:02 - Asayiş

CHP'li Emir: Varlık Fonu Sayıştay denetiminden tamamen kaçırıldı!

08:46 - Siyaset