?>

Antibiyotik Farkındalık Günü...

Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak Antibiyotik Farkındalık Günü sebebiyle açıklama yaptı.

Sağlık - 4 yıl önce

Medical Park Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak Antibiyotik Farkındalık Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, Antibiyotiklerin vücuda zararlı, diğer bir ifade ile patojen bakterilerin üremesini engellemek ve öldürmek amacıyla kullanılan ilaçlar olduğunu, antibiyotiklerin sadece bakterilerin neden olduğu hastalıklarda etkili olduğunu bu doğrultuda, virüs, mantar gibi başka etkenlerden oluşan hastalıkları tedavi edemediğine vurgu yaptı.

Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak sözlerine ise şu şekilde devam etti, ‘’Normal şartlarda vücutta yararlı bakteriler mevcut olup bu bakteriler normal bağışıklığı olan kişilerde hastalığa neden olmazlar. Dışarıdan gelen, vücuda zararlı bakteriler bağışıklık sistemini aşarak kişilerde hastalığa sebep olurlar. Antibiyotik başlanması gerekli olan hastalıklarda antibiyotik seçimi hastalığı oluşturan bakterinin yapısına, hastanın durumuna göre doktor tarafından gerektiği durumlarda testler yapılarak karar verilmesi gereken bir konudur.

Antibiyotik seçimi kadar hastaya uygun olacak doza karar verilmesi de önemli bir diğer husutur. Bu doğrultuda, tedavi planına tam uyum sağlanmalı ve antibiyotiğe direnç gelişmemesi için uygun tedavi aralıklarıyla (doz alım saatlerine dikkat edilerek) kullanılmalıdırlar. Son yıllarda yeni geliştirilebilen antibiyotik sayısında önemli azalma olması, bir antibiyotiğin insanların kullanabileceği aşamaya gelebilmesi için uzun çalışmalardan geçmek zorunda olması ve bakterilerin öğrendikleri direnç kodlarını bir sonraki nesillere aktarabilme özelliklerinden dolayı uygun olmayan  antibiyotik kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Bu bağlamda, çok ilaç değil, doğru ilaç iyileştirir’’ ifadesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te çıplak kadın cesedi bulundu!

2021-11-16 16:28 - Asayiş

CHP’li Bakan’dan Soylu’ya: Aliağa’da neler oluyor?

2021-11-12 21:59 - Siyaset

Sedat Peker'den yeni iddialar...

2021-11-13 19:16 - Gündem

Sedat Peker'in işaret ettiği otelle ilgili şok iddialar!

2021-11-17 22:55 - Gündem

Gaziantepli sanatçı Ekrem Erkek vefat etti!

2021-11-13 12:38 - Yerel

Sedat Peker'in tesbihi delil sayılmış!

2021-11-16 20:12 - Gündem

Dolar 10 lira olacak, 15 lira olacak ya...

2021-11-13 11:50 - Gündem

Hayrettin Karaman konuştukça batıyor!

2021-11-14 19:02 - Gündem

Başak Demirtaş’a hapis cezası!

2021-11-11 20:21 - Gündem

O Başkanlar, Erdoğan’ın elinden ödül aldı!

2021-11-16 20:43 - Gündem

İlgili Haberler

Mevsim geçişleri çocukları daha hızlı hasta ediyor!

00:00 - Sağlık

Akne tedavisinde erken müdahale ve doğru bakım...

00:00 - Sağlık

Ağrısız Tüp Midesi ameliyatıyla 6 ayda 50 kilo verdi

00:00 - Sağlık

Medical Point, TMS cihazıyla tedavilerde öncü rol üstleniyor

00:00 - Sağlık

İmmün Yetmezliği: Erken tanı ve doğru takip hayat kurtarıyor

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Eski Tunceli Valisi Sonel, polise ifade vermeyi reddetti!

10:59 - Asayiş

CHP'li Eşme Belediye Başkanı Yılmaz Tozan tutuklandı!

07:19 - Gündem

CHP’li Meriç’ten emniyet mensuplarının 60 yaşına kadar çalışabilmeleri için kanun teklifi

00:36 - Siyaset

Açlık grevine başlayan 110 madenci gözaltına alındı!

17:40 - Gündem

TMSF, el konulan TELE 1'i açık artırmayla satışa çıkardı!

17:32 - Gündem