?>

Antibiyotik Farkındalık Günü...

Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak Antibiyotik Farkındalık Günü sebebiyle açıklama yaptı.

Sağlık - 5 yıl önce

Medical Park Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak Antibiyotik Farkındalık Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, Antibiyotiklerin vücuda zararlı, diğer bir ifade ile patojen bakterilerin üremesini engellemek ve öldürmek amacıyla kullanılan ilaçlar olduğunu, antibiyotiklerin sadece bakterilerin neden olduğu hastalıklarda etkili olduğunu bu doğrultuda, virüs, mantar gibi başka etkenlerden oluşan hastalıkları tedavi edemediğine vurgu yaptı.

Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak sözlerine ise şu şekilde devam etti, ‘’Normal şartlarda vücutta yararlı bakteriler mevcut olup bu bakteriler normal bağışıklığı olan kişilerde hastalığa neden olmazlar. Dışarıdan gelen, vücuda zararlı bakteriler bağışıklık sistemini aşarak kişilerde hastalığa sebep olurlar. Antibiyotik başlanması gerekli olan hastalıklarda antibiyotik seçimi hastalığı oluşturan bakterinin yapısına, hastanın durumuna göre doktor tarafından gerektiği durumlarda testler yapılarak karar verilmesi gereken bir konudur.

Antibiyotik seçimi kadar hastaya uygun olacak doza karar verilmesi de önemli bir diğer husutur. Bu doğrultuda, tedavi planına tam uyum sağlanmalı ve antibiyotiğe direnç gelişmemesi için uygun tedavi aralıklarıyla (doz alım saatlerine dikkat edilerek) kullanılmalıdırlar. Son yıllarda yeni geliştirilebilen antibiyotik sayısında önemli azalma olması, bir antibiyotiğin insanların kullanabileceği aşamaya gelebilmesi için uzun çalışmalardan geçmek zorunda olması ve bakterilerin öğrendikleri direnç kodlarını bir sonraki nesillere aktarabilme özelliklerinden dolayı uygun olmayan  antibiyotik kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Bu bağlamda, çok ilaç değil, doğru ilaç iyileştirir’’ ifadesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te çıplak kadın cesedi bulundu!

2021-11-16 16:28 - Asayiş

CHP’li Bakan’dan Soylu’ya: Aliağa’da neler oluyor?

2021-11-12 21:59 - Siyaset

Sedat Peker'den yeni iddialar...

2021-11-13 19:16 - Gündem

Sedat Peker'in işaret ettiği otelle ilgili şok iddialar!

2021-11-17 22:55 - Gündem

Sedat Peker'in tesbihi delil sayılmış!

2021-11-16 20:12 - Gündem

Gaziantepli sanatçı Ekrem Erkek vefat etti!

2021-11-13 12:38 - Yerel

Dolar 10 lira olacak, 15 lira olacak ya...

2021-11-13 11:50 - Gündem

Hayrettin Karaman konuştukça batıyor!

2021-11-14 19:02 - Gündem

Başak Demirtaş’a hapis cezası!

2021-11-11 20:21 - Gündem

O Başkanlar, Erdoğan’ın elinden ödül aldı!

2021-11-16 20:43 - Gündem

İlgili Haberler

İç Hastalıkları Uzmanı Uzmanı Dr. Ali Ekber Türk Hatem’de

00:00 - Sağlık

Gaziantep’te 300 yataklı yeni sağlık yatırımı hizmete açılıyor

00:00 - Sağlık

Çocuklarda Hemanjiyom'a dikkat: Erken takip önem taşıyor

00:00 - Sağlık

Medical Point’ten yapay zekâ bağımlılığı uyarısı

00:00 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı'ndan 'hantavirüs' açıklaması

15:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Eski AYM Başkanı Haşim Kılıç'tan ‘mutlak butlan’ yorumu

22:18 - Gündem

Fenerbahçe'de ikinci Aziz Yıldırım dönemi başladı

22:12 - Spor

Kılıçdaroğlu’na beyaz güvercinleri getiren ismin kalaşnikofla fotoğrafları ortaya çıktı!

17:54 - Gündem

CHP'li Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ile 41 kişi tutuklandı

08:26 - Gündem

Adalar Belediyesi'nde 24 imar dosyasına inceleme

20:12 - Asayiş