?>

ANJİYO İLE İNME (FELÇ) TEDAVİSİ

Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması neticesinde beynin hasar alması sonucu ortaya çıkan belirtilerin, 24 saat ya da daha uzun sürmesine İnme (Felç) adı verildiğini belirtti.

Sağlık - 1 yıl önce

Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması neticesinde beynin hasar alması sonucu ortaya çıkan belirtilerin, 24 saat ya da daha uzun sürmesine İnme (Felç) adı verildiğini belirtti.

24 saatten kısa sürede düzelen durumlar için ise geçici iskemik atak (GIA) olarak adlandırıldığını, geçici iskemik atak yaşandığında belirtilerin geçici olduğunu belirten Nöroloji Uzm. Dr. Bozkurt kalp anjinası (göğüs ağrısı) sonrası kalp krizinin gelmesi gibi, geçici belirtilerin ardından ağır bir felç durumu oluşabildiğini belirtti. Geçici iskemik atak (GİA)  geçiren insanların %5-10'u 1 ay içerisinde %15-20'si 1 yıl içinde büyük bir inme geçirdiğine vurgu yaptı.

Nöroloji Uzm. Dr. Bozkurt, Dünyada her yıl, 20 milyonun üzerinde inme vakası gerçekleştiğini ve yaklaşık 8 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi:

‘’Altmış yaş üstü nüfusta kardiyovasküler hastalıklardan sonra serebrovasküler hastalıklar dünyada ikinci sırada ölüm nedenidir. Sakatlık ve işgücü kaybının ise birinci nedenidir. Toplumda gelişen inmelerin yaklaşık yüzde 80’i iskemiye, yaklaşık yüzde 20’si de kanamaya bağlı olarak gelişmektedir.

Yaygın olarak görülen inme belirtileri; vücudun tek tarafında görülen yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve güç kaybı, bilinç bulanıklığı veya hafıza kaybı, düzgün cümleler kuramama, peltek konuşma veya hiç konuşamama, yutkunma güçlüğü, dengesizlik, tek gözde veya her iki gözde görme kaybı, şiddetli ve ani başlayan baş ağrısı, baş dönmesi olarak sıralanmaktadır. İnme risk faktörleri ise; tütün mamulleri ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar, diyabet, yüksek kolesterol, obezitedir. Akut iskemik inme tedavisindeki birinci hedef, kanlanmanın tekrar sağlanması; böylece nörolojik bozulmanın, uzun süreli iş görmezliğin ve inmeye bağlı ölümlerin azaltılmasıdır. Tıkalı damarın açılabilmesi için hastaya ilk 4-6 saat içerisinde damardan kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaç verilebilir. Beyinde de tıkalı damarı açmak için kullanılan yöntemlerden bir diğeri de anjiyodur. Anjiyo işlemi kasıktan, femoral damara girilerek kateterler vasıtasıyla, pıhtı olan damarın, anjiografik incelemeyle görüntülenmesi ve özellikli stent ve aspirasyon yöntemleriyle pıhtının çıkartılması işlemidir. İnme ve diğer tüm damar hastalıklarından korunmak için ise sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteleri ihmal etmemek, sigara kullanmamak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek oldukça önemlidir.’’ dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ders: Ölen anneye ağıt! Konu: Sınıfta mezar maketi…

2024-02-26 11:46 - Eğitim

Ali Haydar Fırat, canlı yayını terk etti!

2024-02-29 09:02 - Gündem

Kutalmış Türkeş’ten MHP yönetimine çok sert sözler

2024-02-28 09:52 - Gündem

Ahmet Bozgeyik, Oğuzeli’nde gövde gösterisi yaptı...

2024-02-26 10:38 - Siyaset

Çocuklara gerçek bıçakla kurban kesme provası yaptırdılar!

2024-02-29 13:52 - Gündem

Erdoğan Aktaş: Şevki Yılmaz bana rüşvet teklif etti!

2024-02-28 10:49 - Gündem

Kaplan ailesinin acı günü

2024-02-28 22:27 - Yerel

ADD’den Şevki Yılmaz hakkında suç duyurusu

2024-02-27 08:38 - Gündem

Murat Kurum: 31 Mart’ta Gazze’deki mazlumlar sevinecek

2024-03-01 23:22 - Siyaset

Murat Kurum ile Binali Yıldırım arasında yer krizi

2024-02-26 19:50 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'de 1500 hasta kalp bekliyor

15:39 - Sağlık

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan 'yakarca sineği' uyarısı

13:08 - Sağlık

Alerjik hastalıkları olanlar için 'polen' uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencer

10:09 - Sağlık

Ağızdaki bakteri miktarı ne kadar mutlu olduğumuzu gösteriyor

00:00 - Sağlık

Prof. Dr. Aylin Gül uyardı: "Erken tanı hayat kurtarır!"

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ekonomistler Türkiye'nin rekor cari açığını değerlendirdi: 'Sevimsiz sinyaller artıyor

16:39 - Ekonomi

Kirazın tanesi 10 lira: Ekonomi politikaları 'meyvesini' veriyor!

16:08 - Ekonomi

Yeni Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu kimdir? Besim Dutlulu kaç yaşında, nereli?

15:38 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Anıtkabir'e ziyaret

13:39 - Siyaset

Bakan Tunç duyurdu: HSK daire başkanları belli oldu

12:39 - Siyaset