?>

Almanya, Ukrayna'ya yeni askeri yardım paketi duyurdu

Almanya, Ukrayna’ya zırhlı araçlardan hava savunma sistemlerine kadar geniş kapsamlı yeni bir askeri yardım paketi açıkladı. Berlin yönetimi, uzun menzilli füze desteği konusunda yıllardır süren çekimserliğini de sonlandırmaya hazırlanıyor.

Dünya - 2 ay önce

Alman hükümeti, Perşembe günü Ukrayna’ya sağladığı ve sağlamayı taahhüt ettiği askeri yardımları içeren güncel bir liste yayımladı. 

Açıklamaya göre Almanya, Şubat 2022’de savaşın başlamasından bu yana Kiev’e toplamda yaklaşık 28 milyar euro değerinde askeri destek verdi veya vermeyi taahhüt etti. 

Bu yardımın 5,2 milyar euroluk kısmı, Alman ordusunun (Bundeswehr) mevcut stoklarından karşılandı.

MAYINA DAYANIKLI PUSU KORUMALI ARAÇLAR

(MRAP), Leopard 2 tankları için mühimmat, IRIS-T SLM hava savunma sistemleri, Gepard uçaksavar silahları ve ilgili füzeler yer alıyor. 

Ayrıca Almanya, Kiev’e Zuzana 2 kundağı motorlu obüsler, 155mm ve 122mm top mermileri, keşif ve saldırı dronları, taşınabilir tanksavar silahları ve saldırı tüfekleri de sağladı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Brüksel’de düzenlenen Ukrayna Temas Grubu toplantısında yaptığı açıklamada, 2025 yılı için de yeni bir bağış planını duyurdu. 

Bu kapsamda Kiev’e şu ekipmanların gönderilmesi planlanıyor:

4 adet IRIS-T hava savunma sistemi300 adet güdümlü füze100 adet kara gözetleme radarı100.000 adet top mermisi300 adet keşif insansız hava aracı25 adet Marder piyade savaş aracı15 adet Leopard 1A5 tankı120 adet taşınabilir uçaksavar füze sistemi

Alman ordusu yetkililerine göre bugüne kadar 10 binden fazla Ukraynalı asker, Almanya’da askeri eğitim aldı.

TAURUS FÜZELERİ GÜNDEMDE

Bu gelişmelerin hemen öncesinde, 6 Mayıs’ta resmen başbakan olması beklenen yeni Şansölye Friedrich Merz, ARD televizyonuna verdiği röportajda, Ukrayna’ya 500 kilometre menzilli Taurus seyir füzelerinin teslim edilebileceğini ima etti. 

Merz’in bu açıklaması, Almanya'nın bugüne dek sürdürdüğü “uzun menzilli füze vermeme” politikasında kırılma olabileceğine işaret etti.

Önceki başbakan Olaf Scholz, söz konusu füzelerin Moskova’yı doğrudan hedef alma ihtimaline karşı, çatışmanın tehlikeli şekilde tırmanabileceği gerekçesiyle bu taleplere mesafeli yaklaşmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Taurus füzeleriyle Rus tesisleri ya da Alman yardımıyla çalışan altyapılara yapılacak herhangi bir saldırının, Almanya’nın savaşa doğrudan taraf olması anlamına geleceği uyarısında bulundu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Matthias Miersch ise, Merz’in göreve gelmesinin ardından “istihbarat kurumlarının detaylı bilgilendirmesiyle bu konunun yeniden değerlendirileceğini umduklarını” açıkladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Berkay Gezgin'den Cem Küçük hakkında suç duyurusu

2025-04-17 18:30 - Gündem

Yozgatlı Ahmet Hakan’dan, Özgür Özel'e traktörlü tebrik

2025-04-20 13:00 - Gündem

Yandaşlar birbirine girdi! Ahmet Hakan'dan Rasim Ozan Kütahyalı'ya sert tepki: "Korunaklı değilsin, şarlatansın!"

2025-04-17 10:16 - Gündem

Meclis’te okunan AYM'nin Can Atalay kararı, tutanakta sansürlendi!

2025-04-16 15:39 - Siyaset

Avukatı duyurdu: Lütfü Savaş, 21. Olağanüstü Kurultay için de iptal davası açacak!

2025-04-17 16:09 - Siyaset

Arınç'tan 'Can Atalay' çıkışı: Karar okunmuştur, iş bitmiştir!

2025-04-20 18:09 - Gündem

Bahçeli'den İmamoğlu çağrısı: 'İvedilikle karara bağlansın'

2025-04-14 18:08 - Siyaset

Rasim Ozan Kütahyalı'nın ifadesi ortaya çıktı!

2025-04-18 10:09 - Gündem

Çok konuşulacak iddia: Erdoğan, yargı mensubuna ‘Hani dosyanız çok güçlüydü’ dedi

2025-04-14 20:08 - Gündem

Bülent Turan: Biz de CHP kapatılsın kampanyası yapalım!

2025-04-15 11:07 - Siyaset

İlgili Haberler

Son Dakika... Çatışmalar dördüncü gününde: İran, İsrail'e füze saldırısı başlattı!

20:09 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu'dan yeni tehdit: Harekete geçiyoruz, Tahran'ı boşaltın!

17:08 - Dünya

Erdoğan'dan kritik temas: İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

13:38 - Dünya

Sürpriz olamayan sürpriz: İsrail, ABD-İran nükleer görüşmelerinin sonunu beklemeden operasyon yaptı

05:09 - Dünya

Rusya, vatandaşlarının İran'dan tahliyesine hazırlanıyor

00:39 - Dünya

Günün Manşetleri

CHP’li Meriç: Gaziantep halkına tek tırnaklı et yediren zihniyetten hesap soracağız!

20:34 - Siyaset

Şahinbey Belediyesi’nden at ve eşek eti açıklaması

20:17 - Yerel

Dilan Polat’ın korumasına silahlı saldırı

20:08 - Gündem

DİSK’e 'İmamoğlu' operasyonu

19:39 - Gündem

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Dutlulu’nun ilk icraat: Zeyrek’in kabrine vefa ziyareti

19:08 - Gündem