'Al, kullan, at' alışkanlığına dikkat

Alışveriş yapmanın mutluluk hormonunu arttırdığı bilimsel bir gerçek olsa da “mutlu oluyorum” diyerek sürekli alışveriş yapmak takıntıya dönüşebiliyor.

Yaşam - 6 yıl önce

 

Alışveriş yapmanın mutluluk hormonunu arttırdığı bilimsel bir gerçek olsa da “mutlu oluyorum” diyerek sürekli alışveriş yapmak takıntıya dönüşebiliyor. İndirimler, tanıtımlar gibi bir sürü dış etken ile sürekli alışveriş yapmaya yönlendirildiğimizi söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, “İçinde bulunduğumuz dönem, al, kullan, at dönemi. İhtiyacımız olmadığı halde sırf indirimde diye alışveriş yapıyor ve satın aldıkça mutlu oluyoruz” açıklamasında bulundu.

Tüketimin çok fazla özendirilip imrendirildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Normalde almayacağımız bir şeyi yüzde 70 – yüzde 90 indirimli görünce bu fırsat kaçmaz düşüncesiyle alıyoruz. Benzer birçok eşyamız varken alıyoruz, aldıkça da mutlu oluyoruz. Al, kullan, at dönemindeyiz. İlişkilerimiz, evdeki eşyalarımız ve yiyeceklerimiz başta olmak üzere her şeyi alıyoruz ve hemen tüketiyoruz” dedi. Karabulut, sürekli alışveriş yapma isteğinin biriktirme ve koleksiyon yapma isteği ile de ilgili olabileceğini belirtti.

Alışveriş ihtiyaç için değil, zevk için yapılıyor

Sürekli alışveriş yapma isteğinin hem görsel basında hem de mağazadaki etiketlerle teşvik edildiğini söyleyen Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Hayatımızda AVM gerçeği var. Alışveriş artık ihtiyaçtan değil, zevk için yapılıyor” dedi. Çizginin öte tarafına geçilip geçilmediğinin anlaşılması için ‘Benim buna ihtiyacım var mı’, ‘İhtiyacımdan fazlasını mı aldım, ihtiyacım kadarını mı aldım’ ve ‘Bunu aldıktan sonra ne hissettim’ sorularını kişinin kendisine sorması gerektiğini söyleyen Karabulut, “Bazı insanlar alıyor ve dükkândan çıktıkları an pişmanlık hissedebiliyor. Kendini durduramama, frenleyememe durumu olabiliyor” dedi.

İnsanlar duyguları gibi eşyalarını saklayabiliyor

İnsanların ihtiyaçtan fazlasını tutan bir canlı türü olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Eşya atamamak da böyle bir şey. Gerekli gereksiz yığılan ve tutulan eşyalar, bir gün lazım olur telaşı ve düşüncesi, bırakamama ve vazgeçememe durumu ile ilgili olabilir. Bu insanların daha içe kapanık ve duygularını pek paylaşmayan, tutan, içine atan insanlar olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. İnsanların tıpkı eşyayı tuttuğu gibi duygusunu da tutma ve saklama eğiliminde olduğunu belirten Karabulut, “Biriktirme, koleksiyon yapma isteği, obsesif kişilik yapısında görülebiliyor. Bazı konularda koleksiyoner olunup, gerçekten takip edip, özel siparişlerle o eşya getirtilebilir. Ya da hiçbir amaç olmadan sadece almak istenebilir” açıklamasında bulundu.

Alışveriş takıntısı ve biriktirme durumu için 3 soru

Alışveriş takıntısı ile biriktirme arasında ince bir farkın olduğunu söyleyen Psikolog Selin Karabulut, “Eğer ihtiyaç varsa ve maddi durum bunu almaya müsaitse alınabilir. Maddi durum çok elverişlidir ve çok alınabilir ve bu da normal olabilir” diyerek alma takıntısını şöyle açıkladı:

1. Paranı başka bir şeye harcaman gerekirken onlardan feragat edip sadece alışveriş yapıyorsan,

2. Aldığın şeyleri çoğunlukla kullanmıyorsan,

3. Evde çok benzer ve dolap bekleyen eşyaların varsa orada bir alma, biriktirme, alışveriş takıntısı olmuş olabilir.

Haftanın Öne Çıkanları

Skandal fetva: 9 yaşına giren kız evlenebilir

2018-01-03 13:11 - Gündem

İflas eden iş adamı kafasına sıktı!..

2018-01-06 20:15 - Asayiş

Hayvancılık sektörünün kalbi Antalya'da atacak

2018-01-07 16:56 - Tarım

TÜİK Gaziantep’e yeni müdür

2018-01-09 20:38 - Yerel

Khontkar rap severlere unutulmaz bir gece yaşatacak

2018-01-06 13:08 - Magazin

Akkent Kongre Merkezi yükseliyor

2018-01-06 09:05 - Yerel

Beşiktaş Belediyesi önünde Hazinedar gösterisi!

2018-01-04 20:34 - Gündem

MHP'li kadınlar ilk toplantısını yaptı

2018-01-08 13:55 - Siyaset

Münir Özkul'dan acı haber...

2018-01-06 08:42 - Gündem

Nesrin Cavadzade hayranlarına seslendi!

2018-01-07 17:38 - Magazin

İlgili Haberler

Ev Sahibi Olmak Artık Daha Kolay: Peşinatsız Ev Alma Yolları

12:49 - Yaşam

Sağlık Turizmi Reklam Ajansı

16:39 - Yaşam

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

08:43 - Yaşam

Kimsesizlerin kimsesi oldular...

11:17 - Yaşam

OMURGASIZ KİMDİR BİLİR MİSİNİZ?

10:29 - Yaşam

Günün Manşetleri

Yüzsüzlüğün bu kadarına da pes!

11:22 - Gündem

Astsubay Ata Göçmen şehit oldu!

11:00 - Gündem

Sigaraya bir zam daha geldi!

10:51 - Ekonomi

Diyanet'in 'özel yemek' listesi ortaya çıktı

10:35 - Gündem

İmamoğlu, Avrupa Sosyalist Partisi özel oturumuna katıldı

10:25 - Dünya