?>

Akıncı'dan iklim değişikliği uyarısı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, son yıllarda giderek artan sıcaklıkların ve kuraklığın küresel ısınmanın etkilerinin bir sonucu olduğunu belirterek, “Dünyada son 10 yıl, tarihin en sıcak yılları olarak kayıtlara geçti.

Yerel - 2 yıl önce

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, son yıllarda giderek artan sıcaklıkların ve kuraklığın küresel ısınmanın etkilerinin bir sonucu olduğunu belirterek, “Dünyada son 10 yıl, tarihin en sıcak yılları olarak kayıtlara geçti. Bu durum, iklim değişikliğinin küresel bir tehdit haline geldiğini açıkça gösteriyor” dedi.

GTB Başkanı Akıncı, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi (ECMWF) Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, 2024 yılının şu ana kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu ve sıcaklıkların ortalamanın 1,5 derece üzerinde olduğunu söyledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre ise, 2024 yılının, sanayi öncesi dönemin 1,5 derece üzerine çıkılan ilk yıl olduğunu kaydeden Akıncı, “Bu durum, Paris Anlaşması'nın uzun dönemli hedeflerinin tehdit altına girdiğini gösteriyor. Eğer hemen harekete geçilmezse, küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması hedefine ulaşmak neredeyse imkânsız hale gelecek” diye konuştu.

İklim değişikliğinin tarım, su kaynakları ve genel yaşam koşulları üzerinde ciddi baskılar oluşturduğuna işaret eden Akıncı, Gaziantep ve çevresindeki illerde gözlemlenen sıcaklık artışının da bunun bir yansıması olduğunu dile getirdi.

Ocak ayı ortalarına kadar Gaziantep’te mevsim normallerinin üzerinde seyreden bir sıcaklık yaşandığına vurgu yapan Akıncı, kurak havanın ilerleyen yıllarda bölgede tarımsal üretim ve su kaynakları üzerinde baskı oluşturabileceğine dikkat çekti.

Dünyadaki iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası iş birliğinin önemine de değinen Akıncı, “Hükümetler, iş dünyası ve bireyler olarak birlikte hareket etmemiz gerektiği bir dönemdeyiz. Küresel iklim değişikliği, sadece bir bölgenin değil, tüm dünyanın ortak sorunu haline gelmiş durumda. Bu nedenle, herkesin sorumluluk alarak, daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru adımlar atması gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Haftanın Öne Çıkanları

ChatGPT'nin kurucusu Altman, kız kardeşinin taciz iddiasını reddetti

2025-01-09 07:08 - Dünya

Meta, o uygulamasını sonlandıracağını duyurdu

2025-01-07 23:39 - Teknoloji

Bir oyuncu daha ‘Ayşe Barım’ sessizliğini bozdu

2025-01-13 00:39 - Magazin

Yüksek hızlı tren biletleri Ankara-İstanbul güzergahı ne kadar oldu?

2025-01-13 08:08 - Ekonomi

Setlerden uzak kalmıştı... Oyuncu Gizem Karaca anne oluyor!

2025-01-13 00:08 - Magazin

Stranger Things 5. yeni sezon ne zaman yayınlanacak? Stranger Things kaç bölüm?

2025-01-09 00:00 - Gündem

Son Şans filminin konusu ne? Son Şans filminin oyuncuları kim?

2025-01-11 00:09 - Magazin

Suriye'nin başkenti Şam'daki Emevi Camisi’nde Cuma izdihamı! Ölüler ve yaralılar var...

2025-01-10 15:38 - Dünya

Dünya devlerinin radarındaydı: Victor Osimhen'den Napoli'ye flaş yanıt!

2025-01-08 08:00 - Spor

250 yıllık süre doldu... Naci Görür'den iki kent için korkutan uyarı!

2025-01-11 17:38 - Gündem

İlgili Haberler

Büyükşehirden caddelere estetik dokunuş

00:00 - Yerel

Şahinbey'den çiftçilere 2 bin tonluk gübre desteği

00:00 - Yerel

Şehitkamil'de Eylül ayı meclis toplantısı tamamlandı

00:00 - Yerel

GAZİANTEP’İN TESCİLLİ LEZZETLERİ FOODIST İSTANBUL’DA DÜNYA VİTRİNİNE ÇIKTI

00:06 - Yerel

Tarihi geçmiş ürün satan iş yeri kapatıldı

00:00 - Yerel

Günün Manşetleri

Melih Gökçek sakız çiğneyerek adliyeye geldi

16:33 - Gündem

Komedyen Deniz Göktaş'a 9 yıl 8 aya kadar hapis istemi

15:22 - Gündem

Berhan Şimşek, CHP MYK üyeliğinden istifa etti

15:20 - Gündem

Ümit Özdağ: Umarız iktidar, düşman ceza hukuku uygulamalarından vazgeçme ferasetini gösterir

14:40 - Gündem

Yeni Parti Gaziantep’te sahada: Güngen’den örgüt ve birlik mesajı

14:37 - Siyaset