?>

Aile hekimlerinin eyleminde 3'üncü gün: 'Yaşamak, yaşatmak istiyoruz'

Aile hekimleri, eylemin 3. gününde Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Sağlık - 2 yıl önce

Aile hekimleri ‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak nitelendirdikleri “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe”ne karşı 5 günlük iş bırakma kararı almıştı. Dün, iş bırakmalarının 3’üncü gününde hekimler, bu defa Sağlık Bakanlığı önünden seslerini yükseltti. Sağlık emekçileri ellerindeki "Cümle alem bilmeli bu yönetmelik hileli" ve “Duymemişoğlu, görmemişoğlu, bakmemişoğlu" yazılı dövizler ile, "AKP sağlığa zararlıdır" ve "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz" sloganlarını attı. Açıklamaya CHP Sağlık Bakanlığı’ndan sorumlu genel başkan yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz ile birlikte CHP’li milletvekilleri Aylin Yaman ve Kayıhan Pala da katıldı.

''İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALDIRIYOR''

16 sağlık meslek örgütü adına Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap açıklama yaptı. Azap, söz konusu yönetmeliğin neleri getirdiğini şu sözlerle açıkladı: “Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermemektedir. Aile sağlığı merkezlerinin sayısının, donanımlarının, ekiplerinin artırılarak güçlendirilmesi için bir düzenleme içermemektedir. Hastalara ve koruyucu sağlık hizmetlerine yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermemektedir. Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamaktadır. Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale etmektedir. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır.”

''KAMU TARAFINDAN SAĞLANMALI''

Azap taleplerini ise şöyle ifade etti: “Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri binaları kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilmeli Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmelidir, Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Aile Sağlığı çalışanlarına ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmeli, Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Abdülkerim Bardakcı'dan Galatasaray'a kötü haber: Oyuna devam edemedi!

2024-12-01 19:38 - Spor

Rahmi Koç'un bu sözleri gündem oldu: 5 kuruş bile getirmeyecek...

2024-11-29 12:09 - Gündem

Son Dakika... Çekmeköy'de polis dehşet saçtı… Tartıştığı kişilere ateş açtı: 2 ölü, 2 yaralı!

2024-12-01 21:40 - Asayiş

Okan Buruk'tan çok sert fikstür açıklaması! Kötü niyet arıyorum

2024-11-29 00:09 - Spor

Beşiktaş'tan açıklama! Karar verildi! Yönetim ve teknik direktör...

2024-11-29 21:39 - Spor

Yusuf Tekin, '2006 yılında doçent oldum' dedi: Bakanlığın web sitesinde farklı çıktı!

2024-11-29 03:08 - Gündem

Adliye’de ‘yasak aşk’ skandalı iddiası: Hakim, savcı eşini Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’yla yakaladı

2024-11-28 00:09 - Gündem

'Sivaslı Cindy' Tülin Şahin Avrupa Parlamentosunda 'Sağlıklı Yaşam Farkındalığı'

2024-11-29 00:09 - Magazin

Burdur-Antalya yolunda korkunç kaza! Kontrolden çıkan araç TIR'ın altına girdi: Yaralılar var..

2024-12-04 00:00 - Asayiş

CHP'li Meriç yazdı: Kreş komedisi ve AKP'nin tutarsızlığı...

2024-11-29 18:12 - Siyaset

İlgili Haberler

Havuzdan çıktıktan sonra kulağınızı sakın böyle temizlemeyin!

00:00 - Sağlık

Op. Dr. Şerife Eskalen: Yaz sıcağı gebeleri daha fazla etkiliyor

00:00 - Sağlık

Omuz ve kalça ağrısına halsizlik ve ateş eşlik ediyorsa dikkat!

00:00 - Sağlık

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde Yeni Nesil HIFU Teknolojisi hizmete girdi

00:18 - Sağlık

Prof. Dr. Mehmet Duru: Yazın en tehlikeli saatleri bunlar...

10:20 - Sağlık

Günün Manşetleri

AKP'ye geçeceği iddia edilen Cemil Tugay'dan dikkat çeken açıklama

14:52 - Siyaset

Sinem Dedetaş'tan açıklama: Aklım ve kalbim Üsküdar’ın sokaklarında...

14:20 - Gündem

Timur Soykan ve Fatih Altaylı da ifadeye çağrıldı!

14:09 - Gündem

70 yıldır CHP üyesi olan Önder Sav istifa etti!

11:09 - Siyaset

Etimesgut Belediyesi'ne operasyon: Erdal Beşikçioğlu gözaltına alındı

08:42 - Gündem