?>

AIDS tehlikesi artıyor...

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle Medical Park Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Uzm. Dr. Gönül Bakır her gün  artan AIDS vakalarının olduğu bu tehlikeli hastalığın belirtileri hakkında bilgilendirdi.

Sağlık - 8 yıl önce

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle Medical Park Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Uzm. Dr. Gönül Bakır her gün  artan AIDS vakalarının olduğu bu tehlikeli hastalığın belirtileri hakkında bilgilendirdi.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji  Kliniği Uzm. Dr. Gönül Bakır AIDS virüsü hakkında şunları söyledi; ‘’Türkiye'de AIDS hastası sayısının artmasında genç nüfusun fazlalığı, göç hareketleri, turizm, kayıtsız çalışan seks işçilerinin artması, damar içi uyuşturucu kullanımının artması ve korunmaya yönelik düzenli eğitim programlarının bulunmaması etkili oluyor. HIV belirtileri üç aşamadan oluşuyor ilki 2 ila 4 hafta arasında görülen bu rahatsızlık 2. aşamasında ise daha çok gribe benzer bir rahatsızlık olarak ortaya çıkıyor. 3. aşamada belirsizlik sürecine giriyor. Başlangıçta kusma, ishal, mide bulantısı, halsizlik, boğaz ağrısı, ateş ve kaşıntı-döküntüler gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan HIV virüsü birçok insanda o kadar sinsi ilerle ki kişiler normal bir grip olduklarını düşünürler.’’ Dedi.Bakır,’’ AIDS insan bağışıklık sistemini çökerten HIV virüsünün neden oluğu bir sendromdur. Human ImmuneDeficiency Virüs (HIV) ile meydana gelen bu hastalık uzun bir sessiz  dönem sonrasında ilerleyici  bir seyir göstermektedir. HIV virüsü aldıktan sonra hastalığın ortaya çıkmadığı, insanların taşıyıcı olduğu uzun bir dönem söz konusudur. HIV virüsü vücuda girdikten sonra vücudun bağışıklık sistemini kendisine hedef olarak alır ve vücudun hastalıklara özellikle enfeksiyonlara karşı olan bağışıklığını ve savunmasını yok eder.’’ Diye belirtti.

Ülkemizde bugün 5.000 civarında HIV taşıyıcısı vardır. Yaygın görüş resmi oranların 10 katı ölçüsünde olduğudur. AIDS bugün dünyada 40 milyondan fazla insanda vardır. Ülkemiz ve bölgemizde de bu hastalık her geçen gün artmaktadır.

BULAŞMA YOLLARI

1- Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri ile bulaş

2- Kontrolsüz cinsel ilişki (özellikle eşcinsel erkek alıcı)

3- İnfekte anneden-bebeğe bulaş

Yiyeceklerle, aynı tabak, çatal, kaşık, bardak, aynı tuvalet vebanyoyu kullanma, telefon ve benzerlerini kullanmakla HIV / AIDS bulaşmamaktadır. Uzm. Dr.Gönül Bakır, ‘’HIV belirtileri bunlardan ibaret değildir belirtisiz aşama adı altındaki süreç ise daha karmaşıktır. İlk aşamadaki belirtiler bağışıklık sistemini çökertir ve en küçük bir hastalığa karşı bile vücudu güçsüz bırakır. Bu belirsiz aşama yıllar sürebilir ve siz bu hastalık başkalarına da bulaşabilir.’’ şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

6.5 yaşındaki kız çocuğunu fuhuş için kaçırmışlar

2017-11-25 11:05 - Asayiş

Kadooğlu Holding, Öğretmenler Günü'nü kutladı

2017-11-24 16:17 - Eğitim

GAÜN’de güncel gelişmeler paneli

2017-11-24 15:59 - Eğitim

Bebeğinize kalça ultrasonu çektirdiniz mi?

2017-11-24 14:18 - Sağlık

Öğrencilere ağız ve diş sağlığı taraması

2017-11-23 16:26 - Sağlık

Özel Seçkin Koleji öğrencisi il birincisi

2017-11-25 20:11 - Eğitim

Öğrenciler domates fidesi dikti

2017-11-28 11:25 - Tarım

Oğuzeli Biyogaz Tesisi'nin temeli atıldı

2017-11-25 19:59 - Yerel

Ünsal Ören’de Öğretmenler Günü coşkusu

2017-11-26 18:19 - Eğitim

24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun

2017-11-24 07:34 - Gündem

İlgili Haberler

2026 Çocuk Aşı Takvimi Güncellemeleri

00:00 - Sağlık

Tokken Yeme İsteği Neden Olur? Hedonik Açlık Nedir?

00:00 - Sağlık

Lenfomada Sessiz Tehlike: Uzmandan Hayat Kurtaran Uyarılar!

00:00 - Sağlık

GAÜN Hastanesi’nde Minimal İnvaziv Jinekoloji Kongresi

00:09 - Sağlık

Mide koruyucu ilaçları uzun süre kullanmak zararlı mı?

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

AKP'li vekilden emeklileri çileden çıkaran skandal sözler...

21:48 - Gündem

Binlerce Adanalı, Zeydan Karalar’a destek için Silivri’de buluştu

20:53 - Gündem

CHP’li Meriç, çiftçilerin borç ve kredi sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

20:50 - Siyaset

Öztürkmen’den Bakan Göktaş’a: Neden susuyorsunuz?

20:47 - Siyaset

Aziz İhsan Aktaş davasında ikinci gün

14:23 - Gündem