?>

Acemoğlu, Türkiye'nin önündeki en büyük tehlikeyi paylaştı!

İktisat profesörü, ekonomist Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede "Türkiye’nin önündeki en büyük tehlike böyle vasat bir şekilde devam etmesi" dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

İktisat profesörü, ekonomist Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede "Türkiye’nin önündeki en büyük tehlike böyle vasat bir şekilde devam etmesi" dedi.

ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisine ilişkin Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomist Acemoğlu, Mehmet Şimşek’in bakan olarak atanmasından sonra birçok yabancı yatırımcıda daha iyimser bir yaklaşımın olduğunu kaydetti.

“POLİTİK ATAMALAR DA VAR, VİTRİN İÇİN YAPILMIŞ ATAMALAR DA”

Ekonomiye dair bazı atamaların “vitrin için” yapıldığını savunan Prof. Acemoğlu, “Birincisi, tabii ki, gerçek politik güç cumhurbaşkanının elinde ve yerel seçimler gelirken aynı politikaların devam etmesi hala gayet mümkün. İkincisi, yapılan atamalar gerçekten ekspertizi arttırmak ve ekonomik problemlere çözüm getirmek için mi yapıldı yoksa başka nedenlerden mi belli değil. Bunların içinde politik atamalar da var, vitrin için yapılmış atamalar da var gibi duruyor" ifadelerini kullandı.  

Değerlendirmelerinin devamında mevcut sorunların yapısal olduğunu belirten Acemoğlu, şu hususları dile getirdi:

"Ama daha da önemlisi, Türkiye’nin ekonomik problemleri çok daha yapısal. Ve şu anda bunlara yanıt getirmek gibi bir yaklaşım yok gibi. Türkiye’deki büyüme 2006 senesinden beri düşük kaliteli, teknolojik olarak ilerleme olmadan ve verimliliğin çok az arttığı bir şekilde oldu. Örneğin bu kitapta bunun detayları anlatılıyor."

“TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK”

"Şu anda faizleri biraz arttırıp çok negatif reel faizlerden daha az negatif reel faizlere geçersek bunun bu yapısal problemlere büyük bir katkısı olmayacak. Çok daha radikal ekonomik değişime gerek var. Türk ekonomisinin potansiyeli çok yüksek ve çok daha kaliteli olarak büyümesi mümkün. Genç nüfus, Girişimci yaklaşım. Üretkenliği akmaya başlayan bir çok şirket var.

Bu potansiyelin gerçeğe dönüştürülmesi için kurumsal reformlara gerek var. Bunlar içinde yolsuzluğu azaltmak, daha çok rekabet yaratmak, politik belirsizliği azaltmak ve yargı kurumlarını iyileştirmek önemli."

“EN BÜYÜK TEHLİKE...”

"Teknolojiye, eğitime ve işçilerin üretkenliğini yatırım çok önemli. Türkiye’nin önündeki önemli bir tehlike bir 10 sene daha düşük kaliteli büyüme ile devam edip elindeki potansiyeli kaybetmek. Bu sürede nüfus yaşlanmaya başlayacak ve yapay zeka ve başka teknolojiler ilerleyip, Türkiye’yi daha da geride bırakabilir. Bence Türkiye’nin önündeki en büyük tehlike böyle vasat bir şekilde devam etmesi."

Haftanın Öne Çıkanları

Menzil tarikatının 'tövbe seansı' gündem oldu!

2023-06-11 19:55 - Gündem

Fatih Altaylı'dan İsmail Saymaz'a tepki

2023-06-15 13:53 - Gündem

Leman, bu kez ekmek zamlarını çizdi

2023-06-11 20:34 - Gündem

Emre Ulaş'tan düşenin dostu olmaz karikatürü

2023-06-13 11:56 - Gündem

Melek Mosso konseri görevden aldırdı!

2023-06-15 22:56 - Gündem

Tanju Özcan tekrar CHP'de...

2023-06-13 12:54 - Siyaset

Gazianteplilerin hafta sonu adresi Dülük oldu

2023-06-12 14:43 - Yerel

Atatürk günümüzde yaşasaydı nasıl görünürdü?

2023-06-16 14:55 - Gündem

AKP'li vekilin küfür ettiği 2 polis memuru meslekten ihraç edildi

2023-06-14 18:43 - Gündem

Tanju Özcan'dan Abdüllatif Şener'e sert tepki

2023-06-15 23:46 - Gündem

İlgili Haberler

Altunkaya: Savaş bölge ekonomisine büyük darbe vurdu!

00:00 - Ekonomi

SGK 650 bin kişinin emekliliğini iptal etti!

18:17 - Ekonomi

Kadooğlu: Ortadoğu’ya ihracatta navlun ücretleri 4-5 kat arttı

00:01 - Ekonomi

Ünverdi: Üretim ve ihracatın güçlendirilmesi her zaman öncelik olmalı

00:17 - Ekonomi

Yıldırım: Orta Doğu’daki savaş küresel ticaret için ciddi risk barındırıyor

00:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Danıştay, MEB’den “Ramazan Genelgesi” için savunma istedi

17:55 - Gündem

Ümit Özdağ: Türk Silahlı Kuvvetleri tarikat ve cemaatlerin ya da iktidarın değil, Türk milletinin ordusu olacak!

16:41 - Siyaset

170 akademisyenden Mehmet Türkmen için destek bildirisi

02:00 - Gündem

Türkiye yine 'özgür olmayan ülke' kategorisinde...

00:11 - Gündem

CHP Sözcüsü Emre'den Bakan Gürlek'e yanıt

13:39 - Siyaset