?>

ABD-Çin ticaret savaşı başlıyor: Gümrük vergileri uygulamada!

Çin'in, 14 milyar dolarlık ABD ihracatına ek gümrük vergileri yürürlüğe girdi. Analistler, anlaşmazlığın derinleşmesi halinde tam kapsamlı bir ticaret savaşı yaşanabileceğini belirtiyor.

Dünya - 1 yıl önce

Çin'in, 14 milyar dolarlık ABD ihracatına yönelik gümrük vergilerini yürürlüğe koymasıyla ticaret savaşında yeni bir aşamaya geçildi. Analistler, tarafların anlaşmazlığı çözememesi halinde tam anlamıyla bir ticaret savaşına girme riski taşıdığı konusunda uyarıyor.

ÇİN'DEN ABD'YE KARŞI MİSİLLEME

ABD'nin geçtiğimiz hafta Çin mallarına yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesinin ardından Pekin, enerji ihracatı ve tarım ekipmanlarına yüzde 10 ila 15 ek vergi uygulayacağını açıklamıştı. Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi uzmanı Zhang Yanshen, bu durumun sadece bir başlangıç olabileceğini ve daha kötü sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Goldman Sachs'ın baş Çin ekonomisti Hui Shan, ABD'nin gümrük vergilerini 20 puan artırmasının Çin'in GSYH büyümesini 0,7 puan aşağı çekeceğini öngörüyor. Shan'a göre Pekin, para biriminin değer kaybı ve tüketici teşvik paketleriyle bu etkinin bir kısmını telafi edebilir, ancak yine de büyüme yaklaşık yüzde 0,2 puan düşebilir.

'EŞİT BİR ANLAŞMA YAPILMALI'

Pekin'deki uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'i hızla bir anlaşmaya zorlamaya yönelik hamlelerinin ters tepebileceğini düşünüyor. Trump, gümrük vergilerinin açıklanması ve uygulanması arasında yalnızca iki gün süre tanımıştı. Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden Ma Wei, “Eşit bir anlaşma yapılmalı. Önce yüksek gümrük vergisi koyup sonra müzakere çağrısı yapmak adil değil” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Okan Buruk yeni transferi açıkladı: 'Hazır bir şekilde buraya geldi'

2025-02-06 21:39 - Gündem

Euphoria 3. sezon çekimleri başladı: Yeni sezondan şaşırtıcı ayrıntılar...

2025-02-08 00:09 - Magazin

Yoğun uçuş rotalarıyla ilgili riske dikkat çekildi

2025-02-06 21:09 - Gündem

Bazı kentlerde kar nedeniyle eğitime yarın ara verildi

2025-02-06 21:38 - Gündem

İbn-i Sina'nın asırlar önce söylediği güzellik sırrı: Genç kalmayı sağlayan mucize tohum

2025-02-08 00:00 - Yaşam

Ünlü astrolog Hilal Saraç tutuklandı!

2025-02-09 05:08 - Asayiş

Survivor Almeda performansıyla göz doldurdu: Oyunu takımına kazandırdı!

2025-02-04 00:39 - Magazin

Oscar ödüllü oyuncu Natalie Portman'ın yeni projesi belli oldu

2025-02-10 00:00 - Magazin

Halit Ergenç başrollü 'Kral Kaybederse' dizisinin yayın tarihi belli oldu!

2025-02-05 22:38 - Gündem

İstanbul'da yarın okullar tatil mi? 6 Şubat'ta okullar tatil mi?

2025-02-06 01:38 - Gündem

İlgili Haberler

16. gün: Trump, İran'la anlaşmaya kapıyı kapattı!

11:53 - Dünya

Netanyahu, İran'ın füze saldırısında öldü mü?

11:48 - Dünya

İran’ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney oldu!

14:08 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, komşu ülkelerden özür diledi

13:14 - Dünya

Trump'tan tehdit: Koşulsuz teslimiyet dışında şansları yok!

18:24 - Dünya

Günün Manşetleri

Danıştay, MEB’den “Ramazan Genelgesi” için savunma istedi

17:55 - Gündem

Ümit Özdağ: Türk Silahlı Kuvvetleri tarikat ve cemaatlerin ya da iktidarın değil, Türk milletinin ordusu olacak!

16:41 - Siyaset

170 akademisyenden Mehmet Türkmen için destek bildirisi

02:00 - Gündem

Türkiye yine 'özgür olmayan ülke' kategorisinde...

00:11 - Gündem

CHP Sözcüsü Emre'den Bakan Gürlek'e yanıt

13:39 - Siyaset