?>

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdulkadir Turgut, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında bir açıklama yaparak “Sigarayı Bırakma” konusunda çağrıda bulundu.

Sağlık - 8 yıl önce

 

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdulkadir Turgut, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında bir açıklama yaparak “Sigarayı Bırakma” konusunda çağrıda bulundu.

Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birisinin sigara kullanımı olduğunu dile getiren Turgut, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 “Sigara kullanımı, birçok sağlık sorununa yol açan, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktörüdür. Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri  ve önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.

Dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 14,8 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Sigara, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın primer sebebi olarak görülmekte ve özellikle genç nüfus bu konuda çok büyük risk taşımaktadır. Sigara kullanımına son verildiği takdirde, sigara kullanımının beraberinde getireceği riskler de ortadan kalkacaktır.

Sadece sigara kullanmak değil, dumanına maruz kalmak bile bu hastalıkların oluşmasına sebep olabilmektedir. Özellikle çocuklar, çevresel tütün dumanına maruz kaldığında erişkinlere göre daha ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Ülkemizde ise tüm dünyanın örnek aldığı nitelikte etkin ve başarılı tütün kontrol programları uygulanmaktadır. Bu kapsamda uygulamaya konulan “Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi” ile tütün kullanımı ile ilgili ihlaller daha hızlı ve daha etkin bir şekilde değerlendirilmektedir.

İlimizde de dumansız hava sahası denetim sistemi çerçevesinde denetimler yoğun bir şekilde devam etmektedir. Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Bakanlığımızın "184" numaralı telefonuna ihbarda bulunabilirler.

Bu kapsamda 9 Şubat,  sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır ki son beş senede İlimizde yaklaşık 3 bin kişi Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurarak sigarayı bırakmıştır.  Bakanlığımızın Alo 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak siz de bu 3 bin kişiden biri olabilirsiniz.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde sigarayı bırakın ve hayata sağlıklı bir şekilde bağlanın."

Haftanın Öne Çıkanları

MHP’li Canpolat Bahçeli’ye tabanca hediye etti

2018-02-07 17:28 - Siyaset

Kilis ve Afrin’den kara haber: İki şehit

2018-02-03 16:52 - Gündem

İşte Gaziantep'in yeni nüfusu

2018-02-01 10:41 - Yaşam

Sigaraya başlama yaşı 11'e düştü!

2018-02-07 08:39 - Yaşam

Mutlu Kafe açıldı...

2018-02-04 17:22 - Yerel

Milli Eğitim Müdürü Mete Nizip'te kütüphane açtı

2018-02-07 17:04 - Eğitim

Çimento sektörü yüzde 13,80 zamda anlaştı

2018-02-02 10:10 - Ekonomi

Şehitkamil, Su topu Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı

2018-02-02 17:48 - Spor

Laiklik ilkesinin 81. yıldönümü

2018-02-05 09:00 - Gündem

Bez Bebek Atölyesi'nden 900 çocuk faydalandı

2018-02-07 08:21 - Yerel

İlgili Haberler

Serinlemek isterken sağlığınızdan olmayın!

00:00 - Sağlık

Dr. İbrahim Öztürk: Depresyonu hafife almayın!

00:00 - Sağlık

Gaziantep'te hayat kurtaracak uygulama: OED cihazları vatandaşların hizmetinde

00:37 - Sağlık

Çocuklarda ekran bağımlılığı gelişimi olumsuz etkileyebilir!

00:00 - Sağlık

Prof. Dr. Alper Sevinç: Gençlerde kanser neden artıyor?

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Özgür Özel'den bomba iddia: Hakimlere CHP’lileri tutuklayacak mısınız mülakatı yapılıyor

17:12 - Gündem

Haluk Levent gözaltına alındı!

17:07 - Asayiş

Şair Ahmet Telli son yolculuğuna uğurlandı...

14:17 - Gündem

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Güner, havalimanında gözaltına alındı

21:52 - Gündem

Adanalılar Özgür Özel'i bağrına bastı!

14:32 - Siyaset