?>

4 bin yıllık nadir bir bakır hançer keşfedildi

Arkeologlar, “umut verici” bir İtalyan mağarasında ortaya çıkarılan 4 bin yıllık bir hançerin, sosyal değişimlerin Bakır Çağı Avrupa'sını nasıl şekillendirdiğini ortaya koyabileceğini söylüyor.

Dünya - 1 yıl önce

İtalya'nın kuzeydoğusundaki Tina Jama mağarasında yapılan kazılar, 10 cm'nin altında ölçülerde ve belirgin bir sapa sahip, yaprak şeklindeki nadir bakır hançerin keşfedilmesini sağladı.

MÖ 3. binyılın ikinci yarısına tarihlenen bol miktarda seramik kalıntıları ve taş eserlerle birlikte bulunmuştur.

İtalya ve Slovenya'dan bu eserleri inceleyen arkeologlara göre, bu eserler o dönem Avrupa'sının teknolojik, kültürel ve sosyal dönüşümlerini anlamak için kilit öneme sahip.

Arkeologlar, “MÖ üçüncü binyılın ikinci yarısına tarihlenen nadir bir bakır hançerin keşfi, bu tür değerli eserlerin genellikle mezar bağlamlarında bulunduğu göz önüne alındığında, mağaranın kullanımına ilişkin soruları gündeme getiren istisnai bir olaydır” açıklamasında bulundu.

Tina Jama'daki kazılar, onlarca yıl süren hareketsizliğin ardından arkeolojik çalışmaların yeniden başlamasına işaret ediyor. Kazı direktörü Federico Bernardini, amaçlarının “modern ve titiz bir yaklaşım benimseyerek kuzeydoğu Adriyatik bölgelerinin yakın tarih öncesinin farklı yönlerini açıklığa kavuşturmak” olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar ayrıca, MÖ 2000 ile MÖ 1500 yılları arasında mağaranın girişini kapatmak için kullanılmış olması muhtemel taş levha ve bloklardan oluşan bir yapıyı da ortaya çıkardı.

YAPI GİZEMİNİ KORUYOR

Araştırmacılar, kısmen onunla ilişkilendirilen insan kafatası parçalarına dayanarak yapının cenaze törenleriyle bağlantılı olduğundan şüpheleniyor. Ayrıca, mağaranın içini rüzgârlardan korumak için de yapılmış olabilir.

Mağarada seramik malzemelerin ve bir ocağın bulunması, mağaranın bu dönemde günümüz Hırvatistan'ı yakınlarındaki Dalmaçya bölgesiyle “yakın temas” içinde olan gruplar tarafından sıkça ziyaret edildiğini gösteriyor.

Özellikle bakır hançer, MÖ 3. binyılın ikinci yarısına tarihlenen bir toprak katmanında ortaya çıkarılmıştır. Arkeologlar, İtalya'da daha önce benzer buluntulara rastlanmadığını, ancak Slovenya'da benzer keşifler yapıldığını belirtiyor.

Mağarada ayrıca, çakmaktaşı ok uçları ve aynı malzemeden uzun bıçaklar, cilalı taş baltalar ve çeşitli taş ve seramik eserler ile deniz kabuğu süs eşyaları da ortaya çıkarıldı. Güney İtalya veya Orta Avrupa'dan ithal edilmiş volkanik camdan yapılmış bir obsidyen eser de bulundu.

Araştırmacılar, farklı dönemlere ait çeşitli malzemelerin varlığının, mağaranın binlerce yıl boyunca ziyaret edildiğini gösterdiğini ve gelecekteki kazı kampanyaları için “umut verici” olduğunu söylüyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Alaattin Çakıcı, Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti

2024-10-24 20:09 - Gündem

Simay Barlas kim, kaç yaşında, nereli? Simay Barlas hangi dizilerde oynadı?

2024-10-28 00:38 - Biyoğrafi

Nostaljinin doğuşu... - Aslıhan Dağıstanlı Aysev

2024-10-27 00:38 - Röportajlar

İrfan Can Kahveci'nin temsilcisinden flaş sözleşme cevabı!

2024-10-25 00:39 - Spor

Fransa’da evcil hayvan besleyenlere devlet yardımı - Süleyman Tosunoğlu

2024-10-27 00:39 - Röportajlar

Zafer Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Pamuk'a silahlı saldırı

2024-10-28 11:28 - Asayiş

İrfan Can Kahveci'nin röportajına sevimli engel!

2024-10-28 03:09 - Spor

Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur

2024-10-31 01:08 - Siyaset

Muhabir Emre Kaplan'a yumruk atmıştı: Beşiktaş'tan Sezgin Gülnar'a destek!

2024-10-29 19:38 - Spor

Sihirli Annem’in Çilek’i Zeynep Özkaya evlilik yolunda ilk adımı attı

2024-10-28 00:08 - Magazin

İlgili Haberler

16. gün: Trump, İran'la anlaşmaya kapıyı kapattı!

11:53 - Dünya

Netanyahu, İran'ın füze saldırısında öldü mü?

11:48 - Dünya

İran’ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney oldu!

14:08 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, komşu ülkelerden özür diledi

13:14 - Dünya

Trump'tan tehdit: Koşulsuz teslimiyet dışında şansları yok!

18:24 - Dünya

Günün Manşetleri

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tutuklandı!

22:17 - Gündem

Ümit Özdağ: PKK terörü Güney Azerbaycan'a yayılmadan müdahale edilmesi gerekiyor

18:27 - Siyaset

Hüseyin Baş: AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz

18:24 - Siyaset

Dilek İmamoğlu: Bir tiyatro sahnesi oynanıyor gibi...

14:01 - Gündem

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı!

13:56 - Gündem