Sindirim sistemi hastalıkları

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Muzaffer Ertürk, mide, karaciğer ve bağırsak hastalıkları konusunda bilgiler verdi.

Sağlık - 5 yıl önce

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Muzaffer Ertürk, mide, karaciğer ve bağırsak hastalıkları konusunda bilgiler verdi.

Sindirim sistemi hastalıkları hakkında bilgi veren Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Ertürk, ”Sindirim sistemindeki rahatsızlıklar en çok yemek borusu, mide, kalın-ince bağırsaklarda ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunda yutma güçlüğü problemleri, reflü şikâyetleri çıkabiliyor. Midede ençok gastrit, ülser, dispepsi gibi strese bağlı sindirim bozuklukları oluşabiliyor. Bunların yanı sıra özellikle mide ve pankreas kanserleri günümüzde çok fazla görülmektedir. Pankreasın endokrin ve ekzokrin dediğimiz sistemlerle ilgili sindirim problemleri olabiliyor. Günümüzde çok sık rastladığımız safra kesesinde oluşan safra taşları problemlerinden de  çok fazla şikâyetler alıyoruz. Vücudun en önemli olan organlarından  olankaraciğerde oluşan en popüler sorun ,karaciğer yağlanmasıdır. Özellikle çağımızda obezitenin artmasıyla birlikte şeker hastalığı bölgemizde çok sık görülmeye başlandığı  için, karaciğer yağlanmasına bağlı karaciğer bozukluğu ve buna bağlı hepatit , sirozhastalıklarını çok sık görmekteyiz. Bu hastalıkları önceden çok nadir görüyorduk. Siroza bağlı hastalıklar hepatit B ve hepatit C ile oluşurken, şu anda karaciğer yağlanmasına bağlı siroz ön plana çıktı. Türkiye'de bu hastalık son zamanlarda artış gösterdi. Avrupa'da alkole bağlı karaciğer hastalıkları oluşurken, Türkiye'de alkole bağlı karaciğer hastalıkları daha az görülmektedir. Günümüzün en sık görülen hastalığı ise huzursuz bağırsak sendromudur.  Özellikle çok stresle kişilerde görüldüğünü düşünüyoruz. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmiyor. Huzursuz bağırsak sendromunu tetikleyen bir çok faktörün etkili olduğunu  düşünüyoruz. Huzursuz  bağırsak sendromu  ,  geçirilmiş olan bir enfeksiyon, yoğun kaygı, ağır travma gibi etkenlerden ortaya çıkıyor.  Gastroenteroloji bölümüne gelen hastaların yüzde 40'ı bu şikâyet nedeniyle geliyor” ifadelerini kullandı.

Sindirim Sistemi Hastalıkları Tedavi Edilebiliyor

Özel Hatem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muzaffer  Ertürk sindirim sistemi hastalıklarının tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Gastroenteroloji polikliniğine en çok İshal, kabızlık, gaz, şişkinlik şikayetleriyle hastalar başvurmaktadır. Bu şikayetlerle gelen hastalar çoğunluklakanser olabilir miyim şüphesiyle başvuruyorlar. Bu hastalara muayenemizin ardından gereklilik durumuna göre kolonoskopi, endoskopi gibi yöntemlerle  hastalığının teşhisini koyarak  tedavilerini uygulamaktayız.

Ülseratif kolit çok sık görülen ,İltihabi bağırsak hastalıklarındandır. Sebebini tam olarak bilmediğimiz ottoimmünbir hastalık grubundandır.  Kanlı ishal , karın ağrısı şikayetleri bu hastalık grubunda çok görmekteyiz. Bu hastalıkların tanısı konulduktan sonra , belliilaçları vererek , takip altına almaktayız.

Kron hastalığı da kalın bağırsağı ve ince bağırsağı kapsayan ottoimmün hastalık grubundadır. Özellikle endoskopi ,kolonoskopi gibi teknik cihazlar geliştikçe çok sık görmeye başladık. Yıllar önce az olduğu sanıldığı ya da gözden kaçırılan bu hastalığa  artık  çok sık  rastlamaktayız.

Hepatit B ve C gibi karaciğeri ilgilendiren hastalıklar  ,günümüzde korkulacak düzeyden kurtuldu diyebiliriz. Özellikle Hepatit C'den tamamen kurtulmak yeni ilaçlar sayesinde çok büyük oranda mümkün hale geldi. Hepatit B’nin iseçoğalmasını önleyici birtakım ilaç tedavileri uygulayarak kontrol altına alabiliyoruz.

İlaç tedavisinin yanında bir takım endoskopik yöntemlerle midede , yemek borusunda ve kalın bağırsakta olan hastalıklara müdahale edebiliyoruz.  Bunlardan safra kanalında taş olanları da ercp dediğimiz bir yöntemle safra kanallarında ki taşlar temizleyebiliyoruz.

Submukozal dediğimiz sindirim sistemi mukozasının hemen altındaki tümörleri daha iyi tanımamız için gerekli olan eus dediğimiz bir yöntem var. Yine mide bağırsak kanamasında , kanama odaklarına yönelik müdahalelerde bulunabiliyoruz.

Bazı polip veya küçük kanser tiplerine polipektomi ile onları alarak ameliyata gerek kalmadan hastanın geleceğini daha iyi garanti altına alacak yöntemler uygulayabiliyoruz.

Obezite cerrahisine uygun olmayan , cerrahiden kaçınan obez hastalarda balon ve gastrit botoks gibi yeni yöntemler uygulayabiliyoruz.

Son olarak bu hastalıkların tamamında asla çevreden önerilen ilaçların alınmamasını bir uzmanla iletişime geçmesini tavsiye ediyorum.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Rektör Gür'ün eşi Mehtap Yılmaz bildiğiniz gibi...

2019-01-20 12:16 - Gündem

Tamer Şentürk iddialı geliyor

2019-01-24 22:25 - Siyaset

Gaziantep'te düğüne giderken kazada can verdi!

2019-01-21 14:17 - Asayiş

Gaziantepli elektronikçiler Erikçe'de buluştu

2019-01-19 21:54 - Yerel

Gaziantep'te boyacı genç iş yerinde öldürüldü!

2019-01-22 20:46 - Asayiş

Polis taksiden indirdiği kadına ekip aracında tecavüz etti!

2019-01-20 10:04 - Gündem

Liderler anlaştı CHP'nin adayı Celal Doğan

2019-01-22 23:57 - Siyaset

CHP'li Mahsereci çalışmalarını sürdürüyor...

2019-01-21 15:08 - Siyaset

Suriyelilerin vurduğu genç yaşam savaşını kaybetti

2019-01-23 13:23 - Asayiş

Ressam Murat Oğuz’un sergisi açıldı

2019-01-20 09:48 - Kültür & Sanat

İlgili Haberler

GAÜN Çocuk Hastanesi’nde Farkındalık Haftası

11:31 - Sağlık

Obezite merkezinde ömür boyu ücretsiz hizmet!

11:23 - Sağlık

11. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi

13:43 - Sağlık

Sanko Hastanesi'nde ‘‘Dahiliye Vaka Güncellemeleri” toplantısı

09:55 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde hayat kurtaran yöntemler

11:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

KYK yurdu yemeklerinden vida, kıl ve salyangoz çıktı!

10:40 - Gündem

Açlık sınırı, asgari ücreti geçti!

10:31 - Ekonomi

Erdoğan'ın açılışını yaptığı AKP Kongre Merkezi'ni su bastı!

09:38 - Gündem

Erdoğan'ın 2010 yılındaki Taksim konuşması gündem oldu

20:16 - Gündem

Gaziantep'i yine sel vurdu, birçok fabrikayı su bastı!

18:33 - Yerel